Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 15:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 13 lut 2015, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Witam!

Postanowiłem wyposażyć moją 250tkę w OSD. FC to CC3D, więc wybór padł na MinimOSD. Teraz konfiguracja wydaje mi się bardzo prosta, ale na początku nie było tak łatwo ;-) Postaram się umieścić tu potrzebne linki oraz trochę wiedzy jaką zdobyłem przy tym zadaniu :-)

Co będzie potrzebne:

- MinimOSD
- Interfejs USB -> UART TTL, najlepiej dedykowany do Arduino (musi posiadać końcówki DTR i CTS).

Można zastosować zwykły USB - UART TTL nie mający dodatkowych końcówek, ale wtedy musimy ręcznie po każdym wysłanym poleceniu z ConfigTool natychmiast resetować układ.

No to zaczynamy!

W pierwszej kolejności ściągamy potrzebne pliki:

Wsady Firmware HEX
ConfigTool

Jeśli nie mamy konta na OpenPilot Forum, wsady można pobrać stąd:
minOPOSD_1_3_2
minOPOSD_14_01
minOPOSD_14_06
minOPOSD_14_10

Uruchamiamy ConfigTool, podłączamy MinimOSD do interfejsu i wybieramy z menu opcję "Update Firmware"

Obrazek

Wybieramy plik wsadu, który chcemy załadować. Ja używam AnalogRSSI - jak nazwa wskazuje, posiada on uruchomioną funkcję wyświetlania siły sygnału nadajnika.

Obrazek

Po wskazaniu pliku, Firmware ładuję się do MinimOSD.

Obrazek

Po załadowaniu otrzymamy stosowny komunikat.

Obrazek

Kolejnym krokiem jest aktualizacja znaków kości MAX7456.
WAŻNE: Podczas tego procesu część analogowa MinimOSD (od strony wejść, wyjść video) musi być zasilona!

Z menu wybieramy opcję "Update CharSet"

Obrazek

Wybieramy plik OSD_Charset.mdm znajdujący się w katalogu ConfigTool

Obrazek

Program zaczyna wgrywać znaki

Obrazek

Po czym wyświetli info o zakończeniu procesu

Obrazek

Następnie możemy dopasować wygląd elementów OSD po czym zapisujemy go klawiszem "Save Current tab to OSD"

Konfiguracja CC3D polega jedynie na wyborze portu, do którego podłączyliśmy OSD

Obrazek

i GOTOWE! :-)



Skonfigurowałem także CC3D do współpracy z GPS, aby korzystało z niego OSD oraz podłączyłem sygnały RSSI, CURR i BAT do OSD. Opierałem się na poniższych linkach, ale w razie problemu służę pomocą. W wolnej chwili postaram się to opisać. Podpowiem tylko, że u mnie GPS działał TYLKO wysyłając dane w formacie UBX. Przełączając na NMEA CC3D ciągle się resetowało.

LINKI:

Strona domowa
Wiki
FlightBatt
AnalogRssi
GPS

Pozdrawiam, Adam

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 mar 2015, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
Daj linka do video, co wyświetla osd z cc3d


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 mar 2015, 22:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lis 2013, 19:57
Posty: 343
Lokalizacja: Otwock
Właśnie męczę się z konfiguracją osd. Mam taki problem, że osd przyszło bez bootloadera i sam go wgrałem, wszystko działa, ale do momentu zmiany softu, jak zmieniam soft to pojawia się komunikat failure to talk to bootloader..

Jakieś sugestie, co mogę robić źle?

_________________
Drone them all...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 mar 2015, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Łączysz się za pomocą kabla 4 pinowego USB->FTDI? Jeśli tak, to należy użyć klawisza RESET na MinimOSD po każdym kliknięciu wyślij/odbierz w konfiguratorze. Normalnie robi się to za pomocą końcówek DTR i CTS w oryginalnym kablu do Arduino.

