Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 17 sie 2017, 08:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 05 mar 2015, 14:18 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Raz się zagapiłem i hexa mi spadla na miękki piach do góry nogami z około 2 metrów. Od tamtego czasu nie może złapać satelit. Kiedy przełączam na GPs ciągle pika. Próbowałem 30 min i nic. Mało tego, przy starcie odcina mi zapłon, pewnie ma to związek z brakiem GPS? Ale kiedy wyłączam GPS i chce ją podnieść dalej odcina mi zapłon.

Przesyłam kilka fotek i filmik. Jednak próby startu na nim nie ma a jedynie pikanie.

http://zapodaj.net/37a72433607d9.jpg.html
http://zapodaj.net/508cb89d385f6.jpg.html
http://zapodaj.net/65d4064bcfb9a.jpg.html
http://zapodaj.net/f074d8d8c4c1c.jpg.html
http://zapodaj.net/8c5d185452782.jpg.html




Pomoże ktoś?

PS: GPS już ustawiłem strzałką do przodu :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 05 mar 2015, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 sty 2011, 16:13
Posty: 83
Lokalizacja: Warszawa
Aby wystartować bez GPS trzeba w zakładce "Misc" odznaczyć "not start without GPS fix".
Mile widziany log z próby startu, aby coś więcej powiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 13:05 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Ok dzięki. A co z tym GPSem? zepsute tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 sty 2011, 16:13
Posty: 83
Lokalizacja: Warszawa
Link do wiki http://wiki.mikrokopter.de/en/MKGPS
Pod przyciskiem "-> MkGPS" można zobaczyć czy NC widzi satelity, jak nie to albo coś nie łączy między płytkami, albo GPS uszkodzony. Nie musi być oryginalny MKGPS, aby to działało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 14:21 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Ok a możesz coś polecić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 14:24 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
the green LED on the bottom side starts lighting after powrt up and light all the time
The LED on the top-side only lights after the module was initialized from the NC (since NC-Software 0.22)
the LED on the top-side starts flashing when GPS signal is good

Wszystko niby jest ok... co widać na filmie właśnie tak diody się świecą, ale zachowuje się jakby nie widział satelit


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 15:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 sty 2011, 16:13
Posty: 83
Lokalizacja: Warszawa
A patrzyłeś czy w oknie "->MkGPS" pokazuje satelity. Najprawdopodobniej połączenie 4 przewodowe jest jakoś przerwane. Mogę polecić UBLOX NEO-M8N jako MkGPS v3, ew to co ma w nazwie UBLOX LEA-6S jako odpowiednik tego co masz, pozostaje kwestia montażu.

+link http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=43&t=24693


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 16:26 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
->MkGPS jest widoczne po podłączeniu do kompa? Jeszcze nie mam kabla dopiero do mnie idzie...
Kabelki niby dobrze się trzymają - są zalutowane klejem
Dzięki za link na pewno kupie jeśli mój GPS jest rozwalony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2491
Lokalizacja: Poznań
Na antenie mruga dioda LED więc wygląda że złapała sygnał GPS na filmie w 0:29 widać że na NC świeci się czerwona dioda co oznacza że coś jest nie tak. Może soft FC z NC nie są w tej samej (widzącej się) wersji.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 17:33 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Tylko, że wcześniej dron latał bez zarzutów. Dopiero po upadku coś mu odbiło. Tylko nie bardzo wiem co bo wszystko jest na swoim miejscu i wygląda normalnie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 mar 2015, 17:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2491
Lokalizacja: Poznań
Przedzwoń kable które łączą FC z NC oraz te zaklejone co łączą NC z anteną GPS bo antena wg mnie jest zdrowa mruga dioda led która oznacza złapanie FIXa czyli spozycjonowanie. Podłącz koptera do MKTools i tam zobaczysz co wywala błąd. Na tą chwilę moduł navi nie widzi anteny gps.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 11:44 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Kable trzymają dobrze, dwa razy sprawdzałem. Ciągle czekam na kabel usb żeby podłączyć hexę pod kompa. A czy błąd może mieć coś wspólnego z kalibracją kompasu? Bo przed feralnym lotem zrobiłem kalibrację kompasu tyle, że po niej hexa się podniosła i latała


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 mar 2015, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2491
Lokalizacja: Poznań
Jeśli nie zrobiłeś kalibracji kompasu lub zrobiłeś ale niedokładnie tzn MK tego nie przyjął że jest kompletna to będzie się też świecić czerwona LED na NC. Zanim dojdzie kabelek możesz bez niego zrobić kalibracje tu masz filma :)


_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 15:05 
Offline

Rejestracja: sobota 20 wrz 2014, 14:20
Posty: 34
Lokalizacja: Złotów
Kabelek mi doszedł, podłączyłem hexę pod kompa, zaktualizowałem do wersji jaką widzę na NaviControl - V2.0 I hexa mi zaczęła pikać i gadać że to nie ta wersja itd. GPSu też niby nie widzi. Podaje screeny:
http://www.fotoszok.pl/upload/c557cb11.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/af8e39f8.jpg
http://www.fotoszok.pl/upload/13898b8d.png


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 15:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2491
Lokalizacja: Poznań
W ostatnim screenie masz taką lupkę naduś i ściągnij najnowszy soft do FC i do NC i ściągnij też nowy MKtool zobacz czy po wgraniu softu do obu płytek coś się zmieniło.

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.