Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 03:01


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: cc3d "pompuje"
Post: niedziela 23 sie 2015, 22:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 cze 2015, 14:58
Posty: 9
Witam
Koledzy prosze o pomoc jestem totalnie świeży w temacie copterów posiadam quada na cc3d atom.
Dokładnie tego : http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=23&t=29475
niby wszystko ok latac sie da ale prosze podpowiedzcie gdzie w openpilocie pogrzebac zeby powalczyc ze stabilnoscia zawisu.
Wszystko na ustawieniach stanradowych. quad pompuje juz od najmniejszego wzniosu a kazde wieksze obroty tylko go wynosza a nie stabilizuja.
Pozdrawiam
P.S darujcie sobie odpowiedz typu w stabilizacji, proszę o dokładniejsze info, bo nic mi z tego jezeli zmienie cos co nie wiem do czego sluzy a sprzet jest i tak nie sabilny wiec moge nawet nie zauważyć ze cos sie zmienilo.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 06:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1412
Lokalizacja: Mielec
CC3D nie ma barometru, więc jak ma Ci stabilizować wysokość?

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 06:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 cze 2015, 14:58
Posty: 9
Witam. Może inaczej , nie tyle co do żądanej wysokości co do stabilności ciągu bo nie powiesz mi chyba ze nie można poprawić tak żeby nie był w stanie lecieć w poziomie bez wznoszenia z małymi przystankami?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 06:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 525
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Spróbuj ustawić krzywą gazu, tak żeby w okolicach punktu w którym model zawisa odpowiedź na drążek była łagodniejsza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 07:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 886
Lokalizacja: Lublin
Przyczyną mogą być też słabe pidy (ostre) i pewnie tak jest skoro piszesz ze jest mało stabilny. Nie będzie trzymał też wysokości.

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Ostatnio zmieniony poniedziałek 24 sie 2015, 08:21 przez Fiszbin, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 08:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 20 mar 2014, 21:55
Posty: 31
Lokalizacja: Będzin
yoseph pisze:
Spróbuj ustawić krzywą gazu, tak żeby w okolicach punktu w którym model zawisa odpowiedź na drążek była łagodniejsza

dokładnie tak jak napisali -- ustaw sobie pod przełącznikiem rożne krzywe gazu i sprawdź jak najlepiej ci się lata .
Ja mam zawis na 35-40% drążka potem w miarę płasko ale tak żeby w czasie lotu nie opadał tylko szedł do przodu, a pow.80% rwie do góry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 08:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 cze 2015, 14:58
Posty: 9
Ok super ze są chętni do pomocy ale proszę ściślej :). Krzywe od gazu które to i co ma jaki wpływ na co ? Zmieniając daną na co zwracać uwagę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 08:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 cze 2015, 14:58
Posty: 9
Może jakiś screenshot z ustawieniami ? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 08:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11899
Lokalizacja: Mikoszewo
Tsp pisze:
Ok super ze są chętni do pomocy ale proszę ściślej :)

To już jest bardzo ścisło tylko kolega nie zapoznał się z instrukcją swojej aparatury. O co chodzi z tymi krzywymi (EXPO) masz przykładowo tu:

http://www.youtube.com/watch?v=skU51E5ilG0

I teraz cały bajer polega na tym żebyś ustawił sobie takie EXPO dla gazu (krzywa gazu) by w tej okolicy gdzie ci quadro wisi była możliwie płaska - to pomaga w uzyskaniu stabilnego zawisu. Ale JAK to zrobić - to zależy od modelu aparatury jaki posiadasz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 09:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 cze 2015, 14:58
Posty: 9
O widzisz teraz jest ściślej bo co do krzywej to w openpilocie widziałem takową w stabilizacji ale nie bardzo wiedziałem co będzie miało jaki wpływ. A co do aparatury turnigy 9x oryginalny Soft.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11899
Lokalizacja: Mikoszewo
Tsp pisze:
co do krzywej to w openpilocie widziałem takową w stabilizacji ale nie bardzo wiedziałem co będzie miało jaki wpływ.

A bo widzisz - nie wszystkie aparatury tą krzywą mogą ustawić więc sprytne ludzie które piszą soft na te latające wynalazki dopisały takiego cosia od siebie. Aparaturę mam inną więc nie pomogę - musisz sobie szpernąć manual i poeksperymentować.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 09:59 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 23:18
Posty: 525
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Ustaw sobie w Open Pilocie krzywą, screena mogę podesłać jak wrócę do domu:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1412
Lokalizacja: Mielec
A czy w ogóle jest sens, żeby taką krzywą próbować stabilizować wysokość?
Bo z tego co zrozumiałem to autorowi chodzi o coś w stylu altholda.
Wydaje mi się, że wypadało by się poprostu nauczyć operować gazem.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11899
Lokalizacja: Mikoszewo
cebulator pisze:
Wydaje mi się, że wypadało by się poprostu nauczyć operować gazem.

A przy okazji sprawdzić PIDy - niektóre FC (rodzimy Cyberdrones np.) tak miały że jak PIDy były za wysoko to zrobienie zawisu było niemożliwe. Co prawda kolega pisze że jest " totalnie świeży" więc są spore szanse że etapu Hubsana/Biedronki/CX-10 nigdy nie przeszedł i precyzyjne operowanie gazem przychodzi mu z trudnością aczkolwiek niekoniecznie on musi być "przyczyną" nietrzymania wysokości.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 sie 2015, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 sty 2014, 17:21
Posty: 886
Lokalizacja: Lublin
Jeżeli kolega jest świeży to warto podglądać innych jak operują gazem w 250e.
Chyba że ma coś większego, wtedy wypada mieć baro.

_________________
TAROT Ironman FY650 - 3DR Pixhawk - MT3510 - Skywalker 4in1 - T-2D - Boscam 5.8GHz
Thingiverse: http://www.thingiverse.com/Eldrid/designs


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.