Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 22 sie 2019, 09:16


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 12 sie 2019, 05:35 
Offline

Rejestracja: sobota 29 cze 2019, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Opole
Witam, jakiś czas temu złożyłem swojego pierwszego drona. Po kilkunastu pakietach miałem dość mocną krakse i od tego czasu sygnały idące do esc bardzo dziwnie się zachowują. Problem przedstawiony jest w załączonym filmie. Sygnał jednego silnika caly czas spada, a drugiego rośnie. Zauważyłem, że nie zdarza się to, gdy człon I regulatora ustawię na zero. Czy ktoś wie, jak to naprawić? Próbowałem już flashowac FC, zmieniać pin dla sygnału, niestety bez skutku. Czy możliwe jest, że FC padł?



Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 01:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 847
Lokalizacja: UE
Jeżeli model leży na stole, to układ PID nie ma czego stabilizować. Wtedy wszystko może powodować reakcję. Nawet TV z dźwiękiem wprowadza już zmiany.
Musiałbyś trzymać model nad głową i odpalić silniki, żeby widzieć poprawne działanie komputera.
A poza tym co to znaczy, że sygnały są dziwne? To jak przedtem miałeś? Stabilnie?

Im więcej szczegółów, tym łatwiej oczarować szklaną kulę...

_________________
Od śmigła...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 13:05 
Offline

Rejestracja: sobota 29 cze 2019, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Opole
W tym filmiku użyłem tylko gazu, a jak widać na trzecim silniku wartość sygnału cały czas spada, natomiast wartość sygnału silnika 2 rośnie. Skoro pid nie ma czego stabilizowac, to dlaczego wartości się zmieniają. Telewizor raczej nie ma wpływu, ponieważ taka sama reakcja FC występuje w szczerym polu. Podczas lotu dron zaczyna się kręcić. Gdy tylko usunę człon I przestaje się kręcić, ale bardzo ciężko nim latać z powodu dryftu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 16:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 203
Lokalizacja: Sierpc
xSideKx, to pytanie innego rodzaju:
Sprawdzałeś wszystkie połączenia lutownicze i kable?
Jaki protokół ESC masz ustawiony?
Jakie regulatory?
Podałeś za mało (w sumie to nawet nic) informacji o swojej konfiguracji drona i jego elementów.
Dlatego ciężko jest cokolwiek Tobie doradzić.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 18:55 
Offline