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 mar 2015, 08:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lis 2013, 19:57
Posty: 343
Lokalizacja: Otwock
Tak, korzystam z 4 pinów, bo po podłączeniu DTR i CTS od razu mam błąd (nie mogę odczytać danych z płytki), jak odłączę DTR to daje się edytować i zapisywać opcję. Do zmiany firmware, potem od nowa muszę wypalić BL. Może dziś spróbuję przed zmianą FW nacisnąć reset. Pierdoła za 50zł, a pochłonęła ładne parę godzin i w dodatku nie działa.

_________________
Drone them all...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 mar 2015, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
pbrys pisze:
Daj linka do video, co wyświetla osd z cc3d

Generalnie wyświetla to co na poniższym rysunku. Poniżej film z lotu (nie używam wszystkich parametrów)
Obrazek


_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 mar 2015, 16:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lis 2013, 19:57
Posty: 343
Lokalizacja: Otwock
Udało się, muszę naciskać reset przed wykonaniem komendy :D A mógłbym przysiąc, że robiłem i tak i tak..

_________________
Drone them all...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 mar 2015, 16:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Ja także korzystam z tego sposobu, bo nie mam kabla do Arduino ;-) Grunt że działa :-)

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 09:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 18:42
Posty: 147
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
mooseman pisze:
Kolejnym krokiem jest aktualizacja znaków kości MAX7456.
WAŻNE: Podczas tego procesu część analogowa MinimOSD (od strony wejść, wyjść video) musi być zasilona!

Czy dobrze rozumiem, że w to miejsce podajemy tylko 5V tak jak to pisane jest w tym poście? viewtopic.php?p=170176#p170176
Bo 12V może zrobić kuku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Jeśli mamy OSD ze złączoną tą zworką, czyli zasilamy MAXA napięciem 5V z FC to oczywiście nie podajemy napięcia od strony "wizji". Jeśli jednak korzystamy z wbudowanej przetwornicy i zasilamy z 12V bez zworki, to do aktualizacji znaków to napięcie musi być podane ;-)

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 10:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 18:42
Posty: 147
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Wszystko jasne. Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Mooseman, a nie próbowałeś innego softu który najlepiej "kuma" MultiWii? Czyli MultiWiiOSD: https://code.google.com/p/multiwii-osd/

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 16:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Jeszcze nie, ale będę musiał się do tego zabrać ;-) Właśnie wgrałem Cleanflight do CC3D, wszystko już ładnie śmiga, tylko tego OSD brak... Wiem że CF "gada" jak MultiWii po telemetrii to może coś z tego będzie :-)

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
mooseman pisze:
może coś z tego będzie
Da radę. U jednego z głownych macherów od CleanFlight'a na CC3D działa tak:

Pierre_A pisze:
wiring first : minimOSD board and FlexiPort are connected crossing Rx and Tx signals (OSD-Rx on flexiPort-pin3 and OSD-Tx on flexiPort-pin4).

then configuration (with CLI in Configurator) :
- FEATURES (depending on your setup) : mine are RX_PPM, VBAT, Motor_Stop, Softserial, Failsafe, Telemetry, Current_Meter, RSSI_ADC
- Scenarios (supposing you have a recent version of Cleanflight with VCP-USB on scenario 1) :
serial_port_1_scenario = 1 (VCP-USB)
serial_port_2_scenario = 0 (Main port , I don't use it yet)
serial_port_3_scenario = 8 (Flexiport, MSP only for OSD)
serial_port_4_scenario = 4 (I have telemetry on Softserial)

I have Multiwii R1.2 on my minimOSD.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 18:50
Posty: 132
Lokalizacja: Świętochłowice
Uruchomiłem właśnie także u siebie, ale na razie bez GPS. Męczę się z aktualizacją znaków. Te które wgrywam nie są odpowiednie, bo sztuczny horyzont wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Jak to ogarnę to dam znać ;-)

_________________
Ranger EX Pixhawk FPV, F-550 Naza V2, MiniH250 Naze32, ESA, AcroMaster, SkySurfer 1400, Beta 1400, PZL-104 Wilga, Delta ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.