Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 lis 2019, 02:42


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zwarcie na PDB
Post: niedziela 22 wrz 2019, 18:28 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 52
Lokalizacja: Częstochowa
Witam ponownie,

co może być przyczyną spalenia PDB, tego na poniższym zdjęciu. Przewody są przecież dobrze przylotowane. Jest to już drugie PDB z tym samym problemem...

Starałem się nie używać zbyt dużo pasty lutowniczej i zbyt długo nie przytrzymywać grotu na polu lutowniczym.
Gdy otrzymałem płytkę, postanowiłem sprawdzić, czy wszystko z nią jest w porządku, więc przylutowałem tylko przewody od baterii i podłączyłem ją.
Płytka była zimna cały czas, obie diody czerwona i niebieska świeciły, więc rozumiem, że do tego momentu wszystko było ok.
Po podłączeniu silników do PDB, oraz wtyczki zasilającej Pixhawka i przewodów kontroler-regulator, podłączyłem baterie na nowo.
Po chwili płytka zaczeła parzyć a niebieska dioda przestała świecić.

Proszę Was o odpowiedź na poniższe pytania. Nie chce marnować 60zł na kolejne PDB nie wiedząć, gdzie tkwi problem...

1. Co było/mogło być przyczyną? Nie mam totalnie pojęcia o co chodzi a wszystko jest dobrze podłączone, zgodnie ze schematem od Pixhawka...

2. Czy możliwe, że uszkodzony jest ESC? Diody na Racerstar Metal świecą, a ESC nie jest nawet ciepły (akurat to mnie nie dziwi bo silniki nie zostały uruchomione).
Przewody zasilające ESC-PDB też są zimne, więc moim zdaniem ESC jest w porządku...

3. Może to wina baterii? Co prawda od początku trzecia cela miała wyraźnie niższe napięcie i nawet po naładowaniu do pełna, po miesiącu znów widać, że ma niższe napięcie niż reszta cel.

Od początku, czyli nawet przed "wystrzeleniem" jednego elementu Pixhawk nie startował, a był podłączony do gniazda PDB...
Czyli ten sam problem co na poprzednim PDB... Na żółto zaznaczyłem miejsce podłączenia ESC, a na czerwono spalony element.

Bardzo Was proszę o pomoc.


20190922_175912.jpg
20190922_175912.jpg [ 413.44 KiB | Przeglądany 2321 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 wrz 2019, 19:41 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 84
Lokalizacja: 52.7,-6.7
wygląda to na uwalonego pixhawk`raczej linia na ESC nie ma tam chyba zabezpieczenia tzn jest chyba tylko bezpiecznik a napiecie jest bezposrednio z baterii.
Element oznaczony to kondensator,
jak masz miernnik to podłacz baterie do samej płytki pdb i sprawdz napiecie na wyjsciach esc imozesz na Bec 5 v i 12v
jesli na lini esc dalej bedzie napiecie baterii to wina w pixhawku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 wrz 2019, 21:10 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 52
Lokalizacja: Częstochowa
Na poprzednim PCB (identyczny, ale laminat jakby trochę twardszy) miałem to samo, ale tam zdążyłem sprawdzić napięcia i wszystkie były takie jak oczekiwałem.
BEC 5V i 12V były większe niż nominalne ale tylko trochę. Na padach ESC napięcie było takie jak baterii, nic nie wzbudziło wtedy moich podejrzeń.

Pixhawka jeszcze wtedy sprawdzałem dodatkowo na module zasilającym, dołączonym do zestawu razem z Pixhawkiem (płytka z dwoma wtyczkami XT60).
I kontroler startował normalnie. Tylko na tych dużych PDB jest coś nie tak... Czyżby odprysk cyny? Raczej rzadkie zjawisko z tego co wyczytałem...
Następnym razem zabezpiecze wszystko taśmą kaptonową, chociaż nie widziałem, żeby ktoś był aż tak ostrożny...
Myślałem, że tą część roboty mam już wreszcie z głowy i polakierowałem miejsca lutowania lakierem PVB, ale to na pewno nie jest przyczyna...

Wszystko zakupione pod tym linkiem:

https://www.aliexpress.com/item/32801441755.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dJvP0mL

Tak czy siak muszę zamówić nową a obecną sprawdzę jeszcze raz czy się nie grzeje po podłączeniu tylko baterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 wrz 2019, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7605
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
1. Co było/mogło być przyczyną?

Przypadkowie wpiecie przewodu masowego od sterowania ESC w linie 5V (czyli jedno oczko nizej)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 wrz 2019, 21:39 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 84
Lokalizacja: 52.7,-6.7
no to wpinaj ten power module z zestawu i sprawdzaj kontroler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 wrz 2019, 22:09 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 52
Lokalizacja: Częstochowa
Użyłem wtyczki z 5 przewodami dołączonej do ESC (6pinów, jeden bez przewodu, na zdjęciu).
Według instrukcji, patrząc od góry w pionie powinno być podłączone GND, POWER, SIGNAL.
Więc podłączyłem wtyczkę z czarnym i zielonym przewodem: czarny do GND i zielony do SIGNAL. Pozostałe kabelki to sam SIGNAL, więc do Pixhawka podłączyłem na tym samym poziomie, najniższym.
Tutaj raczej jest wszystko ok. Nie ma przewodu POWER.


20190922_225220.jpg
20190922_225220.jpg [ 149.04 KiB | Przeglądany 2274 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 wrz 2019, 23:17 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Obejrzyj dokładnie.

https://m.youtube.com/watch?v=nZz6FIm1doU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 wrz 2019, 08:31 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 52
Lokalizacja: Częstochowa
rc.fpv.poland,

nie za bardzo wiem co masz na myśli...

Co to za czarny element, między przewodami zasilających na ESC?
Czy jest on połączony z przewodami? Tzn czy jeśli przewody będą z nim zwarte cyną, to czy nic się nie stanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 wrz 2019, 10:56 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 117
Lokalizacja: GB
Jeśli to dioda tvs lub kondensator to w obydwu przypadkach robisz cyną zwarcie na głównej linii zasilania. Ale jeśli chodzi Ci o to że jeden przewód "zwarty" jest z jedną stroną elemętu a drugi z drugą, to najprawdopodobniej tak może być. Niestety nie mam takiego esc.

Na filmie masz proste ustrojstwo do sprawdzenia czy gdzieś nie ma zwarcia. Przeważnie działa i chroni elektronikę (choć autor filmu na siłę chciał pokazać że nie).

Miernik to podstawa. To ustrojstwo też może Cię nie raz uratować po wprowadzaniu różnych zmian na szybko lub kompletowaniu nowego zestawu.

Wprowadzaj 1 zmianę na raz.

Zrób lepsze zdjęcie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 paź 2019, 22:03 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 52
Lokalizacja: Częstochowa
Zrobiłem tak jak pisałeś, jedna wprowadzona zmiana i sprawdzenie.
Okazało się, że przewód zasilający dołączony do Power Module w Pixhawiem, miał odwrotnie ułożone piny niż ten przewód, który był dołączony w pakiecie z PDB...
Dlatego Pixhawk nie uruchamiał się z PDB, bo użyłem przewodu z paczki Pixhawka, zamiast z paczki PDB.

W każdym razie PDB działa, jest zimne, napięcia się zgadzają. Podłączyłem zmieniony ESC (nowszy model, 60A ), Pixhawk, oraz Eachine TX805 i Caddx Turtle v2.
Na goglach mam obraz, więc raczej wszystko do tego momentu jest ok. Dziękuję za pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.