Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 21 wrz 2020, 17:56

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 09 maja 2020, 21:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Witam Panowie, niedawno kupiłem toothpicka F15 do nauki latania , wraz z goglami eachine ev 800d oraz aparatura frsky taranis qx7.
Na początku było wszystko ok ,ale teraz jak już trochę opanowałem latanie zaczęło mi brakować zasięgu wideo , traciłem obraz po około 70m,
poczytałem i postanowiłem wymienić antenę , kupiłem lolipop 3 RHCP, niestety nic to nie dało. Pomyślałem ze może mam spalony nadajnik wideo ponieważ uszkodziłem oryginalna antenę śmigłami ( wyczytałem ze niepodpięta antena może doprowadzić do spalenia nadajnika) ale nie wyczepiałem jej. Dlatego postanowiłem wymienić nadajnik , kupiłem eachine vtx03 mini 5.8g 72CH 200mW. Nowy nadajnik miał wtyczki a ja musiałem wszystko polutować bo w dronie nie miałem takich wejść, uciąłem wtyczki rozlutowałem kamera i polutowałem , nowy VTX miał trochę inne kolory brakowało mu białego, ale myślałem ze to nie ma znaczenia, wiec polutowałem , ale po podłączeniu baterii kamera oraz nadajnik zapaliły się , dosłownie :), kamerę podłączyłem do nadajnika a nadajnik do płytki drona. W taki oto sposób zostałem bez kamery oraz nadajnika wideo. Moja prośba , czy mógłby ktoś mi doradzić jaka kamerę oraz nadajnik kupić żeby latać tak około 500m , oraz prosiłbym o wskazanie gdzie przylutować nowy zestaw żebym znów coś nie zepsuł. Poniżej zdjęcie płytki drona. Z góry dziękuje z pomoc.


20200509_214357.jpg
20200509_214357.jpg [ 192.87 KiB | Przeglądany 1095 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 09 maja 2020, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ja w toothpicku mam tbs unify nano (ten zwykły, nie pro czy 32) i kamerę caddx kangaroo. Nadajnik podłączony do 5v, kamera do 5v out nadajnika. Przewody mi nie sięgały więc kamera prosto do vtx ale jakby co od kamery do video in na fc, a od nadajnika do video out. Na 500m powinno wystarczyć ale musisz mieć dobre anteny w goglach i kopterze, ja max na 25mW zrobiłem koło 800m.

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2020, 05:50 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Ok a jakie anteny kupic do gogli ?
Zakladajac ze nadajnik i kamera bedzie zamontowana ta co napisales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2020, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 685
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ja w kopterze mam lumenier micro axii, a w goglach zestaw od ProDrone - długa koniczynka i crosshair. Bardzo fajny zestaw, samolotem z pagodą (też prodrone) robiłem 1.5km)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2020, 10:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Dzieki wielkie za info , jak przyjda mi podzespoly to udostepnie co dokladnie mam i pewnie bede musial jeszcze raz prosic o pomoc co do czego.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 maja 2020, 05:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Witam, w końcu przyszedł nadajnik oraz kamera widoczne na zdjęciach, niestety nie dostałem caddx wiec kupiłem run CAM.
Mam nadzieje, że mogę liczyć na pomoc w połączeniu tego wszystkiego z dronem. Pozdrawiam


20200519_201654.jpg
20200519_201654.jpg [ 113.42 KiB | Przeglądany 922 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 maja 2020, 21:10 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 lip 2014, 21:53
Posty: 102
Lokalizacja: Lubliniec
Na kontrolerze kamerkę do: +5V - czerwony, GND - czarny, VI - zółty. Nadajnik wg manuala z linku https://www.team-blacksheep.com/tbs-uni ... manual.pdf . Strona 10, interesuje Ciebie oczywiście pin oznaczony 3-13V IN to do plusa czyli zawsze czerwony, GND czyli czarny i Video czyli żółty. Tak na szybko. Możesz jeszcze podłączyć smartaudio, żeby sterować nadajnikiem z aparatury i na OSD przełączać parametry... Czyli z instrukcji VTX szary signal do RX2 na FC, ale żeby działało musisz poogarniać to w configu Betaflighta...

