Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 lip 2019, 03:56


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
ko17 pisze:
no to czar prysną... i znowu wracamy do punktu wyjścia... tak mowa o APM ,czyli kolego pawelski F/S nie jest ustawione , na kanale 5 mam właśnie RTL ustawione no i jak wyłączę radio to w MP jedynie kanał 5 się zmienia a nie 3 , czyli jest lipa ,jak prawidłowo ustawić F/S ze by APM odczytywał prawidłowo a nie poleciał mi dron do Mozambiku ???

Czemu niby prysnal? Twoim celem jest powrot do domu w przypadku utraty linka. Przy utracie linka odbiornik wchodzi w failsafe i ustawia Ci RTL wlasnie, wiec masz to co chciales.

Tak jak pisalem jesli koniecznie chcesz mozesz sobie ustawic kanal trzeci i wywolywac failsafe w ten sposob.

ko17 pisze:
Pewnie mowa o apemie a ten wykrywa FS tylko i wyłącznie na 3 kanale. 5 kanał to tylko zmiana trybów lotu.
FS i tryby lotu w tym przypadku dwa różne elementy.

No fajnie, tylko jaka jest praktyczna roznica miedzy wlaczeniem RTL przez odbiornik, a wykryciem przez APMa niskiego poziomu na kanale 3 i w wyniku tego wlaczeniu RTL? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 05:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2051
pawelsky pisze:
No fajnie,

Fajnie jest wtedy jak jest zrobione dobrze a nie na "odwal się" :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
Fajnie jest wtedy jak jest zrobione dobrze a nie na "odwal się" :)

A merytoryczny argument jakis?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
O widzę wojna będzie :lol: Panowie proszę nie kłócić się :-P Kolega Maxiiii ma racje nie wiem jakie FC masz Ty kolego pawelsky ale z APM'em tak to trzeba ustawić ,ja na samym początku o tym mówiłem ze przełącza mi kanał 5 a prawidłowo powinien być przełączany 3 tak jak tłumaczy ten chłop na YT i pokazuje jeszcze jakąś dokumentacje chyba jak to zrobić,nie wiem nie znam angielskiego a szkoda bo może wtedy nie było by problemu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 09:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12233
Lokalizacja: Mikoszewo
Ko17 - obawiam się że poziom twojej wiedzy (przynajmniej ten który do tej pory zademonstrowałeś) nie pozwala na poprawne ustalenie kto ma rację a fakt że "ten chłop" tłumaczy coś na YT pokazując "jakąś" dokumentację z czego najwyraźniej niewiele zrozumiałeś niespecjalnie stanowi argument który powinieneś używać jeżeli nie chcesz się narazić na śmieszność.
I nie, prośba o rzeczowy argument nie jest ani wojną ani kłótnią.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
ko17 pisze:
Kolega Maxiiii ma racje

Nie twierdze ze nie ma, ale czasem warto tez zrozumiec dlaczego, stad pytanie i fajnie by bylo uslyszec argument inny niz na 'odwal sie'.

ko17 pisze:
z APM'em tak to trzeba ustawić

Wiec ustaw, w czym problem? Napisalem Ci przeciez jak to zrobic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2051
Merytoryczne jest pisanie dwóch stron o niczym:)

Aby ustawić failsafe w x8r do pracy z APM-em należy.
1. w aparaturze w limitach na kanale 3 drugi słupek (er9x)ustawić wartość mniejszą o ok 50 przy drążku gazu na minimum.
2. po zbindowaniu aparatury z odbiornikiem nacisnąć przycisk na odbiorniku krócej niż 1s.
3. w aparaturze w limitach powrócić z ustawieniami 3 kanału do poprzednich wartości.
I już.

A teraz dlaczego FS ma być na 3 kanale a nie na 5.
po wybraniu w odbiorniku failsafe no pulse na 5 kanale (już w apemie) pojawi się wartość 900 a w trybach lotu najczęściej jest na tym zakresie ustawiony tryb lotu stabilize. Łatwo domyśleć się co stanie się z dronem po utracie łączności. :(

W arducopterze tak już jest i nie widzę potrzeby zmian akurat tego ustawienia. Zazwyczaj przynosi to więcej problemów niż pożytku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 11:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
A teraz dlaczego FS ma być na 3 kanale a nie na 5.
po wybraniu w odbiorniku failsafe no pulse na 5 kanale (już w apemie) pojawi się wartość 900 a w trybach lotu najczęściej jest na tym zakresie ustawiony tryb lotu stabilize. Łatwo domyśleć się co stanie się z dronem po utracie łączności. :(

Nie pojawi sie no pulse, bo ustawiamy preset failsafe w odbiorniku na wartosc dla RTL a nie no pulse, wiec to nie jest dobry argument.

maxiiii pisze:
W arducopterze tak już jest i nie widzę potrzeby zmian akurat tego ustawienia. Zazwyczaj przynosi to więcej problemów niż pożytku.

Znowu argument typu tak bo tak...

