Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 wrz 2019, 16:01

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 16 lip 2019, 11:23 
Offline

Rejestracja: sobota 13 lip 2019, 14:59
Posty: 1
Lokalizacja: Poznań
Witam. Mam na imię Adam i jestem z Poznania.

Moje doświadczenie to, krótka historia z helikopterem belt v2:D (tani syfek, ale był tuuningowany hehe)
Sporo na real flight wylatałem przez kilka lat.
Trochę dji sparkiem polatałem.

Jeżdżę również autem traxxas shlash 4x4 a tak poza tym to sport, wyprawy autem/motorem.


Od jakiegoś czasu zainteresowałem się tematem dronów wyścigowych, ale im więcej czytam tym mniej wiem:(

Doszedłem do takich wniosków:
-Dron- myślałem o firmie geprc

Model, który mnie zainteresował do PIKA, choć tych modeli jest sporo i nie ma dużych różnic w cenie
https://geprc.com/product-category/rtf- ... price-desc
Więc czy dla "nowicjusza" taki model to dobry wybór?? Model powinien być BNF czyli z odbiornikiem.

Aparatura FrSky Taranis X9D Plus + R9M- czy do tej aparatury trzeba jeszcze dokupić antenę do modułu dalekiego zasięgu?
np.
https://allegro.pl/oferta/aparatura-frs ... 8218959316


Google:
Z tego co wyczytałem, i zauważyłem fatshark jest ok, tylko znów- który model...wiem , że to zależy czy jeden ekran czy dwa itd,ale póki co sam nie wiem co chce więc muszę się opiniami sugerować.
v2?HD2?HDO?

Rozumiem , że do gogli trzeba jeszcze dokupić analogowy moduł? Antenę/anteny też trzeba osobno dokupić?
https://pl.gearbest.com/receiver-transm ... p=17567654

O baterie nie pytam, bo to sobie ogarnę, ładowarkę mam.
Mam jeszcze pewne wątpliwości, czy jak już będę to wszystko miał, czy będę umiał to wszystko ze sobą sparować...

Pytanie za 100 punktów:D Czy takie google da się podłączyć do PC i grać np. w project cars?


Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 14:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Cześć
amplexus pisze:
Więc czy dla "nowicjusza" taki model to dobry wybór??

Dla nowicjusza to raczej nie ale jak z głową wszystko poustawiasz w tym rozne tryby lotu na początek żeby zaraz się nie rozbić to spoko,

Jesli chodzi o mnie to niepodoba mi się w tym dronie FC F4 oczywiście jest spoko jak najbardziej ale dzisiaj warto dołożyć do F7 (będzie na przyszłość) no i ESC suport DSHOT 1200 jakby było to już naprawdę spoko (oczywiście między DSHOT 600 a DSHOT1200 różnice mogą być kompletnie niezauważalne dla nowicjusza.

amplexus pisze:
Aparatura FrSky Taranis X9D Plus + R9M- czy do tej aparatury trzeba jeszcze dokupić antenę do modułu dalekiego zasięgu?

Oczywiście ze tak ta która jest w apce jest wystrojona na 2.4gh a do tego modułu potrzeba 868mgh.
Na początek kupiłbym wersie BNF i latał na 2.4ghz bez tego modułu.
amplexus pisze:
Rozumiem , że do gogli trzeba jeszcze dokupić analogowy moduł?

Wystarczą antenki Polecam foxeer lub pagode od geprc
amplexus pisze:
Mam jeszcze pewne wątpliwości, czy jak już będę to wszystko miał, czy będę umiał to wszystko ze sobą sparować..


Jeśli nigdy tego nie robiłeś to będziesz miał problem ale się pomoże ;)
Jeśli kupisz v.BNF to będziesz musiał zbindować i stworzyć jakąs dogodną konfiguracje "pod Siebie" w OpenTX i Betaflighcie.
Podejzewam ze pierwszy problem ktory napotkasz to problem ze zbindowaniem bo zakładam ze w apce masz firmware EU LBT a odbiornik na quadzie bedzie FCC i ktoreś z nich będziesz musiał flashować


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 14:25 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 767
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
Rook FPV pisze:
amplexus pisze:
Aparatura FrSky Taranis X9D Plus + R9M- czy do tej aparatury trzeba jeszcze dokupić antenę do modułu dalekiego zasięgu?

