Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 08 kwie 2020, 02:52

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 18 mar 2020, 14:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Nie mogę połączyć EMAXA z TARANIS X9 lite.

Działałem zgodnie z informacjami, które znalazłem:
https://www.reddit.com/r/TinyWhoop/comm ... e_to_emax/

Kontroler w wersji LBT.

Próbowałem:

1) Bez betaflight - podłączyłem baterię do drona, wcisnąłem BIND (niebieska dioda przestała migać i świeci się ciągle). Na kontrolerze w internal RF ustawiłem mode na ACCST D16, Ch. Range na CH 1-8 (lub CH 1-16), RxNum 01, wciskam [Bnd] i nic. kontroler bipa a w dronie nic się nie zmienia.

2) Z betaflight - próbowałem na trzech ustawieniach SPI: FRSKY_X, FRSKY_X_LBT, FRSKY_D. Po wejściu do CLI wspisuję rx_bind (dioda niebieska zaczyna świecić ciągle). W CLI wpisuję "set frsky_x_rx_num" i pokazuje mi:

frsky_x_rx_num = 1
Allowed range: 0 - 255
Default value: 0

I nic.

Taranis
FW: opentx-x9lite
VERS: 2.3.5 (db7d2413)
DATE: 2020-01-15
EEPR: 219

Firmware options
crossfire, eu, multimodule, lua, luac

MODULES/EX VERSION
Int. module
Module ISRM-N
1.1.0/1.1.2EU


Mógłby mi ktoś pomóc?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 mar 2020, 18:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Ok, działa połączenie.

Mimo tego, że miałem najnowszy firmware to sflashowanie rozwiązało sprawę :)

Mam za to zupełnie inny problem...
Po uzbrojeniu dron bardzo dziwnie reaguje.
Jak nic nie robię to śmigła kręcą się powoli, po paru sekundach przyśpieszają, dostają nagłego strzała, drona wywala do góry nogami i się rozbraja.
(dzieje się to w trybach: HORIZON i ANGLE)

To samo dzieje się po wykonaniu jakiegokolwiek ruchu gimbalami.
Nie da się wzbić do góry. Strzał na ułamek sekundy i koniec.
(to dzieje się w trybach: GORIZON, ANGLE, AIR i ACRO)

Czy możliwe, że jest to związane z tym, że ustawienia jakie załadowałem do drona są skopiowane od innego egzemplarza dokładnie tego samego modelu?
Nie mogę dojść co jest nie tak...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 12:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 33
Konfiguracje są raczej takie same. Mam już trzeciego i wszystkie były identyczne. Coś może zmieniałeś przy połączeniach silników i nie kręcą w odpowiednią stronę? Poza tym śmigła bym sprawdził czy są odpowiednio założone no i Kalibrację poziomowania bo to jest pierwsza rzecz która mi przyszła do głowy (chociaż w acro nie powinno to mieć znaczenia).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 13:41 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Silniki sprawdziłem, kręcą się w odpowiednią stronę. Śmigła założone prawidłowo.
Kalibrację poziomowania zrobiłem.
W połączeniach silników nic nie dotykałem.

Jestem zupełym nobem, więc mogę popełniać jakiś durny błąd...
Ostatecznie:
1) Quad jest sfleshowany do najnowszego firmware
2) Wgrane ustawienia od fabrycznego identycznego quada
3) Sparowany z TARANIS x9 lite protokołem D16 (FRSKY_X_LBT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 13:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 33
Zastosuj wersje betaflight taką jak daje producent - 4.0. Wtedy możesz stosować kopie ustawień „fabrycznych”.
Możesz też wgrać nowe betaflight (a jak rozumiem to masz na myśli pisząc najnowszy firmware) i zobaczyć jak się zachowuje na domyślnych ustawieniach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 15:08 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Zmieniłem na wersję 4.0. Bez zmian. Na najnowszej to samo.