Rejestracja: sobota 29 cze 2019, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Opole
Wydaje mi się że esc nie ma tu żadnego znaczenia ponieważ sprawdzam sam fc bez podłączania do esc. Tylko odbiornik flysky ia6b i kontroler naze32.
Połączenia i luty są ok, jestem elektronikiem hobbysta od kilku dobrych lat ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12275
Lokalizacja: Mikoszewo
Po pierwsze - niech ci się nie wydaje. Jakbyś wiedział gdzie jest problem to byś nie szukał rad na forum więc dla własnego dobra powinieneś podać wszelkie informacje odnośnie sprzętu o jakie zostaniesz poproszony, nawet jeżeli "wydają" ci się potencjalnie niezwiązane z problemem.
Po drugie - kopter to całość. Sprawdzanie czegokolwiek osobno, patrząc na supki nie ma większego sensu.
Po trzecie - jak poprawnie zrozumiałem, testujesz SAMO FC z dołączonym odbiornikiem a nie masz bladego czy kopter lata i jak. To co obserwujesz, teoretycznie jest jak najbardziej poprawnym objawem. FC nigdy nie położysz prosto. Odpalając wirtualnie kopter, FC usiłuje się ustabilizować zwiększając moc na jednym silniku a zmniejszając na drugim. Jako ze nie ma elementu wykonawczego (silniki ze śmigłami) to stabilizacja nie zachodzi więc FC stopniowo daje w palnik mocniej i mocniej. Jeżeli w wyniku kraksy rozjechała ci się kalibracja ACC to efekt ten będzie tym silniejszy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 sie 2019, 19:36 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 710
ja bym zamienił miejscami ten silnik/esc z innym
i zobaczył, czy problem też zmienił miejsce, czy jest w tym samym
wtedy możemy określić czy to problem silnik/esc czy fc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 06:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3339
Lokalizacja: Olsztyn
xSideKx, zasadnicze pytanie, czy po kraksie próbowałeś latać czy od razu zapakowałeś pacjenta na stół, podłączyłeś do komputera i teoretyzujesz ?
Jeśli na stole kombinujesz z załączoną stabilizacją to zawsze będziesz miał cyrk, silniki w sposób samowolny będą się rozpędzały, jeden może przyspieszać a inny zwalniać itp. Podepnij baterię i w powietrze, sprawdź czy copter w ogóle lata a jeśli ucieka Ci na boki w sposób nie kontrolowany to wyłącz tryb stabilizacji i spróbuj totalnie na manualu i ten eksperyment da Ci odpowiedź czy coś się dzieje z FC. możesz też wyłączyć accelerometr w GUI i wtedy będziesz miał totalny manual bez możliwości włączenia stabilizacji a przy okazji wyeliminujesz całkowicie potencjalną przyczynę, czyli uszkodzone acc. Możesz też zrobić w GUI ponowną kalibrację acc...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 09:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tylko jedna uwaga, jak kolega nie ogarnia latania bez stabilizacji, to może przyśpieszyć potrzebę naprawy koptera , której wcześniej nie było ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 09:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3339
Lokalizacja: Olsztyn
Adrián, nie trzeba być mistrzem świata żeby podnieść copter bez stabilizacji na kilkanaście cm nad ziemię stojąc za nim ;-) po za tym zasadnicze pytanie było takie czy latał po "wypadku"...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 sie 2019, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9096
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie no jasne, że nie. ale jak nigdy nie latał acro, to może się to nie najlepiej skończyć. Niech chociaż sobie z tego zdaje sprawę.
Dla innych którzy kiedykolwiek latali acro, to nie będzie żaden wyczyn.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 sie 2019, 19:04 
Offline

Rejestracja: sobota 29 cze 2019, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Opole
W ostatnich dniach miałem mało czasu na latanie, ale co zaobserwowałem:
- w trybie acro quad trzyma się stabilnie ale po chwili latania silniki bardzo mocno się grzeją. Śruby mocujące na pewno nie dotykają uzwojen.
- w trybie horizon przy starcie jest ok, po chwili zaczyna znosić na bok aż do momentu gdy całkowicie odejme gaz i znowu go dodam. Takie zachowanie powtarza się na okrągło.

PiotrSz, po kraksie próbowałem latać natomiast dron zaczynał się kręcić wokół własnej osi. Słupki silników zachowują się w taki sposób w trybie acro(przy sprawdzaniu na stole).

Móge na razie latać bez członu I regulatora, ale wówczas dron pływa.

Silniki Racerstar Racing Edition 2205 2300KV
ESC Racerstar 20A 4in1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 sie 2019, 06:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3339
Lokalizacja: Olsztyn
xSideKx, którą wersję BF masz ? Polecam Ci zmianę kontrolera lotu przynajmniej na F3, naze32 ma procesor F1 a ten jest wspierany do którejś i to bardzo starej wersji betaflighta...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 sie 2019, 08:57 
Offline

Rejestracja: sobota 29 cze 2019, 23:46
Posty: 7
Lokalizacja: Opole
PiotrSz taki też miałem zamiar. W zeszłym tygodniu zakupiłem sp racing f3 z osd. Dzisiaj z samego rana zamontowalem płytke i ją skonfigurowalem. Używam na niej cleanflight 2.5.0, niestety nic się nie zmieniło.

Edit: po zamianie silników w dalszym ciągu ściąga quada w tą samą stronę. Uszkodzony esc?
Zastanawiam się nad kupnem 4 x https://abc-rc.pl/product-pol-9948-ESC- ... owych.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 sie 2019, 11:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3339
Lokalizacja: Olsztyn
xSideKx, wgraj betaflight, cleanflight to stary i prawie nie rozwijany firmware.
Jeśli chodzi o ESC to powinny dać radę, weź przynajmniej jeden zapas ale zanim je kupisz zamień miejscami silniki na ramie i zrób test jak się będzie kwad zachowywał.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.