Oczywiście ze tak ta która jest w apce jest wystrojona na 2.4gh a do tego modułu potrzeba 868mgh.

Zapytaj sprzedawcę, jeśli do paczki wrzuca goły moduł R9M to faktycznie potrzebujesz antenę, ale trochę w to wątpię. Jeśli w zestawie dostajesz normalnie moduł R9M w opakowaniu tak jak jest normalnie sprzedawany, to z nim jest antena.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/2060@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 14:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 643
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
A ja polecę zbudowanie samemu i nie bawienie się w gotowce.
Co do aparatury to wystarczy ci stock, bez r9m ;-)
Gogle, jeśli masz kasę to bierz HDO, jeśli tak średnio to eachine ev800d
Do fatsharków trzeba odbiornik właśnie np rapidfire albo true-d albo taniej pro58, tylko te pierwsze 2 lepiej w jakimś normalnym sklepie kupić, a nie w chinach ;-)
O lipo też napiszę, DemonRC fusion spoko sprzęty, ewentualnie tattu r-line v3 (r-line ogólnie mają średnią żywotność ale na v3 nikt narazie nie narzeka, a wręcz ludzi nielubiący tattu bardzo chwalą)
Ładowarkę polecam coś od isdt, tanie i dobre
Gogle da się połączyć do kompa ale: 1. nie da się rozglądać bo nie mają stosownego czujnika. 2. większość nie ma nawet ekranów w rozdzielczości hd (z fatsharków max jest chyba w hdo bo ekrany 1024x800)
Na koniec jeszcze wrzucę moją serię, która powinna odpowiedzieć na wszystkie pytania, to za 100 punktów tym bardziej :-P

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 14:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Majk99 pisze:
A ja polecę zbudowanie samemu i nie bawienie się w gotowce.

Jak najbardziej można sie przy tym sporo nauczyć i wiesz co masz w srodku tylko dzisiaj kupione z osobna części wychodzą ciut drożej jak gotowce więc wszystko zalezy od tego czy chcesz budować i latać czy tylko latać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12322
Lokalizacja: Mikoszewo
Rook FPV pisze:
wszystko zalezy od tego czy chcesz budować i latać czy tylko latać

Przy racingu to drugie może się okazać bardzo kosztowne. Rozwiązanie pierwsze gwarantuje że cokolwiek zepsujesz to będziesz w stanie naprawić bo wiesz co złożyłeś i dlaczego. Rozwiązanie drugie już takiej gwarancji nie daje a serwisy za darmo nie są. Jeden niefortunny kret i to co wyszło taniej na zakupie gotowca zostanie natychmiast zjedzone przez koszty serwisu lub nauki samodzielnej naprawy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 19:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 223
Lokalizacja: Sierpc
Geprc Pika BNF jest całkiem dobrym modelem, tylko... Z własnego doświadczenia (mam gotowca Mark2 tej firmy) mogę powiedzieć, że ceny części tej firmy idą w parze z jakością. Wszystko jest na bardzo wysokim poziomie, ale i drogie. Kontroler lotu GEPRC SPAN F4 Tower także spisuje się całkiem dobrze. Całkiem, bo pomimo filtracji zasilania - i tak są widoczne zakłócenia w obrazie podczas pracy silników. Jeżeli interesuje Ciebie, jak wygląda ten kontroler lotu - możesz spojrzeć na filmy na moim kanale YT. Na blogu także zrobiłem pełną recenzję modelu GEPRC MARK 2, więc będziesz miał ogólny pogląd na model PIKA. Pika ma inne silniki, niż Mark 2 - GR2306 - te jest znacznie łatwiej kupić, chociaż także nie są tanie. Kamera także jest inna - w wersji micro. Co mogę powiedzieć - gotowe modele od GEPRC są niedrogie w zakupie po przeliczeniu kosztów wszystkich części. Drogo zaczyna się robić, jak coś się popsuje. Każda firma ma swój sposób na ,,skubanie" klienta... Pika w BNF ma odbiornik FRSKY XM+ - jeżeli planujesz loty ponad 400m, to może jednak lepiej wybrać R9M, jak już pisałeś. Tylko że to dodatkowe koszty...
Informacje o samym module dalekiego zasięgu R9M również znajdziesz u mnie na blogu i YT.

