Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 21 wrz 2018, 23:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 15 kwie 2015, 14:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lis 2014, 18:41
Posty: 54
Lokalizacja: Kielce
Cześć,

Chciałem zapytać bardziej doświadczonych osób jak wygląda sprawa z ustaleniem optymalnych parametrów PID.

Poprzez accessory0 konfiguruje kazdy z parametrów poprzez txPID zgodnie z filmikiem.
https://wiki.openpilot.org/display/WIKI/TxPID

Co z zakładką Stabilization page - Basic settings tab?
https://wiki.openpilot.org/display/WIKI/Stabilization

Czy ruszamy rate i attitude stabilization na tej zakładce?

_________________
QUAV250 + Turingy 9XR + GOGGLE QUANUM

Twitter @antoniaklja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 kwie 2015, 07:10 
Offline

Rejestracja: środa 26 lut 2014, 07:46
Posty: 7
Lokalizacja: rz-ow
Jeśli już ustawisz sobie odpowiednie wartości PIDow za pomocą tXPID to własnie taką wartość przyjmą w zakładce stabilization, więc ręcznie pozniej nic nie zmieniaj bo inaczej PIDowanie z apki mija się z celem ;)

pzdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 kwie 2015, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lis 2014, 18:41
Posty: 54
Lokalizacja: Kielce
Dzięki, tak myślałem :)

Mógłbyś mi napisać jak wygląda procedura ustawiania PID dla yaw?

_________________
QUAV250 + Turingy 9XR + GOGGLE QUANUM

Twitter @antoniaklja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 kwie 2015, 10:55 
Offline

Rejestracja: środa 26 lut 2014, 07:46
Posty: 7
Lokalizacja: rz-ow
Analogicznie tak jak zlinkowane razem roll i pitch, czyli jedna gałka Yaw.Rate.Kp druga dla Yaw.Rate.Ki i lecisz z tematem ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 paź 2015, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 lip 2015, 11:47
Posty: 35
Próbuję zrobić tuning PID z wykorzystaniem TxPID. Jednak wartość Proportional w kolumnie Roll na zakładce Stabilization zmienia się. To znaczy wiem, że ma się zmieniać, ale podczas kręcenia potencjometrem, a ona zmienia się sama, skacze pomiędzy wartościami 0,00600 a 0,00450. Co to może oznaczać?
TxPID Roll Rate.Kp Min: 0,003000 Max: 0,009000
Jadę według opisu z tego filmu: https://youtu.be/QqgZZ6-V3Qk

edycja:
Dodam jeszcze jedną dziwną rzecz. Nie zapisuje mi się zmiana sposobu konfiguracji. To znaczy na stałe jest check box Use Basic Configuration. Odhaczenie i zahaczenie na zakładce advanced nic nie daje. Po zapisie (poprawnym), odłączeniu i ponownym połączeniu z kontrolerem, stan check boxów wraca do poprzednich wartości.

_________________
Cheerson cx10; Syma x5c-1, 250 w budowie <3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 13:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
Sprawdz kanal linku RC który masz podpiety jako Accessory i TxPID i co ważne ustaw na zakładce "Input"/"RC input" właściwe neutrum. Tylko wtedy będziesz miał proporcjonalną zmianę danego parametru w zakresach min. max ustawianych w zakladce TxPID. Jeśli zle bedziesz mial ustawione neutrum to wartosc ustawiana potencjometrem w apce nie przelozy sie na wartosc strojonego parametru. Kolejna rzecz to po właczeniu opcji TxPID niezbędne jest reset FC - nalezy odlaczyc zasilanie, w tym tez to podawene przez USB. Po resecie mozna ponownie podlaczyc do PC/GCS'a.

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 lip 2015, 11:47
Posty: 35
sitas pisze:
Sprawdz kanal linku RC który masz podpiety jako Accessory i TxPID i co ważne ustaw na zakładce "Input"/"RC input" właściwe neutrum. Tylko wtedy będziesz miał proporcjonalną zmianę danego parametru w zakresach min. max ustawianych w zakladce TxPID. Jeśli zle bedziesz mial ustawione neutrum to wartosc ustawiana potencjometrem w apce nie przelozy sie na wartosc strojonego parametru. Kolejna rzecz to po właczeniu opcji TxPID niezbędne jest reset FC - nalezy odlaczyc zasilanie, w tym tez to podawene przez USB. Po resecie mozna ponownie podlaczyc do PC/GCS'a.


