Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 26 wrz 2017, 19:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 05 sty 2015, 22:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 02 cze 2011, 20:39
Posty: 265
Lokalizacja: Bielsko-Biała
W dniu dzisiejszym otrzymałem u-blox NEO-M8N którego od razu sprawdziłem z MK.
Po wielu godzinach prób udało się.
Testy na cieplutkim parapecie bez GPS Shield są wg mnie pozytywne.
Obrazek

GPS rusza z MK gdy:
1. Ustawi się prędkość komunikacji na 57600
2. W nawigacji znajduje się karta SD

ad.1
Pobieramy ublox u-center:
http://www.u-blox.com/en/evaluation-too ... enter.html
Łączymy się z UBLOX przy pomocy FT232 lub innego ttlowego rs232 4 kabelkami. Rx do Tx, Tx do Rx, masa do masy, zasilanie do zasilania (pamietajmy jednak że moduł pada przy napięciu wyższym od 5,5V)

Należy uruchomić u center i poprawnie ustawić parametry konfiguracyjne czyli port i szybkość domyślnie 9600. Ikonka połączenia nie działa za szybko ale jeśli zestawi się połączenie na dole ekranu w belce pojawią się mrugające zielone wtyczki.

Teraz klikamy View, Messages View, rozwinąć UBX/CFG/PRT i ustawić na 57600, na dole okna uaktywni się przycisk Send, potem tylko zapisać parametry do pamięci Flash UBX/CFG/CFG (znowu Send) i nasz gps jest zaprogramowany.
Przy pierwszym uruchomieniu GPS powinien załadować konfigurację automatycznie i gotowe.

Gps zamontowałem na laminatowej płytce na taśmie dwustronnej.
Obrazek

_________________
EPP FPV, Trex600 gimball, MK Hexa, MK quad, KFC 250quad, Naza2 Hexa, Fantom Czy Pro
DX8, Eleres


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 sty 2015, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 14:24
Posty: 1595
Lokalizacja: podkarpackie
Ze 2 latam tak na NEO-6.
Nic konfigurowac nie musiałem.
Po podpięciu do MK od razu zadziałał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 sty 2015, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2213
Lokalizacja: Londyn
slawko_k pisze:
Po podpięciu do MK od razu zadziałał.

do navi tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lut 2015, 18:51 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 kwie 2013, 13:24
Posty: 7
Lokalizacja: Rzeszów
Witam, ja mam u-blox LEA 6h i mam problem z polączeniem do navi 2, w/w temat z zmianą prędkości tez nie dał rezultatu. Możecie coś podpowiedzieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 kwie 2015, 20:08 
Offline

Rejestracja: środa 25 wrz 2013, 11:11
Posty: 54
Lokalizacja: Warszawa
kilarskir pisze:
Witam, ja mam u-blox LEA 6h i mam problem z polączeniem do navi 2, w/w temat z zmianą prędkości tez nie dał rezultatu. Możecie coś podpowiedzieć.

Zamień TX/RX, posprawdzaj jeszcze raz z miernikiem połączenia, upewnij się, że na pewno masz dobrze ustawioną prędkość, sprawdź z innym GPSem.

Zauważyliście jakąś poważną poprawę po zmianie GPSa? Bardzo widoczne są zmiany w PH przy większej ilości satelit?

_________________
Kacper


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.