Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 21 lip 2019, 03:54


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 05 lip 2019, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
Witam . Panowie mam problem i nie umiem go przeskoczyć . Chodzi o ustawienie failsafe ,oglądałem kilka filmików na YT ale nic z tego nie rozumiem gdyż większość jest po angielsku i wszyscy działają na taranisie ,ale od początku.... mam aparature fly sky z modułem fr sky xjt odbiornik fr sky x8r FC apm2.6 no i zecz jasna mission planer do konfiguracji wszystkiego . ja miałem jakiś czas temu wszystko poustawiane ale załorzyłem nowy odbiornik i teraz trzeba ustawić failsafe na tym nowym,no niestety jakoś mi to nie wychodzi,proszę was o pomoc,a jeszcze jedno,ta wyszukiwarka tu na forum nic mi nie znalazła na temat f/s albo ja coś robię nie tak,nie wiem...z góry bardzo wam koledzy modelarze dziękuję za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lip 2019, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12233
Lokalizacja: Mikoszewo
Procedura ustawienia failsafe znajduje się w instrukcji odbiornika. Polski manual do X8R masz tu: https://77hobby.pl/pobieranie/frsky_pl/ ... BBYv11.pdf

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lip 2019, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
dzięki za szybką odp. mam tą instrukcję gdyż kupując odbiornik ona była z nim....nie do końca ją rozumiem dla tego piszę tu,no niestety trzeba mi to ''łopatologicznie'' wytłumaczyć , niby jest teraz tak ze jak wyłączę aparature to w MP przełącza mi się tryb z stabilize na RTL ale jednak zmiany które zachodzą w tych sukach poziomych (radio1-radio2-radio3....) zachodzi tylko zmiana w słupku radio 5 z 1042 (radio włączone) jak wyłączę to zmienia się na 1809 a powinna niby ta zmiana być tylko w słupku radio 3 (ten słupek się zmienia u mnie jak ruszam throtel) i dla tego właśnie piszę tu bo sam sobie z tym nie umiem poradzić....proszę wytłumaczcie mi krok po kroku jak mam przejść całą procedurę.... dzięki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lip 2019, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 186
Lokalizacja: Sierpc
ko17, jaka to jest dokładniej aparatura FLYSKY?

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lip 2019, 11:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
Fly sky th9x z modułem nadawczym frsky xjt


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lip 2019, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
Instrukcja jest bardzo lopatologiczna, ciezko o prostsza. Czego konkretnie w niej nie rozumiesz? Opisz krok po kroku dokladnie co robisz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
kolego pawelsky robię to następująco : wszystko jest włączone tryb lotu jest stabilize po czym przełączam przełącznik odpowiadający za tryb lotu RTL i naciskam krótko swich w odbiorniku F/S po czym odbiornik sygnalizuję mi dwoma lud trzema błyśnięciami diody led . na aparaturze z powrotem ustawiam do trybu lotu stabilize albo loiter to jest bez znaczenia i wyłączam aparaturę więc link znika a odbiornik się przełącza na tryb RTL ,no niby tak ma być ale zmiana następuje na kanale radio5 a ma niby być na radio 3 wtedy było by ustawione poprawnie F/S .Ja to miałem tylko miałem małe wypadek i wszystko się spaliło prócz esc,silników i kamery , na szczęście miałem kopie zapasową ustawień apm'a więc była rozbiórka praktycznie całego qada demontaż spalonych rzeczy i zamontowanie nowych no jeszcze nie mam osd ale to nie jest potrzebne do pierwszych lotów,tak wiem zaraz ktoś powie ze F/S też nie jest potrzebne ,oczywiście ze nie ale skoro jest już poprawnie od nowa złożony a problemem jest teraz F/S to przydało by się to zrobić ale coś mi idzie nie tak jak powinno iść dlatego piszę tu o pomoc do zaawansowanych modelarzy dla których jest to jak zakładam błahostka...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
Troche nie rozumiem tego co piszesz. Skoro kontroler przelacza sie w RTL to w czym problem? Jak masz poustawiane kanaly? Dlaczego oczekujesz zmiany na kanale 3 a nie 5? Skoro innych kanalow nie tykasz w porownaniy do tego jak je miales ustawione zapamietujac failsafe to dlaczego oczekiwalbys ze po przejsciu w failsafe cokolwiek sie na nich zmieni?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
ja się nie uparłem ze ma następować zmiana tylko na kanale 3 a nie na żadnym innym, tylko powiedział mi taki jeden modelarz tu z tego forum ,nie powiem kto bo może by sobie tego nie życzył ,wie o tym temacie i jak będzie chciał to pewnie się włączy do rozmowy ,niestety on nie zna mojej aparatury i nie jest wstanie mi pomóc ,od razu powiedział ze bym napisał tu na forum i ze ktoś mi pomoże w tym temacie... Proszę kolego pawelsky tu koleś mówi o tym kanale w moim przypadku jest to kanał 3 bo na nim mam throttle tylko nic nie rozumiem bo mówi po angielsku 1:47 https://www.youtube.com/watch?v=woT_9tXkWhU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
ko17 pisze:
ja się nie uparłem ze ma następować zmiana tylko na kanale 3 a nie na żadnym innym, tylko powiedział mi taki jeden modelarz tu z tego forum

