Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 10 gru 2019, 23:10


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 02 sie 2019, 20:25 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sie 2019, 05:38
Posty: 16
Lokalizacja: Katowice
Jeszcze raz, cześć wszystkim:)

Polatałem trochę na chińskiej zabawce i już wiem, że interesuje mnie freestyle. Zaczynam od kupna aparatury. Wydawało się być łatwo - FRSKY Q X7, ale pojawiły się nowe wynalazki z protokołem ACCESS, np Q X9 Lite pro ( link Banggood ) w tej samej cenie co Q X7.

Co myślicie o tym wynalazku? Z moim poziomem wiedzy nie jestem w stanie ocenić różnic. Czy warto zostać przy sprawdzonej aparaturze (tym bardziej, że jestem świerzy i wszystko jest opisywane pod nią), czy też lepiej pójść w nowość?

Dodam, że w przyszłości będę chciał mieć możliwość dalszych lotów - jeśli to ma znaczenie przy tym wyborze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 253
Lokalizacja: Sierpc
Witaj,
z tego co widziałem - nowe aparatury z FRSKY ACCESS mają inaczej zbudowane gniazdo dla modułów zewnętrznych.
Szukałem i nie mogłem znaleźć adapterów dla zwykłych modułów typu JR... Pewnie niedługo takie coś będzie dostępne, ale wg mnie nie będzie to tak praktyczne, jak chociażby w QX7 (sam moduł będzie sporo wystawał). Owszem - nowe aparatury mają kilka nowości i zupełnie nowy moduł ISRM-N... Gdyby pozostawili moduły zewnętrzne, jak było wcześniej - nie byłoby się nad czym zastanawiać. A tak... Jednak nadal jest warto kupić QX7.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 10:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sie 2019, 05:38
Posty: 16
Lokalizacja: Katowice
Dzięki, utwierdziles mnie w moim wyborze :) jednak jest to sprawdzony sprzęt i nie ma co wychodzić przed szereg, szczególnie na początku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1056
Lokalizacja: Legnica
Szczególnie z czymś co może się okazać strzałem w kolano dla FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 03 sie 2019, 12:12 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
Frsky się leje z jumperem, a w siedzibie flysky pewnie strzelają korki szampana ;-)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 sie 2019, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3996
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
największy problem jest z odbiornikami, po przeflaszowaniu na access nadpisywany jest boot loader i nie się wgrać wersji poprzedniej.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 sie 2019, 07:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 449
Lokalizacja: Biała Podlasla
Czyżby nie dotyczyło to odbiorników sprzedawanych już z nowym systemem? Bez problemu udało się wgrać eulbt do grx8, który przyszedł już z accessem ze sklepu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 sie 2019, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3996
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
tego akurat nie wiem, może coś zmienili tak czy inaczej to dobra wiadomość

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 10 sie 2019, 14:47 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
Gdyby nagle odcięli wszystkich posiadaczy dotychczasowych apek od odbiorników to byłoby ostre przegięcie. A coś czuję, że do tego się przymierzają. Prawdziwy powód to odciąć jumpera od możliwości używania odbiorników FRsky, po to jest ten cały access.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 15:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 253
Lokalizacja: Sierpc
pma_ pisze:
po przeflaszowaniu na access nadpisywany jest boot loader i nie się wgrać wersji poprzedniej

Akurat niedawno otrzymałem odbiornik R9MM z ACCESS. Zmieniłem oprogramowanie najpierw na FLEX FPORT, później na sam FLEX (SBUS).
I teraz odbiornik kilka sekund po podłączeniu zasilania działa, a za chwilę wchodzi w Failsafe. Nic nie daje nowe bindowanie, wgrywanie innych wersji FW do odbiornika. Obawiam się, że to jest właśnie ten efekt, co wspomniał kolega pma_.
Wysłałem maila z reklamacją do BG - jak do tej pory - cisza...

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7669
Lokalizacja: Polska
Adriee pisze:
odbiornik kilka sekund po podłączeniu zasilania działa, a za chwilę wchodzi w Failsafe

A moze po prostu masz odbiornik za blisko nadajnika?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 15:28 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 449
Lokalizacja: Biała Podlasla
Też na to stawiam, bo objaw jest taki sam jak w moich r9mm kiedy są bliżej niż pół metra od modułu r9m.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 253
Lokalizacja: Sierpc
pawelsky, df2 też tak myślałem i zrobiłem nawet dalsze testy. Włączoną aparaturę zostawiłem jakieś 80m dalej i dopiero podłączyłem zasilanie do odbiornika - efekt taki sam. Jak odbiornik przejdzie w Failsafe, to już w nim pozostaje - dopóki nie odetnę zasilania od odbiornika. I też to nie zawsze pomaga. Czasami muszę kilka razy odłączyć zasilanie od R9MM, by ten posłusznie na kilka sekund podziałał - po czym znów wchodzi w Failsafe i już w nim pozostaje. Nawet restart aparatury nie pomaga. Ewidentnie jest to wina samego odbiornika. Mam też drugi R9MM i ten cały czas świetnie działa. Może trafiłem na ,,gorszą" sztukę... :/

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 15:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7669
Lokalizacja: Polska
Adriee pisze:
Może trafiłem na ,,gorszą" sztukę... :/

A przed wymiana firmware dzialal?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 sie 2019, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 253
Lokalizacja: Sierpc
I tu jest dobre pytanie. Wg opisu odbiornik miał być z wgranym już protokołem ACCESS, dokładnie ten: https://www.banggood.com/Frsky-R9-MM-41 ... 40129.html
Dlatego nie sprawdzając go wcześniej od razu wgrałem FW FLEX FPORT. Wydawało mi się, że jest ok. Jednak kontroler lotu nie potrafił sobie poradzić z prawidłową obsługą FPORT, dlatego wgrałem SBUS z opcją FLEX. Od pierwszego podłączenia w modelu już miałem z nim lekkie przeboje. Potrafił zgubić zasięg w losowych momentach (na szczęście model przeważnie był wtedy na postoju). Najczęściej tracił tuż po podłączeniu zasilania. Ponowne podpięcie zasilania rozwiązywało problem. Teraz już niestety nie rozwiązuje. Wcześniej, jak po podłączeniu zasilania nie złapał Failsafe, to już działał cały czas dobrze.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.