Co więcej, przeprowadziłem też test na drugim modelu. 100% wyjęty z pudełka. Jedyne co zrobiłem to zmieniłem na FRSKY_X_LBT i połączyłem CLI przez bind_rx_spi.
Jest dokładnie to samo. Nie założyłem śmigieł. Silniki głupiały tak samo bez nich.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8028
Lokalizacja: Polska
A silniki masz podlaczone we wlasciwej kolejnosci?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 15:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Gotowa wersja quada BNF. Nic nie zmieniałem, nic nie lutowałem. Jedynie podłączane do betaflight.
Dwie identyczne wersje quada od różnych dostawców.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 15:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8028
Lokalizacja: Polska
bak.kuba pisze:
Gotowa wersja quada BNF. Nic nie zmieniałem, nic nie lutowałem.

Co nie oznacza ze wszystko jest podlaczone jak nalezy. Zamiast zakladac ze jest OK - sprawdz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 16:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Ustawienia silników wydają się być niepoprawne :o

Ustawienia są tak jak na załączonym rysunku. Czerwone to rzeczywista reakcja silnika po uruchomieniu w betaflight.
Wychodzi na to, że trzeba przesunąć o 90st.
I teraz... Wprowadzając zmiany w "Board and sensor Alignment" i dalej w Yaw degrees oraz First Gyro widać zmiany w modelu przedstawionym w Setup, ale nie ma to wpływu na uruchomienie silników w części 'Motors'. Zawsze uruchamiają się te same.


quad prop2.png
quad prop2.png [ 21.2 KiB | Przeglądany 320 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 18:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 670
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Tam gdzie mas Quad X spróbuj przestawić na Quad X 1234 (albo coś podobnego) i zobacz czy wtedy wszystko pasuje, jeśli nadal nie to poszukaj "resource remapping" na yt

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8028
Lokalizacja: Polska
bak.kuba pisze:
Wychodzi na to, że trzeba przesunąć o 90st.
I teraz... Wprowadzając zmiany w "Board and sensor Alignment" i dalej w Yaw degrees oraz First Gyro widać zmiany w modelu przedstawionym w Setup, ale nie ma to wpływu na uruchomienie silników w części 'Motors'. Zawsze uruchamiają się te same.

"Board and Sensor alignment" dotyczy obrotu sensorow, nie przypisania silnikow do poszczegolnych wyjsc. Podejrzewam ze kopiujac ustawinia skopiowales tylko te z GUI a nie z CLI. Porownaj wynik "dump all" dla obu quadow i bedzie jasnosc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 20:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Jest!

Zrobiłem tak:
1) Ściągnąłem BNF Factory CLI Dump z: https://emax-usa.com/emax-tinyhawk-free ... s-bnf.html
2) Zgodnie z info z CLI Dump zflashowałem do wersji 4.0.4
3) Zaktualizowałem ustawienia w CLI.
4) Gotowe :)))

Trwało to dwa dni grzebania i nauki :) Ale przynajmniej znacznie lepiej zaczynam rozumieć ten świat!
Dziękuję za podpowiedzi!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 mar 2020, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 670
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
No chyba tak średnio zrozumiesz tym. To tak jakby po prostu przepisać odpowiedź do zadania bo nadal nie wiesz dlaczego tamto działa, a twoje nie chciało xD No chyba, że przeanalizowałeś wszystko i już wiesz o co chodzi i byłbyś w stanie zrobić to samemu to ok

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 mar 2020, 15:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 mar 2020, 23:11
Posty: 12
Lokalizacja: Warszawa
Jak na razie to ja byłem napalony do latania jak szczerbaty na suchary! :)))
Spędziłem ponad 30h na symulatorze i kiedy przyszedł mi pierwszy quad to namieszałem w ustawieniach i nie mogłem polatać :)

Na tą chwilę przeszedłem przyśpieszony kurs z wiedzy i teraz stopniowo będę ją wzbogacał!

Latałem dzisiaj w fpv! CZAD!!! I okazuje się, że symulator zrobił mega robotę!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.