Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 25 mar 2017, 20:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 mar 2015, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1226
Lokalizacja: Warszawa
DamianZłotów pisze:
Kabelek mi doszedł, podłączyłem hexę pod kompa, zaktualizowałem do wersji jaką widzę na NaviControl - V2.0 I hexa mi zaczęła pikać i gadać że to nie ta wersja itd. GPSu też niby nie widzi. Podaje screeny:
http://www.fotoszok.pl/upload/c557cb11.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/af8e39f8.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/13898b8d.png


Bo zaktualizowałeś tylko NC (do v2.0e). FC pozostał stary (v0.88e).
Zaktualizuj wszystko do odpowiednich, najlepiej najnowszych wersji i przynajmniej błędy o niekompatybilności znikną.
Najnowsze w tym momencie: http://wiki.mikrokopter.de/en/Firmware-2.08
Wszystkie: http://wiki.mikrokopter.de/KategorieFirmware

Co do GPS to widać, że go nie widać - NC nie znajduje go. Nalegam jak przedmówcy na sprawdzenie połączenia.
Kompas (a tak naprawdę magnetometr) działa OK, ale on znajduje się na NC, a nie GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 16:36 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Ok udało się to zainstalować. Hexa przestała pikać ale zaczęła się świecić... jeden szybki jeden długi znak świetlny i tak w kółko. Pojawił się także czerwony punkt na kompasie...
http://www.fotoszok.pl/show.php/2345615_1.png.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1226
Lokalizacja: Warszawa
DamianZłotów pisze:
Pojawił się także czerwony punkt na kompasie...
http://www.fotoszok.pl/show.php/2345615_1.png.html

Pewnie nie kalibrowałeś kompasu po aktualizacji, a do tego zapewne uruchamiasz koptera w mieszkaniu, gdzie często jest narażony na zakłócenia. Najlepiej sprawdzić parametr Magnet Field - jego wartość powinna mieścić się między 80% a 120%, a w czasie lotu nie powinien się zmieniać więcej niż 20%.

Komunikacji z GPS nadal nie masz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 17:00 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Zrobiłem kalibrację kompasu wg tego filmiku i compass przestał się palić na czerwono. http://www.fotoszok.pl/show.php/2345634_2.png.html

Jednak hexa cały czas miga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 17:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1226
Lokalizacja: Warszawa
A w MKToolu nie wyświetla jakiegoś błędu? - w tym czarnym okienku na środku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 17:11 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
No GPS Data wyświetla. Zastanawia mnie czemu te lampki zaczęły migać. Czyli walnięty GPS najprawdopodobniej tak? Kable trzymają niby dobrze

Dodam, że nie idzie go teraz odpalić. Motory nie reagują


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1226
Lokalizacja: Warszawa
Poczytaj trochę, jeżeli nie instrukcję, to przynajmniej jeszcze raz ten temat. Wszystko już zostało napisane!

Nie masz komunikacji z GPS. Przez net nie jesteśmy w stanie sprawdzić dlaczego. Wszystko w twoich rękach.

Silniki nie startują, bo działa zabezpieczenie, które nie pozwala na start bez fixa GPS. O ile pamiętam, w starszych wersjach firmware silniki uruchamiały się, ale nie wchodziły na obroty, w nowszych w ogóle nie startują. Oczywiście W MKToolu możesz wyłączyć to zabezpieczenie, ale musisz być świadom zagrożenia. Nie będą działały wspomagane (PH, dPH) czy automatyczne (CH) tryby lotu, a ich włączenie skończy się rozsmarowaniem koptera o glebę. Musisz latać w manualu - i musisz to umieć robić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 17:59 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
ok dzięki więlkie za pomoc. jeszcze może tylko dodam jak te diody teraz migają Jeśli sam sobie z tym nie poradzę będę potrzebował kogoś do pomocy. Zapłacę za usunięcie usterki. Niestety mieszkam na zadupiu - Złotów gdzie nikt nie ma raczej pojęcia o podobnych sprawach a w okolicy także nie ma żadnego dużego miasta więc trzeba będzie do kogoś jechać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 cze 2011, 00:09
Posty: 1226
Lokalizacja: Warszawa
Te LEDy się wcześniej nie świeciły? W MK jest duża dowolność w konfiguracji ich świecenia. Pakiet masz naładowany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 18:11 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
'pakiet naładowany, ledy zaczęły się świecić po instalacji aktualizacji


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.