@ko17 Tak teraz dopiero spojrzalem na dzial w ktorym umiesciles pytanie ale wole sie dopytac - masz jakiegos multikoptera czy cos skrzydlatego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
maxiiii bardzo Ci dziękuję za łopatologiczne wytłumaczenie ;-) tak jest,udało się...teraz mam F/S poprawnie ustawione .Wyłączając aparaturę zmienia się wartość kanału 3 i przejście w F/S i to jest to o co mi chodziło od początku :-D teraz mogę latać bez obawy ze quad odleci mi do Kazachstanu :mrgreen: Widzisz kolego Verid może i wiedza znikoma ale i z tego poziomu wiedziałem kto ma racje , a pisząc "wojna będzie" pisałem to żartobliwie ,zresztą wkleiłem tam uśmiechniętą emotikonke która na to wskazuje , jedynie udało Ci się zauważyć ze mam małą wiedzę w temacie,nie ukrywam tego dlatego napisałem tu na forum do ludzi posiadających większe doświadczenie niż ja,niestety kolego verid zamiast mi w jakiś sposób pomóc to piszesz nic nie wnoszący post wytykając mi brak wiedzy. Chyba po to jest to forum ze by pomagać i dzielić się spostrzeżeniami z innymi użytkownikami forum.Kolega pawelski chciał mi pomóc tylko nie do końca wiedział chyba o co mi chodzi , ale też mu dziękuje za poświęcony czas,kolega maxiiii napisał to o co mi chodziło i teraz jest wszystko ok , jeszcze raz wielkie dzięki maxiiii :D kolego pawlewsky odpowiadając na twoje pytanie mam quada tarot ironmam 650


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 12:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
ko17 pisze:
wiedza znikoma ale i z tego poziomu wiedziałem kto ma racje

No jesli do rozstrzygania racji wystarczy Ci argument "tak, bo tak" to chyba mamy troche inne filozofie zyciowe... ;-)

ko17 pisze:
Kolega pawelski chciał mi pomóc tylko nie do końca wiedział chyba o co mi chodzi

Wiedzial, tylko niestety nie zrozumiales ze praktycznie ten sam efekt mozna osiagnac na rozne sposoby...

ko17 pisze:
kolego pawlewsky odpowiadając na twoje pytanie mam quada tarot ironmam 650

No wiec o ile w przypadku czegos skrzydlatego jeszcze bylbym w stanie znalezc jakies praktyczne roznice miedzy RTL wyzwalanym bezposrednio z przelacznika na kanale 5, a uruchomieniem tego samego trybu poprzez failsafe na kanale 3 (bo samolot nie zawisnie Ci w powietrzu po puszczeniu dragow) to w przypadku multiwirnikowca praktycznej roznicy nie widze.

P.S. Watek pewnie warto przeniesc do bardziej odpowiedniego dzialu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
przepraszam pośpieszyłem się i założyłem wątek w samolotach,jeszcze raz sorry.... A z tym ze maxiiii ma rację ,to on pisząc swój post od razu wiedział o co mi chodzi z tym F/S na 3 kanale. Dlatego napisałem że on ma racje bo to było to co ja chciałem zrobić od początku a że nie wiedziałem jak to dla tego założyłem ten wątek,tyle :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2051
A pytanie było takie proste. Jak ustawić FS:(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
maxiiii pisze:
A pytanie było takie proste. Jak ustawić FS:(

I odpowiedz padla, zanim jeszcze wlaczyles sie do "dyskusji" :)
viewtopic.php?p=567600#p567600 (drugi paragraf)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12233
Lokalizacja: Mikoszewo
ko17 pisze:
Widzisz kolego Verid może i wiedza znikoma ale i z tego poziomu wiedziałem kto ma racje

To bardzo smutne co piszesz bo o ile brak wiedzy jest czymś absolutnie naturalnym u osoby początkującej o tyle brak zdolności czytania ze zrozumieniem tudzież logicznego myślenia nie pozostawia nic innego jak tylko współczuć. Maxiii bardzo ładnie wyłożył na czym polega metoda wyzwalania RTH za pomocą CH3 ale nie podał żadnego rzeczowego argumentu dlaczego wyzwolenie RTH za pomocą CH5 miałoby być w jakikolwiek sposób metodą gorszą (poza oczywiście wspomnianym już "bo tak") także przykro mi to stwierdzić ale nie tylko nie wiedziałeś kto ma rację ale także nie byłeś w stanie wyciągnąć wniosków z dotychczasowej wymiany zdań.
ko17 pisze:
a pisząc "wojna będzie" pisałem to żartobliwie ,zresztą wkleiłem tam uśmiechniętą emotikonke która na to wskazuje

Będzie ci znacznie łatwiej jeżeli przyswoisz sobie pewien fakt - emotka nie jest dupochronem pozwalającym na wysmażenie dowolnego farmazonu by w razie czego krzyknąć "ale tam emotka była". Napisałeś głupotę to ci ją sprostowałem i niespecjalnie ma znaczenie czy pisałeś serio czy żartem. Pomijając fakt że tą samą emotką mógłbyś wyrażać radość z nadchodzącego shitstormu.
ko17 pisze:
Chyba po to jest to forum ze by pomagać i dzielić się spostrzeżeniami z innymi użytkownikami forum.

viewtopic.php?f=21&t=38424 myślę że ten krótki temacik, stanowiący zlepek kilku dyskusji na ten temat, dostatecznie wyjaśni ci zagadnienie do czego jest forum i w jaki sposób powinno się z niego korzystać.

Wątek przenoszę gdzie jego miejsce.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 lip 2019, 20:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2051
Gdybym was nie znał to pomyślałbym, że do giełdy piszecie.:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.