Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 lis 2019, 07:48


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 17 lip 2019, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lip 2019, 11:31
Posty: 12
Lokalizacja: Katowice
Hej,
proszę doświadczonych kolegów o ocenę mojego pierwszego maleństwa, nazywa się on "Lift".
Czy popełniłem jakieś błędy, coś mógłbym poprawić?
Zastanawiam się nad anteną z VTX, czy nie kupić przedłużki i nie dać jej na górę? Tam jest nawet takie miejsce do wkręcenia, tylko musiałbym zmienić antenę.

Rama GEPRC KX5 243mm,
FC Holybro Kakute F7 AIO,
ESC T-Motor F35A,
DYS Samguk Shu 2306 2500KV,
Gemfan WinDancer 5042,
Foxeer ClearTX V2,
Caddx Ratel 2.1mm,
Eachine EV800,
GPS BN-880,
Taranis X7,
FrSky XM+,
3 x Tattu FunFly 4S 100C 1550mAh

IMG_0783 (Mały).JPG
IMG_0783 (Mały).JPG [ 81.91 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0795 (Mały).JPG
IMG_0795 (Mały).JPG [ 87.76 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0794 (Mały).JPG
IMG_0794 (Mały).JPG [ 83.04 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0791 (Mały).JPG
IMG_0791 (Mały).JPG [ 81.1 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0789 (Mały).JPG
IMG_0789 (Mały).JPG [ 74.16 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0788 (Mały).JPG
IMG_0788 (Mały).JPG [ 87.61 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0787 (Mały).JPG
IMG_0787 (Mały).JPG [ 87.68 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0786 (Mały).JPG
IMG_0786 (Mały).JPG [ 100.94 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0784 (Mały).JPG
IMG_0784 (Mały).JPG [ 69.71 KiB | Przeglądany 706 razy ]

IMG_0798 (Mały).JPG
IMG_0798 (Mały).JPG [ 90.72 KiB | Przeglądany 693 razy ]

_________________
"Lift": Rama GEPRC KX5 243mm, FC Holybro Kakute F7 AIO, ESC T-Motor F35A, DYS Samguk Shu 2306 2500KV, Gemfan WinDancer 5042, Foxeer ClearTX V2, Caddx Ratel 2.1mm, Eachine EV800, GPS BN-880, Taranis X7, FrSky XM+, Tattu FunFly 4S 100C 1550mAh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 251
Lokalizacja: Sierpc
Witaj,
Całość wygląda bardzo dobrze. Zamiast obaw o antenę od VTX, bardziej bym się martwił o anteny odbiornika RC. Masz je tuż przy śmigłach...
Natomiast antenę od VTX możesz nieco podnieść opasając jej kabel opaską ,,trytytką" do ramy - nie będzie to może super wyglądać, ale zabezpieczy antenę przed opadaniem. Co do samych przedłużek... wiele zależy jaką przedłużkę masz na myśli. Ja bym pomyślał o podobnej do tej: https://www.banggood.com/HGLRC-F4-V6-Sp ... rehouse=CN

PS: Widzę, że na wtyczce X60 że masz przylutowany kondensator filtrujący. Wg Ciebie takie rozwiązanie zdaje egzamin w filtracji szumów w obrazie FPV?

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lip 2019, 11:31
Posty: 12
Lokalizacja: Katowice
Dzięki! :-)
Też się nad tym zastanawiałem, tak to wygląda względem śmigła. Wcześniej anteny miałem z tyłu i tam mi jedną prawie ścięło. Mam je w zapasie, zobaczymy.
IMG_0799.JPG
IMG_0799.JPG [ 108 KiB | Przeglądany 676 razy ]


Właśnie o taką przedłużkę mi chodziło, zobaczę jak będzie z zasięgiem. Zapytam w moim sklepie czy mają, bo i tak się wybieram dokupić jakiś rejestrator obrazu i pakiety. 3 baterie to małoooo! 8-)

Co do filtrowania, to w sumie nie wiem, może to siła sugestii, a może coś to dało. Mam jeszcze takie małe kondensatorki przy ESC. Tzn. na pewno nie zaszkodzi. Dorwę w swoim czasie kumpla z oscyloskopem i się pobawimy, bo to co jest to na razie tak na hura. Wada jest taka, że ten kondensator się szybko ładuje i przy podłączaniu pakietu jest przeskok iskry, przez co ten rancik wtyczki już jest lekko przypalony. Ale sam rancik.

