Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 12 lis 2019, 21:38


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 13 lip 2019, 22:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
@Draki przy tym RXSR nigdy niemiałem żadnego problemu przy lataniu miedzy krzakami a był to teren taki gdzie musiałem raz urzyć 800 mw vtx
ps. jasne fajnie wpakować sobie od razu r9 też o tym myślałem musiałbym jeszcze moduł dokupić i zrobił bym to już dawno gdybym miał jakieś problemy z zasięgiem, zastanawiałem się nad tym tylko dlatego żeby polecieć kawałek dalej ale czy ma to większy sęs żeby robić dystanse takim quadem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lip 2019, 22:25 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
Ja dzisiaj polatałem 450 z którą miałem problemy ostatnio, dziwnie się FC jakby zawieszał. Zmieniłem odbiornik do testu na X8R i powiem, że nie latało mi się już tam komfortowo. Nie był to żaden long range, tylko takie tam wożenie się kilkaset metrów. RSSI momentami spadał do 60, na R9 w tym samym miejscu zawsze wskazywał mi 99. Link się nie zerwał, problemów nie miałem, ale jest jakaś tam obawa cały czas z tyłu głowy.
No i pytanie, a dlaczego nie. Moduł r9 jest bardzo tani, odbiorniki też, szczególnie do małych kopterów. W promocji można kupić moduł z odbiornikiem za chyba 170zł czyli w cenie lepszego odbiornika. Problem zaczyna się przy dużych odbiornikach z PWM, te są drogie niestety.


Ostatnio zmieniony sobota 13 lip 2019, 22:35 przez draki, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lip 2019, 22:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
a propo RSSI teraz w BF4.0 oprucz RSSI w osd mozna ustawić też jakość odbieranego sygnału ale nietestowałem tego jeszcze fajnym bajerem jest też G-Force w osd to testowałem i wydaje się że działa dobrze fajnie przy lotach frestylowych widzieć z jakimi przeciążeniami zmaga się quad

Rook FPV pisze:
dziwnie się FC jakby zawieszał

jak zawieszał co się działo podczas lotu ?
Rook FPV pisze:
No i pytanie, a dlaczego nie. Moduł r9 jest bardzo tani

to prawda i to jest spoko ze jest tani ale tak jak pisałem gdybym miał w "ciężkich miejscówkach" problemy już bym miał r9 dawno
link rc na tym odbiorniku który mam zawsze miałem stabilny ale niedaleki i tak się zastanawiałem ostatnio czy kupić ten moduł czy przebudować quada na inną ramkę wybrałem opcje przebudowy i co ciekawe zauważyłem ze link rc mam teraz bardziej stabilny nie wiem może to mniejsza ilość karbonu bliżej anten. generalnie PLNy rozwiązują wszystkie problemy z każdym kopterem trzeba wszystko jakoś ze spobą optymalnie połączyć w miarę możliwości ale na pewno ten moduł kupię ale bez pośpiechu.
ps. jaki dystans maxymnalnie pokonałeś na r9 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 13 lip 2019, 23:09 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
Rook FPV pisze:
jak zawieszał co się działo podczas lotu ?
?

Raz na jakiś czas nie reagował na drążki przez ułamek sekundy, włączyłem log rssi w apce, link cały czas był idealny. Możliwe, że odbiornik był zbyt blisko ESC.
Z tym dystansem to bez szału, tam gdzie latam nie ma zbyt wiele miejsca, kilkaset metrów, ale RSSI praktycznie non stop 99.
U mnie r9 pojawił się jako moduł do T12. Nie byłem zadowolony z zasięgu multiprotocol. Musiałem wsadzić jakiś moduł, padło na R9 bo nie dość, że był najtańszy to oferował najlepszy zasięg.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lip 2019, 07:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Adriee pisze:
ostatnio dużo czytałem o samgukach - i zniechęciłem się do nich na tyle, że byłbym ostrożny do ich polecenia

To prawda dyski mają łożyska bardzo srednie mam "Wei" nie samgugi ale to chyba jeden pies z tymi łożyskami po sezonie katowania musiałem wymienić łożyska, z wymianą żadnych problemów w sumie godzina roboty i dron fika dalej ;)
czy kupił bym Dyski 2 raz? sam nie wiem bo nie są drogie fajnie się na nich lata ale warto od razu kupić łożyska na "zaś" ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lip 2019, 08:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 251
Lokalizacja: Sierpc
draki pisze:
Raz na jakiś czas nie reagował na drążki przez ułamek sekundy

Raz też takie coś miałem i to właśnie na r9m - jakoś na początku tuż po pierwszym montażu. Zmieniłem miejsce dla anteny odbiorczej, by większość czasu była odkryta i wydaje mi się, że to pomogło. Od tamtej pory już takich przygód nie miałem.

draki pisze:
RSSI praktycznie non stop 99.

