Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 gru 2018, 18:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 06 sie 2015, 19:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
Cześć,

mam na imię Piotr :) no i niestety mam problem z regulacją silników. Otóż w konfiguratorze GCS na kroku w którym przesuwa się suwakiem w celu wskazania momentu w którym silnik zacznie się obracać moje silniki zamiast się kręcić to drgają oO

kręci się tylko jeden (silnik 3) za to bardzo mocno się grzeje.

Objawy na filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Ni6nz3Hc75g

Silniki:
http://abc-rc.pl/p/118/5908/silnik-emax ... -460g.html

ECS:
http://abc-rc.pl/Emax-ESC-BLHeli-12A

Bateria:
http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/A ... ALONY.html

Bateria ma napięcie 11.2V


Czy ktoś ma jakiś pomysł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 sie 2015, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 24 kwie 2015, 12:03
Posty: 147
Lokalizacja: Wiry/Poznań
Cześć,
film na YT jest prywatny...
Wszystko porządnie polutowane i zaizolowane ? Możesz mieć gdzieś zwarcie/przebicie.

_________________
RR210 little bee 4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 sie 2015, 22:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
Filmiku niestety nadal nie widac...

1. Czy poprawnie przechodzisz kreator kalibracji ESC (jeden step wczesniej niz ustawienie biegu jalowego silnikow)?
Przypomiam ze najpierw (bez smigiel!!!) zaznaczasz wszystkie boxy, potem Start, podlaczasz lipo, regle powinny piszczec, pozniej jak sie "uspokoją" to stop i ponownie powinny potwierdzic kalibracje, pozniej odpinasz lipo.

2. Z moich doswiadczen jesli silnik nie rusza sie tylko drga i sie grzeje - najprawdopodobniej ESC do wymiany (mialem 2 razy taki case w 2 roznych modelach viewtopic.php?p=396345#p396345), ale wyglada na to ze u Ciebie wszystkie szwankuja, sprawdz podlaczenia do cc3d.
BTW widze ze te regle maja BEC'a na pokladzie. Zgodnie ze "sztuka" (jesli oczywiscie zasilasz CC3D z ESC) nalezy zostawic tylko z jednego ESC przewod zasilajacy (+) (srodkowy/czerwony), a w pozostalych zostawic tylko sygnal (bialy/zolty) i mase (czarne).
https://wiki.openpilot.org/display/WIKI ... etup-Power


Mozesz zobaczyc jeszcze czy sruby mocujace silnik nie sa za dlugie i nie blokuja gdzies ruchow silnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 07:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
Cześć, filmik poprawiłem.

mam wątpliwości co do poprawnego przechodzenia kalibracji ESC. Muszę chyba jeszcze raz obejrzeć filmik z podłączaniem CCD3, bo u mnie jest fala beep'ów i w zasadzie losowo klikam stop :(

Obawiam się, że to może być też kwestia lutów bo nie jestem doświadczony w temacie. Jednak przylutowałem wszystko jeszcze raz, tym razem roztapiając cynę poprzez rozgrzany kabel, tak aby wykluczyć możliwość zimnych lutów.

Błąd jaki popełniłem na pewno to że zgodnie z tutorialem z YT skróciłem długość kabla z silnika, przez co teraz nie ma zarobionej końcówki w cynie, tylko słabo lutującą się miedź (?)


Podłączyłem tylko jeden + do CCD3 z regla 4, reszta ma wypięty + i łączy się SIG + GND.

Śruby do silników raczej nie są za długie bo czasem silniki kręcą się ok.

BTW. Na filmiku na koniec widać, jakby działały wszystkie silniki, jednak to tylko chwilowe. Potrafią tak wariować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 07:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
Manwe pisze:
mam wątpliwości co do poprawnego przechodzenia kalibracji ESC. Muszę chyba jeszcze raz obejrzeć filmik z podłączaniem CCD3, bo u mnie jest fala beep'ów i w zasadzie losowo klikam stop :(


Tego nie rozumiem, musisz poczekac spokojnie i dopiero pozniej stop.
Tu znalazlem na filmiku od 5:35


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 08:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
tylko że moje ESC bipa cały czas. Po 18tej nagram filmik z tego kroku i zamieszczę. Może wystarczy, że ktoś wskaże po którym bipie nacisnąć stop :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 08:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
Przeczytałem gdzieś, że emax na kablach pod skórką ma zaemaliowane przewody. Jak ściągnąć tę emalię?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 24 kwie 2015, 12:03
Posty: 147
Lokalizacja: Wiry/Poznań
Emalie szlifujesz papierem ściernym albo skrobiesz np. nożykiem, upierdliwa robota.