Natomiast jestem rozczarowany działaniem kompasu w tym BN-880. Muszę wziąć laptopa na dwór i tam spróbować go skalibrować, ale szału nie ma. Przydałby się przy RTH, a z tym mam mały problem. Bo te wskazania kierunku z FC w czasie latania trochę się rozjeżdżają, widać to po opcji Headfree. A na wiki z Betaflight było napisane, by jak tak się dzieje, to nie używać RTH.

"In some particular setups, the accelerometer can drift over time and this can avoid GPS Rescue to work properly. This can be checked by flying for a long time and then activating angle mode, if the quad does not get to a nearly perfect stable orientation please do not use GPS Rescue on this quad."

Sam nie wiem skąd to się bierze, nie jest to najtańszy FC i nie tego się spodziewałem. To jest normalne zjawisko?

Edit: Ojej, wybacz, teraz zauważyłem. To z Twojej strony czerpałem mnóstwo informacji przy budowie quadrocoptera. Dziękuję! ;-)

_________________
"Lift": Rama GEPRC KX5 243mm, FC Holybro Kakute F7 AIO, ESC T-Motor F35A, DYS Samguk Shu 2306 2500KV, Gemfan WinDancer 5042, Foxeer ClearTX V2, Caddx Ratel 2.1mm, Eachine EV800, GPS BN-880, Taranis X7, FrSky XM+, Tattu FunFly 4S 100C 1550mAh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 652
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Jakiekolwiek dodatkowe złącze skutecznie osłabia sygnał więc zostawiłbym antenę jak jest.
Bez kondensatora też może strzelać ;-)
Anteny dałbym na trytytkach prostopadle do tylnych ramion i 3 termokurcze na to (długość - część aktywna + 0.5-1cm).
Co do gps, czy naprawdę go potrzebujesz? Wkładanie gps do koptera do freestyle, że tak powiem mija się z celem :-P

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 23:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lip 2019, 11:31
Posty: 12
Lokalizacja: Katowice
Czyli że za długie są te czerwone "czułki"? 8-)
Nie za bardzo rozumiem "prostopadle do tylnych ramion"... Tzn. prostopadle w którą stronę, tak by były skierowane względem siebie również prostopadle? Dałbyś radę pokazać jakiś przykład?
Anteny dałem z przodu, bo jak się odwrócę, to zwiększy się sygnał. Przegiąłem je też do tyłu o kąt 30 stopni, ale dalej są w stosunku do siebie prostopadle. Czyli w sumie jak leci, to są idealnie w górę.

Mam natomiast inny problem, dzisiaj straciłem sygnał VTX. Dałem więc na 800mV i przy 150 metrach jak się odwróciłem w swoją stronę, to padło zupełnie. To były chwile grozy, później kolejne chwile grozy jak mi się wypięła wtyczka z kamery. :mrgreen: Swoją drogą na drona chyba działają duże siły, śrubka mi się wykręciła, wtyczka się wypięła.... :mrgreen:
Na słaby zasięg mam 3 przyczyny do wyeliminowania. Odpukać, przy jakiejś glebie wypięła się antena z nadajnika no i mogło to się dla niego źle skończyć... Czy końcówka pali się raz a porządnie, czy sygnał słabnie? Już nigdy nie kupię nadajnika z wpinaną anteną. :-|
Kolejna, to antenka opadła i była wygięta do tyłu i jak się dron odwrócił, to byłem idealnie pod nią, a z tego co wiem, tam sygnał jest najsłabszy.
Kolejna mało prawdopodobna, bateria w googlach była słaba.
Jest jeszcze 4 opcja którą rozważam, chiński bacik w googlach... Czy warto założyć tam inną antenę?