Zapewne modelarz starej daty :) Jak pewnie zauwazyles filmik jest z 2013 roku i troche sie od tego czasu pozmienialo. Nie ma potrzeby wykrywania failsafe w oparciu o throttle bo odbiorniki maja preset failsafe (ktorego uzywasz) ktore ustawia wszystkie kanaly na dokladnie takie wartosci jakie im zaprogramujesz. W Twoim przypadku jest to zmiana trybu na kanale 5 na RTL czyli jak rozumiem dokladnie to czego oczekujesz.

Jak juz sie bardzo upierasz zeby zrobic sobie failsafe w oparciu o throttle to programujac F/S (czyli przed wcisnieciem przycisku) przestaw rowniez throttle w odpowiednia pozycje, choc nie widze potrzeby aby to robic.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 16:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
o ,widzę że coś się zaczyna dziać w temacie ,czyli co? mam ustawione F/S ? bo na bat mam, 13,7v i włącza się f/s dron wraca (jednak jeszcze mi się to nie przytrafiło,na szczęście), jedynie problem mam z ustawieniem f/s przy przypadkowym zaniku sygnału w sumie zawsze staram się mieć naładowane radio ale wiadomo różnie bywa i szczerze mówiąc bardziej obstawiam sie ze szybciej strace chwilowo link niż zabraknie mi 'paliwa' .Ciekaw jestem co na to kolega modelarz starej daty :) czyli wychodzi na to ze dobrze zrozumiałem instrukcję odbiornika


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7317
Lokalizacja: Polska
ko17 pisze:
czyli co? mam ustawione F/S ?

No jesli po wylaczeniu radia przelacza Ci sie na RTL to masz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
tak jest,wyłączam radio i przełącza mi się z jakiegoś trybu jaki jest w danym momencie włączony na tryb RTL... No to dziękuję Ci bardzo za pomoc :) :) :) jak coś to jeszcze się tu odezwę pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 19:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2051
Pewnie mowa o apemie a ten wykrywa FS tylko i wyłącznie na 3 kanale. 5 kanał to tylko zmiana trybów lotu.
FS i tryby lotu w tym przypadku dwa różne elementy. W takiej konfiguracji po stracie linku (wyłączeniu radia) odbiornik na 3 kanale ma zejść do wartości poniżej 1000.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lip 2019, 19:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 sie 2015, 11:54
Posty: 80
Lokalizacja: Kraków
no to czar prysną... i znowu wracamy do punktu wyjścia... tak mowa o APM ,czyli kolego pawelski F/S nie jest ustawione , na kanale 5 mam właśnie RTL ustawione no i jak wyłączę radio to w MP jedynie kanał 5 się zmienia a nie 3 , czyli jest lipa ,jak prawidłowo ustawić F/S ze by APM odczytywał prawidłowo a nie poleciał mi dron do Mozambiku ???


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.