Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 12 lis 2019, 01:24


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 wrz 2019, 08:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 12
Mam nadajnik radiowy FrSky XLite pro który obsługuje o ile mi wiadomo D16 i ACCESS.
Męczyłem go na symulatorze (velocidrone) ale cieżko mi idzie więc postanowiłem pouczyć się na błędach (fizycznych, z trzeciej a nie pierwszej perspektywy) i zamówiłem sobie tytułowego drona BNF.
Mam wątpliwość czy będę mógł połączyć z nim moje radio (X Lite Pro) gdyż informacje jakie znalazłem to obsługa protokołu D8/D16. Nie mogę jednak znaleźć informacji jak się zmienia w odbiorniku tryb (i czy w ogóle się zmienia). Drona jeszcze nie mam ale chciałbym zanim dotrze dowiedzieć się czy będzie możliwość połączenia czy też muszę już się rozglądać za nowym odbiornikiem.

Z góry dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 06:58 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 maja 2016, 08:37
Posty: 43
Z tego co wyczytalem ten odbiornik dziala tylko w D8 i nie zbindujesz go ze swoim nadajnikiem. Musisz dokupic cos takiego:

https://www.frsky-rc.com/product/xjt-lite/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 08:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3397
Lokalizacja: Olsztyn
krzysztofk, a nie prościej spróbować z aktualizacją softu na taki który obsługuje ACCST ? W dziale https://www.frsky-rc.com/taranis-x-lite-pro/download FrSky masz soft 190720 który obsługuje ACCES i ACCST więc może to pomoże. Musiał byś poczytać czy to rozwiąże Twój problem, ja teraz w pracy za bardzo nie mam jak.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 09:01 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 maja 2016, 08:37
Posty: 43
D8 i D16 to ACCST. Ale jego nadajnik obsluguje tylko ACCST D16, a odbiornik pracuje w ACCST D8. Tak ze to nie zadziala. Musi miec moduł XJT (ACCST D8 i ACCST D16), albo odbiornik D8, ale odbiornik u niego jest wbudowany w FC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 10:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3397
Lokalizacja: Olsztyn
pjk11, a skąd pewność że soft który zasugerowałem nie obsługuje ACCST D8 ? Niech wgra do aparatury i sprawdzi zanim wydasz jego pieniądze na nowy moduł ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 14:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 12
Dziękuje za wypowiedzi.
pjk11 ma rację tzn X-Lite Pro obsługuje jedynie ACCST D16 oraz ACCESS i to tylko od określonego poziomu firmware o czym pisze PiotrSz . Dodając dodatkowy moduł XJT Lite dostaniemy dodatkowo obsługę ACCST D8 (i D16 który już mamy tak naprawdę).
Tabelka z FrSky
Obrazek
Odbiornik na dronie o ile mi wiadomo nie jest integralną częścią FC a jedynie jest dość solidnie przylutowany. Jego wymiana jest dość kłopotliwa ale możliwa. (Edit.:A może to był VTX...)
Niemniej jednak na początek wolałbym za dużo nie grzebać o ile nie będzie to konieczne.
Najbardziej na teraz nurtuje mnie pytanie czy jeżeli na stronie emax informacje są prawdziwe czyli odbiornik obsługuje D8 i D16 to w jaki sposób normalnie to działa - oba są od razu aktywne czy też trzeba wybrać jeden który będzie aktywne a jeśli tak to gdzie/jak?

https://emaxmodel.com/emax-tinyhawk-fre ... e-bnf.html
Cyt.: Receiver: Compatible with Frsky remote control D8/D16 mode

Wszystkie informacje jakie mam pozyskałem przez internet. Producent póki co nie odpowiedział na moje pytania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7583
Lokalizacja: Polska
krzysztofk pisze:
Najbardziej na teraz nurtuje mnie pytanie czy jeżeli na stronie emax informacje są prawdziwe czyli odbiornik obsługuje D8 i D16 to w jaki sposób normalnie to działa - oba są od razu aktywne czy też trzeba wybrać jeden który będzie aktywne a jeśli tak to gdzie/jak?

W konfiguratorze Betaflighta - "SPI bus RX provider" -> FRSKY_X


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 15:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 maja 2016, 08:37
Posty: 43
A z opisu na banggood:

Receiver: EMAX SPI Receiver (Compatible with FrSky D8 mode)

Wedlug mnie nie zbinduje z ACCESowym nadajnikiem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7583
Lokalizacja: Polska
pjk11 pisze:
A z opisu na banggood:
Receiver: EMAX SPI Receiver (Compatible with FrSky D8 mode)


A z sekcji Q&A

Cytuj:
Q:can I use Frsky X9lite pro (D16 Mode) D8 Mode is not allowed in EU
A:yes you can
you should do like here
https://www.reddit.com/r/Multicopter/co ... ing_issue/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 15:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 12
Bardzo dziękuje. Spróbuję jak już będzie na miejscu i dam znać.

PS. W międzyczasie otrzymałem odpowiedź z Emax. Twierdzą że wystarczy w konfiguracji Betaflight zmienić domyślny protokół Frsky_D (dla D8) na Frsky_X (dla D16).


Ostatnio zmieniony wtorek 01 paź 2019, 20:22 przez krzysztofk, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 01 paź 2019, 15:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 maja 2016, 08:37
Posty: 43
Jezeli odbiornik jest zgodny z D16 to zbinduje. Jak nie to nie. Nie wnikam kto ma racje banggood czy reddit.

Edytuj posty!

Cyt.: Receiver: Compatible with Frsky remote control D8/D16 mode

Ja to rozumiem tak ze zbinduje sie z radiem D8/D16, a nie z radiem TYLKO D16


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 paź 2019, 00:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 12
Zgodnie z zaleceniem za pomocą Betaflight Configurator zmieniłem protokół radia na FRSKY_X i z lini komend (CLI) odpaliłem
Kod:
 bind_rx_spi

oraz
Kod:
 set frsky_x_rx_num

po próbie połączenia X Lite Pro z mojej perspektywy wyglądało to jakby nic nie zadziałało ale jednak działa.
Muszę powiedzieć że na symulatorze było dużo łatwiej :)
Dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lis 2019, 19:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 wrz 2019, 16:40
Posty: 12
Mała aktualizacja dla potomnych z wiedzą mojego poziomu :)
Po kilku różnych kombinacjach które poczyniłem okazało się że zarówno nadajnik jak i odbiornik muszą pracować z zadeklarowaną tą samą narodowością czyli EU-LBT lub NON-EU.
Odbiornik SPI w dronie w Betaflight configurator:
FRSKY_X - D16 Non-Eu
FRSKY_X_LBT - D16 EU-LBT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.