Ja mogę pomarzyć o takim RSSI - oddalam się na 200m i RSSI skacze na 80/70 i tak cały czas :/ Ale antena odbiornika nadal nie jest w najlepszym miejscu... może tutaj tkwi problem.

Pierwsze wersje R9MM było bardzo łatwo zamontować w ramie (giętkie, nieosłonięte niczym anteny) - nie wiem, chyba draki pisał, że wystarczą rurki na ramiona...
Ja mam antenę typu T i jakoś mam obawy przed montażem jej pod ramieniem. Obawy, że śmigła pociągną antenę i ją wyrwą.

Rook FPV, czyli podobnie, jak w silnikach Racerstar. Tutaj łożyska również szybko kończą swoje życie. Takie silniki można kupić do quada, który będzie co chwile spadał podczas nauki i szkoda kupić lepszych podzespołów ;) Z nastawieniem, że i tak prędzej, czy później trzeba będzie pomyśleć o lepszych silnikach.

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lip 2019, 09:22 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Adriee pisze:
Takie silniki można kupić do quada, który będzie co chwile spadał podczas nauki

podczas lotow freestyle ciągle trzeba sie liczyć z tym że kret czai sie za rogiem ja staram sie unikać kretów dlatego mam mniejszy progres w lotach frestylowych, czasem jak się wnerwie i zacznę smigać jak w liftoff to nagra się coś ciekawego. ale tylko to ryzyko o kreta mnie blokuje.
a co do silników to to podejzewam ze te dyski sporo przezyją jeszcze po wymianie łożysk lepiej pracują jak w momencie gdy były nowe.
Koleżka kupił t-motor f40 pro3 2400kv i bardzo je chwali o wiele lepiej pracują jak moje dyski chyba też sobie je sprawię za rok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 lip 2019, 13:31 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 74
Lokalizacja: Gdańsk
@Adriee to może być też wada odbiornika, przetestuję go w innym kopterze i zobaczę. Umiejscowienie anten było idealne i to raczej nie był problem. Sam odbiornik był bardzo blisko ESC i miałem wrażenie, że częściej się to przytrafiało przy dodawaniu gazu lub gwałtownych manewrach, co mogłoby potwierdzać zakłócenia z ESC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3397
Lokalizacja: Olsztyn
Z pasmami które są dozwolone to temat rzeka i był wielokrotnie przerabiany na forum. Używanie częstotliwości 900mHz czyli tzw GSM zdecydowanie odradzam z dwóch powodów.
Jednym z głównych powodów to uwarunkowania prawne, są to częstotliwości dzierżawione za grubą kapuchę przez telecomy a co za tym idzie są bardziej pilnowane niż 868 czy 433mHz. Wtargnięcie tam może wiązać się z bardzo wysokimi karami finansowymi. Drugim powodem przez który nie warto się pchać na 900mHz+ to zakłócenia od BTS które pchają w eter naprawdę bardzo duże ilości danych i często dużymi mocami przy których nasze nadajniki nie mają szans... Inspekcja Radiowa ma taki sprzęt namiarowy że nie jednemu się nawet nie śniło i przy odrobinie pecha można paść ich "łupem" i wesoło nie będzie ;-)

Dywagujecie na temat opóźnień w transmisji a przy R9 i Crossfire... nie są one jakieś kosmicznie duże. Na crossfire lata bardzo dużo wyścigowych pilotów FPV i nie narzekają na laga a wręcz chwalą sobie na tym systemie, bo tam gdzie nie daje rady 2,4 tam 868 bez problemu się sprawdzi. Warunkiem do spełnienia jest aparatura która potrafi się dogadać z modułem nadawczym żeby nie było opóźnienia na tej linii oraz w modelu odbiornik z protokołem sbus.
Częstotliwości 868mHz nie specjalnie nadają się do lotów long range ale do mid range i proximity są jak najbardziej dobre. Dużo osób lata na 868mHz freestyle a nieoceniony jest do urbexów gdzie przenikliwość 2.4GHz jest bardzo słaba i nie gwarantuje dobrego sterowania. Na 433mHz lata się głównie long range oraz mid range skrzydlakami jeśli bawimy się w nisko, szybko i za krzakami. Wadą 433mHz jest to że anteny są duże ale zaletą jest to że przy niewielkiej mocy, w 100% legalnie jeśli chodzi o eter możemy latać ponieważ mieści się ten zakres w paśmie amatorskim, na wycinku transmisji cyfrowych.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 lip 2019, 09:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 27 cze 2019, 16:10
Posty: 54
Lokalizacja: Polska
Rook FPV pisze:
gdybym ja robił racera hybryde to bez zastanawiania robił bym go od razu rc 900mhz/vtx 1.2gh i bawił się przelotami na kilka km
Niepotrzebnie pisałem 900mhz miałem na mysli odbiorniki R9 EU