Na filmie słychać, że silniki które się nie kręcą o coś haczą, sprawdź na pewno ich mocowanie.
To co na filmie to nie kalibracja esc tylko zabawa silnikami.
Kalibrację w GCS robi się tak:
zaznaczasz wszystkie silniki(z prawej strony kwadracik przy suwakach)
zaznaczasz test outputs
suwaki na maksa w prawo
podłączasz baterię do modelu- esc zagrają melodyjkę
suwaki na minimum- esc zagrają melodyjkę
suwaki na tyle w prawo żeby wszystkie silniki zaczęły się kręcić
save
jeśli po tym zabiegu dalej są cyrki to jest coś nie tak z połączeniami lub/i podzespołami.

PS.
Nie polecam takiego zamontowania silników, w sensie kablami na zewnątrz. Przy krecie mogę uciąć i to przy samym silniku.

_________________
RR210 little bee 4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 09:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Tak w każdym silniku, cewce, transformatorze drut jest emaliowany inaczej byłoby zwarcie sam widzisz że widać uzwojenia w silniczkach nawinięte które wytwarza pole magnetyczne... Tak że po skróceniu przewodów silniczków końce masz za izolowane nawet jak zciągniesz izolację najłatwiej nożykiem do tapet delikatnie zcierając końcówki drutu ze wszystkich stron, co do lutowania najpierw pocynuj sobie końce przewodów dopiero je ze sobą łącz używaj topika nawet jeśli cyna go zawiera nie utlenia się i łatwo się lutuje, drgania mogą występować jak nie będzie jednej fazy czyli jeden z porzewodów nie ma styku...

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 19:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
Cześć,

dzięki wszystkim za pomoc :) udało się naprawić sytuację.

1. Zdrapałem z drutów emalię, zanurzyłem w topniku po czym jeszcze raz zdarłem resztki (topnik pomógł) i dodałem lekko cyny
2. Do silników dałem krótsze śróbki
3. Przewody puściłem do środka :)

Wszystko pięknie ładnie działa:
https://www.youtube.com/watch?v=DlnbZjDnF30

Do momentu... konfiguracji odbiornika i nadajnika.

Zestaw to Hitec Aurora 9 + Optima 9.

Połączyłem to zgodnie z:
Cytuj:
Zatem jeśli chcemy być poprawni to nie wpinamy kabli po kolei jak na powyższym schemacie z instrukcji tylko wpinamy:
jedyny trójżyłowy kabel wychodzący z CC3D wpinamy w nasz kanał CH3 (THROTTLE)
niebieską żyłę wpinamy w CH1 (ROLL)
żółtą żyłę wpinamy w CH2 (PITCH)
zieloną żyłę wpinamy w CH4 (YAW)
pozostałe dwie różne żyły wpinamy w dowolne pozostałe dwa kanały na odbiorników (lub chociaż jedną wpinamy, druga może być nie wpięta), żeby mieć czym przełączać tryby lotu (trzeba pamiętać, żeby pod ten kanał potem ustawić jakiś przełącznik do przełączania tych trybów)

(http://zrobsobiedrona.blogspot.com/2015 ... v-250.html)

Piny sygnałowe są jakby od góry odbiornika (od strony napisów). CH3 ma (patrząc od góry) sygnał, + , masa. Po podłączeniu baterii nawet świeci na czerwono dioda na odbiorniku. Jednak jak włączam TX pojawia mi się pytanie:
Obrazek

Wybieram Yes i zaczyna mi pikać pik pik pik pik... i pojawia się info:
Obrazek

ktoś coś? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
Przy włączaniu aparatury musisz wszystkie wyłączniki na off włącznie z throttle przepustnica do dołu nawet Ci pisze, co do połączenia pinów to nie sugeruj się instrukcją bo u Ciebie może być inaczej najlepiej w openpilocie przy konfiguracji apki będziesz widział czy steruje zgodnie z ruchami nadajnika jeśli nie zawsze możesz zmienić...

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 20:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
ok. tylko throlle trzeba było do dołu. natomiast odzewu brak. W instrukcji nie ma właśnie nigdzie napisanego który pin jest sygnałowy :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
A uzbrajasz w ogóle silniki ? bez tego nie będzie odzewu... czy apkę zbindowałeś z odbiornikiem? throlle zostaw na ch3 tak jak w opisie powinno działać...

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 sie 2015, 21:21 
Offline

Rejestracja: czwartek 30 lip 2015, 11:44
Posty: 16
po podłączeniu baterii odzywają się ESC. Jak zbindować apkę z odbiornikiem? Mówisz o GCS czy TX?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 sie 2015, 06:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 kwie 2015, 12:16
Posty: 311
Lokalizacja: Ostrowiec Świętokrzyski
https://www.youtube.com/watch?v=SKBJYRnFBXE

_________________
copter 210
kanał YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.