Co do GPS, to jest on asekuracyjnie. Kompas z niego sobie darowałem... :-| Dzisiaj jak się stracił sygnał, odpaliłem Rescue, bo w tej odległości kompletnie nie wiem gdzie przód. Muszę chyba zamocować jakieś porządne ledy na ramionach skierowane na zewnątrz, te z ESC to tak świecą choćby wcale.

_________________
"Lift": Rama GEPRC KX5 243mm, FC Holybro Kakute F7 AIO, ESC T-Motor F35A, DYS Samguk Shu 2306 2500KV, Gemfan WinDancer 5042, Foxeer ClearTX V2, Caddx Ratel 2.1mm, Eachine EV800, GPS BN-880, Taranis X7, FrSky XM+, Tattu FunFly 4S 100C 1550mAh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 652
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Co do montażu anten posłużę się fotą kolegi Rook FPV z innego tematu, jedyne co bym tu zmienił to trochę odsunął antenę od *body* żeby była +/- w połowie ramienia (nie zadziałało Img w edytorze dlatego link)
https://ifotos.pl/zobacz/afterjpg_qsehhsn.jpg
Straciłeś sygnał, że pojawił się śnieg czy wszystko zgasło i został czarny ekran? Jeśli pierwsze coś jest nie tak z nadajnikiem/odbiornikiem - złe umiejscowienie anten, anteny do d..., przeszkoda na linii nadajnik - odbiornik. Kupisz nadajnik z wpinaną anteną, uwierz :-P wystarczy zabezpieczyć złącze i nie ma problemów (zabezpieczyć czyli albo trochę zgiąć u.fl żeby ciaśniej wchodziło albo dać trytytkę dookoła (teraz sprawdziłem, że masz tam złącze mmcx, tu jest trochę trudniej zabezpieczyć ale bez żadnej gleby się nie odepnie)).
Jeśli odkręcają się śrubki to albo były zbyt lekko przykręcone albo masz jakieś uber wibracje np od silnika spowodowane albo słabą jakością silnika albo właśnie niedokręceniem czegoś i ratuje cię tylko nowy soft w kontrolerze, który to ogarnia.
Co do chińskiego bacika, jak najbardziej warto wymienić. Jeśli w goglach masz jedno złącze na antenę to weź koniczynkę od prodrone (najlepiej długą). Sam mam i mogę z czystym sumieniem polecić.

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 lip 2019, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 251
Lokalizacja: Sierpc
Majk99, w tym przypadku jest to jedno z lepszych rozwiązań montażu anten odbiornika. Kiedyś też montowałem w taki sposób:
Montaż anteny dron antenna mount L.jpg
Montaż anteny dron antenna mount L.jpg [ 59.95 KiB | Przeglądany 556 razy ]
i sprawdzało się całkiem dobrze.
Strata wizji mogła też być spowodowana niedopasowaniem anten FPV.
Nigdy nie powinno się mieszać anten o zupełnie różnych polaryzacjach - już na starcie mamy kilka dBi straty w mocy sygnału.
W goglach najlepiej, by do anteny Pagoda, także była pagoda i to o tej samej polaryzacji (LHCP, albo RHCP)

GPS - Betaflight nie korzysta z magnetometru w trybie GPS RESCUE. Kierunek strzałki pokazującej pozycję DOM-u ustalany jest na podstawie żyroskopu i współrzędnych z GPS. Podczas robienia ,,fikołków" żyroskop gubi wcześniejszą pozycję i strzałka może wskazywać już zupełnie inny kierunek, niż powinna. Może twórcy Betaflight kiedyś to naprawią...