Latam na 2.4gh od samego począdku i na odbiornikach R-XSR nigdny nie miałem najmniejszego probemu (tymbardziej ze sterowaniem) miedzy gęstymi drzewami i w "czystej" przestrzeni 400 metrow bez zadnych alertów i to mi wystarcza w takim quadzie, jednak już dłóższy czas zastanawiam się nad R9 tylko po to zeby sobie kawałek odlecieć, dlatego nie widzę większego sensu na kupowanie modułu i odbiornika R9 choć też tego nie wykluczam.
W zasadzie latam dopiero od roku napewno nieznam się na tym jak większość z was ale takie jest moje spojrzenie na to.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 26 paź 2019, 19:01 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 kwie 2019, 16:40
Posty: 4
Co do pasma 900mhz, testowałem 1200mhz na obrzeżach miasta w odległości ok 1-1,5km od nadajnika gsm.

Nadajnik fpv o mocy 2000mw plus anteny panelowe pod pasmo 1200mhz.

Po przejściu 800m, antena trzymana przed moim ciałem zrywała obraz. Jak nie stałem na linii sygnału działało. Także dziwiłem się bo w opisie aukcji na aliexpress pisali o lotach 50km... Ale może to ten nadajnik gsm zakłócał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 paź 2019, 09:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3397
Lokalizacja: Olsztyn
larsek pisze:
Także dziwiłem się bo w opisie aukcji na aliexpress pisali o lotach 50km...

Nie ma co się dziwić, ludzie tak latają na 600mW, rozumiem że piszesz o wizji na 1200mHz ?
larsek pisze:
Ale może to ten nadajnik gsm zakłócał.

Ja bym bardziej obstawiał niedopasowaną instalację antenową, przy mocy 2W antena nadawcza musi być strojona dokładnie w kanał na jakim nadajesz.
Pamiętaj że prawidłowo wykonana instalacja antenowa to 80% sukcesu...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 paź 2019, 09:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12397
Lokalizacja: Mikoszewo
Ja bym dodatkowo obstawiał fantazję sprzedającego który stwierdził że skoro zero to nic to dołóżmy jeszcze jedno, będzie ładniej wyglądało niż 200mW a druga rzecz - jeżeli to rzeczywiście smarzalnia rzędu 2W a koledze zdarzyło się podłaczyć zasilanie bez anteny, z anteną źle dopasowaną, źle dokręconą albo dali mu na kablu antenowym rpSMA do gniazda SMA to z końcówki mocy została już tylko końcówka.

Swoją drogą nie przestaje mnie zadziwiać na cholerę ludzie robią sobie problemy waląc do latadła takie bezsensowne moce. Na księżyc chcą lecieć czy jak...?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 29 paź 2019, 09:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3987
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Tak ogóle (wracając trochę do tematu) to po ostatnich historiach z R9 w nowszych i starszych wersjach bym sobie odpuścił ten wynalazek.
Crossfire 200mW nie jest taki drogi (mam taki) odbiorniki nano (a tych się używa) też nie są dramatycznie droższe niż R-XSR czy R9mm.
DO tego dzięki marketingowi FrSky Q7 się nie nadaje bez grzebania więc zdecydowanie bym wybierał nowego Jumper T16 z wewn modułem i gimbalami halla. Do tego jumper działa z odb FrSky więc bez problemu można na nich polatać.

Takie mam przemyślenia ponieważ sam będę zmieniał mojego mocno wysłużonego X9D (bez plusa więc ma ze 6 lat).

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 paź 2019, 05:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 maja 2016, 08:37
Posty: 43
pma_ pisze:
Tak ogóle (wracając trochę do tematu) to po ostatnich historiach z R9 w nowszych i starszych wersjach bym sobie odpuścił ten wynalazek.
Crossfire 200mW nie jest taki drogi (mam taki) odbiorniki nano (a tych się używa) też nie są dramatycznie droższe niż R-XSR czy R9mm.
DO tego dzięki marketingowi FrSky Q7 się nie nadaje bez grzebania więc zdecydowanie bym wybierał nowego Jumper T16 z wewn modułem i gimbalami halla. Do tego jumper działa z odb FrSky więc bez problemu można na nich polatać.


Jakich historiach?

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mikah007 i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.