Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 lut 2017, 12:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 11 lis 2015, 14:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 18:21
Posty: 69
Lokalizacja: Przechlewo
Burakko pisze:


Ja używam CC3D+Openpilot więc twoja rada nie pomoże niestety

_________________
QX95
Holybro Shuriken 180
Fatshark Attitude v2
Tarot Ironman 650, ZXY-M, OSD, SunnySky 3508, 1555, 6S 5200, gimbal 2D, xiaomi yi


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 lis 2015, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
baroslaw pisze:
Męczę się już którys wieczór z OSD i nie daję rady. CC3D + micro minimosd. Na ekranie mam SETUP SCREEN UAVTALK ACTIVE . Obecnie mam wgrany soft 15.02 ale próbowałem inne też i ciągle mam to samo albo wcale nie ma komunikacji. Wgrywałem soft według poradnika z poczatku tego wątku.


To dopisz. Bo tu opisane było dla CF

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 lis 2015, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 85
Lokalizacja: Będzin
W programie konfiguracyjnym OSD w zakładce CONFIG OSD Toggle Chaneel przełączyć na disable

EDIT

Witam
Wczoraj podłączyłem minim micro osd z cc3d open pilot. Wskazania RSSI BAT1 szaleją nawet po zwarciu z masą pokazują głupoty, horyzont działa lecz po większym przechyleniu koptera pojawiają się krzaki i litery zamiast kresek.

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Nie myślałeś wcisnąć innego dobrze działającego i sprawdzonego softa ?

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lis 2015, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4653
Lokalizacja: Polska
marcin314 pisze:
Wczoraj podłączyłem minim micro osd z cc3d open pilot. Wskazania RSSI BAT1 szaleją nawet po zwarciu z masą pokazują głupoty

Zakladam ze uzywasz minoposd. Micro MinimOSD ma pady BAT i RSSI podlaczone do wejsc analogowych A2 i A3, soft od minoposd oczekuje zas tych sygnalow na pinach A6 i A1 stad zapewne losowe wartosci. Sprawdz czy jak zewrzesz do masy pad CURR (podlaczony do A1) to RSSI Ci sie uspokoi. Nie pamietam w tej chwili do czego podlaczony jest drugi pad BAT.

EDIT: Dodalem do pierwszego posta watka o Micro MinimOSD pelna rozpiske podlaczenia padow CURR/RSSI/BAT2/BAT1
viewtopic.php?f=5&t=25077&p=347839#p347839

marcin314 pisze:
horyzont działa lecz po większym przechyleniu koptera pojawiają się krzaki i litery zamiast kresek.

Zapewne uzywasz fonta niekompatybilnego z softem jaki wgrales do minima.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lis 2015, 06:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 85
Lokalizacja: Będzin
Cześć
Wgrałem według opisu OSD_Charset.mdm znajdujący się w katalogu ConfigTool, u mnie on się nazywa latest_Charset.mdm.
Druga sprawa faktycznie RSSI jest podłączone pod CURENT a BATA nie znalazłem.

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lis 2015, 10:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4653
Lokalizacja: Polska
marcin314 pisze:
Wgrałem według opisu OSD_Charset.mdm znajdujący się w katalogu ConfigTool, u mnie on się nazywa latest_Charset.mdm.

Nie wiem z jakiej instrukcji korzystasz ale latest z pewnoscia nie jet wlasciwym fontem.
https://code.google.com/p/minoposd/downloads/list

marcin314 pisze:
Druga sprawa faktycznie RSSI jest podłączone pod CURENT a BATA nie znalazłem.

No co do BAT tak jak pisalem minoposd oczekuje go na pinie ktory nie jest w micro minimie wyprowadzony. Zeby Ci zadzialalo musialbys sobie zmienic numer pinu w FlightBatt.h. Link do rozpiski pinow dodalem do mojego poprzedniego posta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 05:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 85
Lokalizacja: Będzin
A gdzie znajdę ten plik FlightBatt.h i czym go edytować

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
marcin314 pisze:
A gdzie znajdę ten plik FlightBatt.h i czym go edytować
W źródłach do kompilacji pod Arduino i w tymże kompilatorze (IDE) trzeba sobie pozmieniać, skompilować i wgrać do minima.
Źródła są tu: http://minoposd.googlecode.com/svn/trun ... nals_only/

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lis 2015, 12:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4653
Lokalizacja: Polska
Rurek pisze:

Beda jeszcze potrzebne biblioteki od oryginalnego softu minima
http://arducam-osd.googlecode.com/svn/trunk/libraries/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lis 2015, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 85
Lokalizacja: Będzin
Witam poprawiłem piny odpowiedzialne za wejście current bat i RSSI. Plik flightbatt.h i analogrsi.h . W linku powyżej tych plików wszystkich jest 22 jak to wszystko razem zkoplilować. Jestem cienki i potrzepuje poradnika krok po kroku. Będe wdzięczny za info RSSI było na wejściu A3 przestawiłem na A1, Current był na A7 Przestawiłem na A1 , Voltage był na A6 dałem na A0

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lis 2015, 17:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4653
Lokalizacja: Polska
marcin314 pisze:
RSSI było na wejściu A3 przestawiłem na A1

Chyba odwrotnie, z A1 na A3...

Co do instalowania bibliotek
https://www.arduino.cc/en/Guide/Libraries


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 gru 2015, 08:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 85
Lokalizacja: Będzin
Witam, nie mogę dać sobie rady z arduino. Mam 4 pliki flightbat.ino flightbat.h , Analogrssi.ino i Analogrssi.h otwieram je w arduino jak robię weryfikacje to wywala mi błąd "exit status 1
'MEASURE_PERIOD' was not declared in this scope"
"exit status 1
'rssiraw_on' was not declared in this scope"

Mam pytanie co jeszcze potrzebuję czy mam to wgrać do jakiegoś katalogu, jak ściągnąć biblioteki

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 gru 2015, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2228
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Który plik wgrywasz ? flightbat czy Analogrssi. Nie mogę zassać tych plików więc nie wiem co w nich jest.

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 gru 2015, 12:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 13 mar 2012, 08:27
Posty: 85
Lokalizacja: Będzin
cześć one są tu http://minoposd.googlecode.com/svn/trunk/minOPOSD_additionals_only/

Rurek pisze:
marcin314 pisze:
A gdzie znajdę ten plik FlightBatt.h i czym go edytować
W źródłach do kompilacji pod Arduino i w tymże kompilatorze (IDE) trzeba sobie pozmieniać, skompilować i wgrać do minima.
Źródła są tu: http://minoposd.googlecode.com/svn/trun ... nals_only/


Biblioteki do arducam-osd są z archiwizowane i nie da ich się pobrać. Może ktoś posiada chętnie przygarnę

_________________
toto7,Michaś RC, Extra 300, Easy Glider 2, Kiler, X9 Boro09, Bixler2, Graupner ASK14 Aparatury: Turnigy 9XR


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.