EDIT:
kipero, daj znać jakie wyjdą wyniki z pomiarów na oscyloskopie.
Ciekawy jestem różnicy w filtracji bez kondensatora przy samej wtyczce XT60 i z nim. ;)

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 08 lip 2019, 11:31
Posty: 12
Lokalizacja: Katowice
Co do zakłóceń, to pojawiał się śnieg i przerywało. Problem już częściowo rozwiązany, dzisiaj w odbiorniku zainstalowałem taką antenę: https://avifly.pl/pl/anteny-fpv/pagoda- ... p-sma-rhcp Wygląda na to, że jest lepiej. Zaszły też pewne zmiany na tyłach, podniosłem antenę.
IMG_0802.JPG
IMG_0802.JPG [ 92.78 KiB | Przeglądany 533 razy ]

Poleciałem na jakieś 300 metrów i obraz na 400mV był w miarę stabilny, chociaż już trochę śnieżyło, zwłaszcza jak się odwróciłem. Ale naszła mnie inna myśl, w okolicy ok. 100 metrów jest jakaś stacja wysokiego napięcia, rozchodzą się z niej dwie nitki 110 kV, w sumie jest tam sporo różnych bajerów. Może to to?
A RSSI na tych 300 metrach to tak 70-80. To jest ok?

Odpaliłem czarną skrzynkę, w blackbox explorer wydaje mi się, że tam się trochę to wszystko trzęsie, nawet na zwolnionym tempie moc silników bardzo szybko skacze, ale się nie znam. Silniki po lataniu są dosyć ciepłe.
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 296.26 KiB | Przeglądany 533 razy ]

W ustawieniach BetaFlight zmieniłem na początku opcję PID loop frequency z domyślnych 2 kHz na 8, wydawało mi się, że więcej to lepiej, ale może niekoniecznie?
Zaraz sprawdzę na odkręconych śmigłach jakie będą różnice w wykresie przy oryginalnych 2 kHz i 8.

A sposób montowania anteny odbiornika na ramionach całkiem fajny, spróbuję. :-)

Adriee pisze:
kipero, daj znać jakie wyjdą wyniki z pomiarów na oscyloskopie.

Jak sprawa tylko dojdzie do skutku, to dam znać. Tak jak mam teraz, czyli 4 małe przy ESC i ten jeden przy baterii, działa całkiem fajne. Przy gazowaniu widać bardzo mało zniekształceń. Ale chyba dałem się ponieść "modzie" montowania tego przy wtyczce baterii, a przecież to nie bateria sieje. Tak na logikę kondensatory powinny być właśnie po drodze do ESC, zwłaszcza że FC jest AIO. Bo co z tego że będą na baterii, jak z ESC do FC będzie siało. Przy mikrokontrolerach np. jest tak, że 104 potrafi więcej zdziałać niż taka wielka krowa, idealnie wycina te małe szpile, zresztą gdzie się nie spojrzy są 104. Kumpel jest dobry w te klocki, muszę z nim pogadać. Przecież w ESC jest cała armia, gorzej z FC, tam chyba po prostu nie ma miejsca. ;-)
Ten przy wtyczce wkurza mnie przy zakładaniu baterii. :-D

Edit:
Bez śmigieł się tak nie trzęsie, w ogóle jak go trzymam w ręce to nie czuć żeby coś trzęsło. A jak go położę i dam silniki szybko na 100%, to praktycznie nawet drgnie.
Tymi śmigłami wleciałem już w drzewo i są one troszkę ściorane, może to to?
I nie widzę różnicy w PID loop frequency między 2 a 8, a jak powinno być?

_________________
"Lift": Rama GEPRC KX5 243mm, FC Holybro Kakute F7 AIO, ESC T-Motor F35A, DYS Samguk Shu 2306 2500KV, Gemfan WinDancer 5042, Foxeer ClearTX V2, Caddx Ratel 2.1mm, Eachine EV800, GPS BN-880, Taranis X7, FrSky XM+, Tattu FunFly 4S 100C 1550mAh


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.