Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 22 sie 2019, 21:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 12 sty 2016, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
Witam
Postanowiłem przeprogramować swój CC3D na Cleanflight . Wszystko robiłem dokładnie ja w tutku.
http://abc-modele.pl/flashowanie-cc3d-n ... t-na-cc3d/ (wszystko przebiegło idealnie)
Niestety po ponownym podłączeniu do kompa wywala Urządzenie usb nie jest rozpoznane czy jakoś podobnie.
Wgrywanie sterowników Slab nie daje rezultatów. Powtarzałem to kilkukrotnie na 3ch systemach i 2 kompach do tego parę kabli.
Czy ktoś miał podobne przejścia?
Dodam tylko że bez problemu mogę na nowo wgrać Openpilot z poziomu GCS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 sty 2016, 19:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 567
Lokalizacja: Częstochowa
Też miałem ten problem: zainstaluj to http://www.st.com/web/en/catalog/tools/PF257938
i to: http://www.silabs.com/products/mcu/page ... ivers.aspx
u mnie poszło po zainstalowaniu tego 2 :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 sty 2016, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
Niestety tych też próbowałem i nic nie dało.
Zauważyłem że po podłączeniu zasilania biała dioda zaczyna migać w następujący sposób 2 długie mignięcie i 4 krótkie i tak w kółko.
Czy jeszcze powinno się coś dogrywać?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 18:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
do komunikacji z CC3D + CF poprzez port USB niezbędny jest sterownik STM32 (STM32 Virtual COM Port Driver) i zasilenie płytki z BEC'a
od wersji 1.11 CF dostęp poprzez MainPort (UART1)

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
Mam zainstalowane w/w sterowniki w wersji 1.4 oczywiście płytka jest zasilana z zewnętrznego BEC'a
Ciągle wywala to
https://www.sendspace.com/file/mlp0nf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Inaczej jak w gcs musisz najpierw podłączyć lipo dopiero do komputera jeśli nadal będzie problem to na 100% problem sterowników, możesz dodać ręcznie w panelu sterowania urządzenie stm...
Obrazek

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
leonbubu pisze:
Inaczej jak w gcs musisz najpierw podłączyć lipo dopiero do komputera jeśli nadal będzie problem to na 100% problem sterowników, możesz dodać ręcznie w panelu sterowania urządzenie stm...
Obrazek

u mnie to nadal jest widziane jako CopterControl i nie można zmienić sterowników


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Podłącz i jak wyskoczy nierozpoznane usb wejdź w menadżer urządzeń, prawy myszki/mój komputer/właściwości i wyszukaj ręcznie...

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
ręcznie też nie chce przyjąć
http://ifotos.pl/zobacz/foto1jpeg_snewshn.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/foto2jpg_snewsrn.jpg


Ostatnio zmieniony środa 13 sty 2016, 19:49 przez leszczuarek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Bardzo małe te zdjęcia. Panel sterowania/urządzenia i drukarki/dodaj urządzenie... może reinstal stm. Nieszczęsna dziesiątka :)

I przede wszystkim czy robiłeś zgodnie z instrukcją:
1- Uninstall previous versions (Start-> Settings-> Control Panel-> Add or remove programs)

2- Run your "VCP_V1.4.0_Setup.exe"

3- Go to Your installation directory - Example, C:\Program Files (x86)\STMicroelectronics\Software\Virtual comport driver

4- Go to Your OS version directory ([Win7] or [Win8])
+ Then :
- Double click on dpinst_x86.exe if you are running a 32-bits OS version
- Double click on dpinst_amd64.exe if you are running a 64-bits OS version
+ Follow the instructions.

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
leonbubu pisze:
Bardzo małe te zdjęcia.

sorki już poprawione
leonbubu pisze:
Panel sterowania/urządzenia i drukarki/dodaj urządzenie.

w oknie nie ma żadnego urządzenia ani przycisku dodaj
leonbubu pisze:
może reinstal stm.

próbowałem kilka razy nic nie dało.
leonbubu pisze:
Nieszczęsna dziesiątka :)

na W7 64b i na XP 32b tak samo się zachowuje
Czy jest możliwość że tylko kasuje FC a nie wpuszcza nowego softu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 19:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Czy robisz tak ?
3- Go to Your installation directory - Example, C:\Program Files (x86)\STMicroelectronics\Software\Virtual comport driver

4- Go to Your OS version directory ([Win7] or [Win8])
+ Then :
- Double click on dpinst_x86.exe if you are running a 32-bits OS version
- Double click on dpinst_amd64.exe if you are running a 64-bits OS version

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 18:50
Posty: 300
Lokalizacja: Świebodzin
Tak robiłem według instrukcji :(
teraz jeszcze raz i ten sam wynik
http://ifotos.pl/zobacz/fofto-jpg_snewane.jpg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
leszczuarek pisze:
Mam zainstalowane w/w sterowniki w wersji 1.4 oczywiście płytka jest zasilana z zewnętrznego BEC'aCiągle wywala tohttps://www.sendspace.com/file/mlp0nf



1) w CC - Konfiguratorze łączysz się nie do portu USB tylko do portu szeregowego (COMxx)
2) jeśli komp (menadzer urządzen) nie wykrywa urządzania typu STM32 Virtual COM Port a ciagle widzi CopterControl Virtual COM Port to moze swiadczyc, że flashowanie CC3D nie było poprawne wykonane - startuje bootloader OP a nie STM32, który siedzi w ROM'ie

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 sty 2016, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
To mogę jeszcze podrzucić Ci filmiki które dokładnie pokazują jak prawidłowo zainstalować...
https://www.youtube.com/watch?v=_9zxu2vmdlY
https://www.youtube.com/watch?v=JIjPQ-AH4kc
https://www.youtube.com/watch?v=nb0ZSVMW4cQ

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.