Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 28 maja 2020, 08:29

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 13 maja 2020, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
Chce wykonać update odbiornika FrSky R9 Mini przez smartport flight controllera Eachine Tyro109.
Posiłkuje się poradnikiem Joshua Bardwella: Betaflight Serial Passthrough FrSky R9 Firmware Update.
Robię 1:1 to co na filmie jednak software do updateu frskyUpdate nie widzi odbiornika.

FrSky R9 Mini podłączyłem do FC w ten sposób:
Obrazek
Betaflight raczej ustawiony poprawnie:
Obrazek
Tak wyglądają resourcesy:
Obrazek
Serial Passthrough próbowałem wykonywać na portach 0 lub 1:
Obrazek
frskyUpdate cały czas wisi na: "finding device...".
Obrazek

Czy komuś przychodzi na myśl co robię źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 maja 2020, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Najczestsza przyczyna problemow jest podlaczenie zasilania odbiornika przed wybraniem pliku w programie do updateu.

Ale pierwsza rzecza ktora powinienes zrobic to poprawnie skonfigurowac telemetrie S.Port w swoim kontrolerze. Jesli nie dziala Ci S.Port (a widze ze nie masz go nawet skonfigurowanego i nie wiesz na ktorym porcie powinien byc skonfigurowany), nie zadziala Ci update...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 maja 2020, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
Dzięki za sugestie, podpowiedzi.
SmartPort mam ustawiony na UART1 (ktoś na jakimś forum miał tak ustawiony reciever w Tyro109).
W dokumentacji drona nie znalazłem konkretnych informacji które piny na fc odpowiadają którym resourcom w bf. Czy możesz mi podpowiedzieć w jaki sposób mogę to sprawdzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 maja 2020, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
DawidMikulski pisze:
SmartPort mam ustawiony na UART1

I dziala Ci? Bo jesli masz go podlaczonego tak jak na obrazku to szczerze watpie. Po pierwsze przy tym uarcie nie widze invertera, po drugie jestes przypiety do padu S.Port ktory raczej wyglada jak przypiety pod softserial a nie UART1. Jesli nie uzyjesz softseriala to jedyny fizyczny UART na ktorym to ma prawo dzialac to UART5, bo tylko tam widze inwerter. Laczac sie do innych UARTow musialbys podlaczyc sie w odbiorniku pod wyjscie Inverted S.Port.

A tak przy okazji to jaka masz aparature?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 08:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
Próbowałem w takiej konfiguracji:

Pad TX5 -> S.ports
-UART5: Telemetry Output SmartPort
-serialpassthrough 4 57600
-tlm_inverted=on

Pad TX1 -> Inverted S.port
-UART1: Telemetry Output SmartPort
-serialpassthrough 0 57600
-tlm_inverted=off

Bez zmian, czy jest taka możliwość, że domyślne resourcesy wskazują na złe porty?
Rozumiem, żeby to zweryfikować muszę prześledzić które ścieżki są podłączone do stm32f405.
Popołudniu będę jeszcze próbował, więc dam znać, dzięki jeszcze raz za pomoc.
Moja aparatura to FlySky FS-i6X.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Po pierwsze, to po co ruszasz flage tlm_inverted, zostaw ja na off.

Po drugie zostaw chwilowo resourcey w spokoju.

Po trzecie nie odniosles sie do mojego komentarza na temat kolejnosci podlaczania zasilania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
Zaraz po tym jak napisałeś o kolejności podłączania zasilania zastosowałem się do rady.
Faktycznie Joshua robi to inaczej, on ma zalutowany odbiornik na stałe i po wybraniu pliku podłącza baterie quada.
Ja mam tą wygodę, że odbiornik zalutowałem na wtyczce, więc mogę go podpiąć kiedy chce.
Niestety to nic nie zmieniło.

Robię tak, łącze się BetaFlightem na porcie COM18 z dronem który jest podłączony do komputera oraz do baterii.
W zakładce Ports, dla UART5 ustawiam Telemetry Output na SmartPort, następnie potwierdzam: Save and Reboot
Obrazek
Wchodzę w CLI i wrzucam komendę: serialpassthrough 4 57600
Obrazek
Po tym wyłączam BF i uruchamiam program Tool-FrSky update sport, pobrany stąd: https://www.frsky-rc.com/usb-to-s-port/
Ustawiam w nim port COM18, następnie klikam przycisk File, wybieram plik: R9_MINI_LBT.frk pobrany stąd: https://www.frsky-rc.com/r9-mini/
Obrazek
Gdy widzę, że pojawił się napis finding device podpinam konektor do nadajnika R9.
Pin nadajnika R9 S.PORT/F.PORT jest zalutowany do TX5 na fc.
Obrazek
Zaraz po podłączeniu obie diody na nadajniku się zapalają, po chwili mruga tylko ta pomarańczowa w bardzo szybkim tempie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Podlacz sie w odbiorniku pod Inverted S.Port. Niczego innego nie ruszaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
S.PORT/F.PORT - odłączony z wtyczki,
Inverted S.Port - podłączony do TX5.
Niestety nie pomogło, sprawdziłem multimetrem połączenia i wszystko jest w porządku.

Na stronie producenta są dostępne dwa typy oprogramowania:
-FW-R9MINI-ACCST_v20190201
-FW-R9MINI-R9MM-ACCESS_v1.3.1
Zawsze próbuje wgrać oba pliki:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 17:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
ACCESS nie ma sensu wgrywac bo i tak nie zadziala z Twoja aparatura.

Wlacz softserial i pokaz pelny dump z CLI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
W zakładce Configuration opcja SOFTSERIAL była przez cały czas włączona.

Dump:
https://pastebin.com/TDxYDCPh
Diff all:
https://pastebin.com/2p5ae9x1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 maja 2020, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
DawidMikulski pisze:
W zakładce Configuration opcja SOFTSERIAL była przez cały czas włączona.

Dump:
https://pastebin.com/TDxYDCPh
Diff all:
https://pastebin.com/2p5ae9x1


Nie widze nic niepokojacego, mozliwe ze popelniasz gdzies jakis drobny blad, musialbys pokazac video na ktorym widac co dokladnie robisz. Alternatywnie mozesz przepisac resourcy uarta5 na softserial i sprobowac softserialem (laczac sie do standardowego wyjscia S.Port w odbiorniku)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 maja 2020, 12:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
Robię to w ten sposób:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 maja 2020, 16:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8295
Lokalizacja: Polska
Drugi sposob powinien zadzialac ale port powinienes w updaterze wybrac przez wybraniem pliku a nie po.

Jak to nie pomoze to tak jak pisalem pozostaje przemapowania uarta5 na softserial w resourcach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 maja 2020, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 12 mar 2020, 09:29
Posty: 18
Lokalizacja: Krakow
Próbowałem przemapować UART5 na softserial w resourcach.
Wszystko robię tak jak do tej pory, z tym, że teraz zawsze port w Tool-FrSky update wybieram przez wybraniem pliku.

Zmieniłem: resource SERIAL_TX 5 C12 na: resource SERIAL_TX 11 C12.
Obrazek

Zapisałem i zmieniłem w portach SOFTSERIAL1 w Telemetry Output z Disabled na SmartPort.
Obrazek

I na koniec standardowo: serialpassthrough 4 57600
Obrazek

Program Tool-FrSky update nadal wisi na "finding device...".
Co robię źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.