_________________
Nauka w toku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 maja 2020, 21:39 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
:) polutuje kamerke do kontrolera tak jak powiedziales
, bede mogl w te same miejsca co kamerka do kontrolera polutowac nadajnik ? Czyli 13 in do 5v+ kontrolera ,
Gnd z nadajnika do gnd kontrolera i wideo to samo ? Czy moze byc wszystko w jednym miejscu na kontrolerze ? Sorry za pewnie dla was banalne pytania , ale wole sie upewnic bo jeden zestaw juz spalilem :)
Jeszcze pytanko co do kabli kamerki , jedna strone mam mozliwosc wpiecia do kamery a co z druga ? poprostu uciac i lutowac czy jest jakis lepszy sposob z wtyczkami ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 maja 2020, 23:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 lip 2014, 21:53
Posty: 102
Lokalizacja: Lubliniec
Jak najbardziej może być tak, że zasilanie kamera i VTX mają wspólne, nie jest to jakiś specjalny ból. VTX jest "prawie" HV czyli pracuje od 3 do 13V czyli spokojnie łyknie pakiet 3S. Ty masz tam wyprowadzone 5V więc jest bezpiecznie. Co rozumiesz przez podłączenie "drugiej strony kamery" ? Jedna (do kamerki z wtyczką) strona idzie tak, żeby wtyczka kamery (ta od lewej) była "kolorystycznie" zgodna, czyli plus czerwony, GND czyli minus czarny, sygnał żółty ...

_________________
Nauka w toku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 maja 2020, 05:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Chodzi mi o to , ze z dwoch stron kabla od kamerki mam wtyczki , jedna podlacze do kamerki a druga bede musial uciac zeby lutowac do kontrolera bezposrednio kabelkami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 maja 2020, 20:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 lip 2014, 21:53
Posty: 102
Lokalizacja: Lubliniec
Uciachać :) Nie przy samej wtyczce. Dobierz wymiar do konstrukcji, można będzie drugą stronę kiedyś wykorzystać ...

_________________
Nauka w toku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 maja 2020, 23:17 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Ok polutowane i obraz jest , ale czy to normalne ze nadajnik mocno sie grzeje ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 05:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12704
Lokalizacja: Mikoszewo
kaczor3752 pisze:
ale czy to normalne ze nadajnik mocno sie grzeje ?

Tak. Dlatego testy "na stole" nie powinny trwać za długo jeżeli nie zapewniłeś chłodzenia. W trakcie lotu temat załatwia ruch powietrza od śmigieł i lotu postępowego. Na ziemi, jak sobie coś sprawdzasz, warto jest mieć w zanadrzu mały wentylatorek - szczególnie jak masz nadajnik większej mocy a niewielkiego gabarytu i jeszcze w termokurczu miast obudowy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 maja 2020, 05:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Ok, w takim razie dziekuje wszystkim za pomoc.
Na weekend bede testowal zasieg na antenie co przyszla z nadajnikiem i na lollipop 3 :) Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 31 maja 2020, 21:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 23 kwie 2020, 20:54
Posty: 9
Lokalizacja: Lubań
Witam jeszcze raz , jestem po lotach testowych.
Na lolipopp 3 lata sie zdecydowanie lepiej , poki co latalem na okolo 400m na wysokosci okolo 20m, dalej nie probowalem bo nie mialem gdzie.
. Wszystko super tylko od kiedy zamontowalem nowy nadajnik nie widze naladowania bateri drona wyswietlanej w goglach i nie wyswietla sie ostrzezenie o niskim poziomie naladowania , musze jeszcze cos przylutowac czy wystarcza zmiany w ustawieniach ?A i pytanie czy jak zmienie anteny w goglach zasieg tez powinien sie poprawic ? Prosze o pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.