Co masz na myśli pisząc "Właściwe neutrum"? Jakie to jest właściwe?
U mnie jest:
Obrazek
Obrazek

_________________
Cheerson cx10; Syma x5c-1, 250 w budowie <3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
Z obrazka widzę, że zmienną Accessor0 masz podpiętą pod kanal 6 i zakladam, że tego uzywasz do ustalania parametru w TxPID. Jeśli tak to ustawienie neutrum masz ok (bez kalibracji domyślnie jest 1500).
Przy takim ustawieniu gdy masz potencjometr na środku to wartość parametru strojonego w trybie TxPID (np. Roll. Kp) powinna być ustawiona na wartość średnią z ustawiń w TxPID czyli (min + max)/2.
Jak potencjometr ustawisz na "0" to wówczas wartość parametru w TxPID powinna się ustalić na tą określoną dla min. (np. dla Roll.Kp = 0,00300).

Sprawdź dodatkowo:

1) czy przy testowaniu gdy w apce kręcisz potencjometrem to na zakladce input / rc input w kanale 6 masz pokryty cały zakres wartości ?
2) TxPID masz uaktywniony bo domyślnie dziala gdy CC3D/OP jest uzbrojone (arm) i gaz jest powyżej 20% (ja jak testuje to ustawiam na "always")

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 lip 2015, 11:47
Posty: 35
sitas pisze:
Z obrazka widzę, że zmienną Accessor0 masz podpiętą pod kanal 6 i zakladam, że tego uzywasz do ustalania parametru w TxPID. Jeśli tak to ustawienie neutrum masz ok (bez kalibracji domyślnie jest 1500).
Przy takim ustawieniu gdy masz potencjometr na środku to wartość parametru strojonego w trybie TxPID (np. Roll. Kp) powinna być ustawiona na wartość średnią z ustawiń w TxPID czyli (min + max)/2.
Jak potencjometr ustawisz na "0" to wówczas wartość parametru w TxPID powinna się ustalić na tą określoną dla min. (np. dla Roll.Kp = 0,00300).

Sprawdź dodatkowo:

1) czy przy testowaniu gdy w apce kręcisz potencjometrem to na zakladce input / rc input w kanale 6 masz pokryty cały zakres wartości ?
2) TxPID masz uaktywniony bo domyślnie dziala gdy CC3D/OP jest uzbrojone (arm) i gaz jest powyżej 20% (ja jak testuje to ustawiam na "always")

1) Tak
2) TxPID jest uaktywniony.

_________________
Cheerson cx10; Syma x5c-1, 250 w budowie <3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
bober71

i cały czas walczysz ze skaczącą wartością ?

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 lip 2015, 11:47
Posty: 35
Dokladnie tak.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Cheerson cx10; Syma x5c-1, 250 w budowie <3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 paź 2015, 22:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 mar 2015, 18:49
Posty: 39
Lokalizacja: W-wa
Jesli nadal masz ustawione w TxPID - Roll.Rate.Kp min=0,00300 i max=0,00900 i w stabilization wyskakuje Ci czasami wartosc 0,00600 to oznacza, ze OP odczytuje - przyjmuje domyslna wartość neutrum (tak sie dzieje jak link RC jest niestabilny i OP nie ma wartości PWM podawanej z nadajnika). Zobacz co będzie jak zmienisz wartość Roll.Rate.Kp np na max = 0,00700 - wówczas pewnie bedzie Ci wskakiwać w stabilization wartość 0,00500.

Jeśli problmem dotyczyć będzie sygnału PWM i to jedynie na kanale 6 to sprawdź tez czy nie masz przerwanego lub przetartego kabelka sygnalowego z odbiornika RC do CC3D dla tego kanalu.

_________________
pozdrawiam,
SitasRC

_______________________________________________________________
6 x 250 Race FPV z kontrolą CC3D <> Naze <> APM, Taranis 9D + OpenLRS by MarcinB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 paź 2015, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 lip 2015, 11:47
Posty: 35
Ciekawostka. Zabralem wariata na spacer z komputetem. Na łonie natury przestalo skakac! Przemili koledzy pomogli troszke poustawiac pidy. Jest niezle. :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
Cheerson cx10; Syma x5c-1, 250 w budowie <3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 paź 2015, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 15 kwie 2015, 15:52
Posty: 117
Lokalizacja: Racibórz
Potrzebuję porady, co może być nie tak.
Chcę aktywować TxPID i sterować wartością z aparatury. Ustawiłem wszystko tak jak na wcześniejszym filmiku i według wskazówek z forum.

Jednak wartość PID nie zmienia się, jak kręcę na aparaturze.
W zakładce input, jest reakcja na kręcenie.

http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/25/2f2bce119c2a31b23e637c0f40ec28ce.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/25/f4f96f1e59abd356b39d86dfcd897984.jpg


Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 paź 2015, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 15 kwie 2015, 15:52
Posty: 117
Lokalizacja: Racibórz
ok, już działa


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.