Bindowanie i konfiguracja całego sprzętu mogą być na początku kłopotliwe, ale nie ma się czego bać ;)

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 20:40 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Adriee, Faktycznie żeby przy takim quadzie pożałowali na lepszy odbiornik z telemetrią to trochę dziwne przecież to tylko 20zł różnicy w cenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 643
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
>dobra jakość geprc
A na xm+ latałem na 800 metrów bez problemu, wystarczy dobrze anteny ustawić

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 lip 2019, 21:45 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Majk99 pisze:
latałem na 800 metrów bez problemu
To fakt mi zasięgi trochę spadły odkąd zmieniłem ustawienie anten ale to dlatego że chciałem mieć je w bezpieczniejszym miejscu w razie kreta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 643
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ja jak latałem na 2.4 zawsze miałem na trytytkach +/- w połowie ramienia prostopadle do przodu zainstalowane, na to 2 albo 3 termokurcze i jest git i z zasięgiem i w razie kreta ;-)

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 11:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Majk99 pisze:
Ja jak latałem na 2.4 zawsze miałem na trytytkach +/- w połowie ramienia prostopadle do przodu zainstalowane, na to 2 albo 3 termokurcze i jest git i z zasięgiem i w razie kreta ;-)
mam prawie tak samo a pisząc o 400 metrach w plenerze mam na myśli czas w ktorym rssi niespada poniżej 55.

piszesz że w połowie ramienia Ja mam już prawie od począdku ramienia może zbyt blisko pakietu są generalnie po wymianie ramy na smuklejszą bez bocznych osłon z karbonu zauważyłem że rssi przy tym samym ustawieniu anten nie tyle co jest lepsze ale napewno o wiele stabilniejsze.
niewiem na ile jest wiarygodne sprawdzanie zasięgu w taranisie 1do30 gdy dron stoi na ziemi bo jesli jest to dość wiarygodne to niewiele ponat 900m do FS
ps. Myślisz ze zasięk się poprawi jak odsunę antenki od pakietu bardziej do srodka ramienia? tak mam teraz ustawione po obu stronach https://ifotos.pl/zobacz/afterjpg_qsehhsn.jpg
nie sprawdzałem nigdy jaki ma wpływ to że gorąca żyła dotyka tyrkotki i dodatkowo jest osłonięta termokurczką


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 22:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 643
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
No ja miałem ~w połowie ramienia, reszta tak samo jak na focie (tylko antena fpv bardziej do góry :-P ) i rssi na 800m było chyba koło 65

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 08:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Majk99, A w apce miałeś stockową antene ? jak Ja latam to siedzę na siedzieniu wędkarskim apka blisko ziemi antena pod kątem prostym w bok skierowana firmware oczywiście EU LBT opentx 2.2.4 odbiornik i wewnętrzny modoł xjt zaktualizowane do najnowszych wersji, wcześniej gdy miałem antenki na grzbiecie niczym nieosłonięte zasięg był ze 20% lepszy ale zostawię tak jak mam teraz jedynie odsunę je od pakietu do srodka ramienia i polatam na stojąco ciekawe czy przyniesie to jakieś skutki generalnie to tylko z ciekawości bo problemu z tym nie mam i walczyć z tym nie będę najwyżej za jakiś czas przestawie się na R9 ;) ważne ze jest bardzo stabilnie nawet za krzakami to dla mnie istotniejsze jak totalny zasięg


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 643
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Antena stock, poziomo do ziemi złożona w prawo :-P leciałem stojąc. Co do zmieniania nadajnika, ja mam teraz crossfire i na kilometrze, albo nawet trochę dalej rssi 100%

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.