Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 sie 2019, 12:32


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 26 maja 2019, 16:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 gru 2018, 23:10
Posty: 2
Witam wszystkich,

Jakiś czas temu kupiłem sobie używanego koptera Diatone R239. Mam aparaturę Taranis QX7.
No i problem jest tego rodzaju, że nie mogę ich ze sobą zbindować.
Odbiornik w kopterze to Frsky XM+, tak mi się wydaje, dołączam zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Wiem, że prawdopodobny problem to niekompatybilność firmware. W QX7 mam NON-EU, w Diatone nie wiem.
Czy problem z niekompatybilnością to tylko tyle, że w jednym jest EU a w drugim NON-EU czy wersja firmware też ma znaczenie?
Bo jeśli tak to chyba będzie prościej przeflashować QX7 na EU, niż Diatone na NON-EU... Flashowanie XM+ jest chyba dość skomplikowane... technicznie, bo trzeba rozebrać kopter, dolutować wtyczkę do odbiornika i dopiero wtedy flashować?

Co radzicie? Dzięki.

Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 maja 2019, 19:11 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 66
Lokalizacja: Gdańsk
Jeśli masz aparaturę NON-EU, a odbiornik jest w wersji EU, powinien zbindować się bez problemu w trybie EU-LBT.
Tak wersja firmware też ma znaczenie, jeśli odbiornik jest bardzo stary, może wymagać upgrade. Jest to dość proste, wymaga tylko przerobionego kabelka od serwa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 maja 2019, 19:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 18 gru 2018, 23:10
Posty: 2
draki pisze:
Jeśli masz aparaturę NON-EU, a odbiornik jest w wersji EU, powinien zbindować się bez problemu w trybie EU-LBT.
Tak wersja firmware też ma znaczenie, jeśli odbiornik jest bardzo stary, może wymagać upgrade. Jest to dość proste, wymaga tylko przerobionego kabelka od serwa.

Kabelek w razie czego już mam :) Ale wymaga wybebeszenia koptera? A gdzie się ustawia tryb bindowania EU-LBT? Na QX7 jak mniemam? :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 maja 2019, 20:16 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 66
Lokalizacja: Gdańsk
Sorry chyba wprowadziłem Ciebie w błąd. Z rozpędu podałem to na podstawie mojego T12 (technicznie to to samo co X7) ale ja mam multiprotocol. Wbudowany moduł FCC może nie mieć opcji EU-LBT. Musisz sprawdzić czy masz taki wybór na liście pośród D16 D8 LR12. Jeśli nie masz go w wyborze to pozostaje tylko zmiana firmware w nadajniku lub odbiorniku.
Tak wymaga wybebeszenia :
https://www.youtube.com/watch?v=eYVk2lWPJxU


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 maja 2019, 21:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 404
Lokalizacja: Biała Podlasla
draki pisze:
Sorry chyba wprowadziłem Ciebie w błąd. Z rozpędu podałem to na podstawie mojego T12 (technicznie to to samo co X7) ale ja mam multiprotocol.


Oj chyba technicznie zdecydowanie nie jest t12 tym samym co x7.

draki pisze:
Wbudowany moduł FCC może nie mieć opcji EU-LBT. Musisz sprawdzić czy masz taki wybór na liście pośród D16 D8 LR12. Jeśli nie masz go w wyborze to pozostaje tylko zmiana firmware w nadajniku lub odbiorniku.


Tak trochę zmyślasz, prawda? :-)

Różnice między firmware radia frsky Eu, eulbt i International były już wałkowane na polskich forach wielokrotnie.
Rozróżnienia firmware wewnętrznego modułu taranis ów i oprogramowania systemowego aparatury także.

Dość dobry poradnik jest np na stronach 77hobby.pl i temat nie wymaga dalszego wymyslania teorii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 maja 2019, 22:05 
Offline

Rejestracja: piątek 24 maja 2019, 14:00
Posty: 66
Lokalizacja: Gdańsk
T12 jest oparty o kosmetyczną modyfikację OpenTX z x7. Przeglądając menu widzę to samo co właściciel X7. Mam wersję FCC.
Tyle, że mam moduł zewnętrzny multiprotocol i w nim mogę sobie wybrać EU-LBT. Natomiast w module wewnętrznym (którego w tej apce nie ma ale oprogramowanie jest na tyle mało zmodyfikowane, że opentx zachowuje się jak by ten moduł był) do wyboru mam tylko D8, D16 i LR12.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 maja 2019, 07:00 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 404
Lokalizacja: Biała Podlasla
draki pisze:
T12 jest oparty o kosmetyczną modyfikację OpenTX z x7. Przeglądając menu widzę to samo co właściciel X7. Mam wersję FCC.
Tyle, że mam moduł zewnętrzny multiprotocol i w nim mogę sobie wybrać EU-LBT. Natomiast w module wewnętrznym (którego w tej apce nie ma ale oprogramowanie jest na tyle mało zmodyfikowane, że opentx zachowuje się jak by ten moduł był) do wyboru mam tylko D8, D16 i LR12.
Widzisz, wcześniej pisałeś, że TECHNICZNIE to samo, a teraz, że sprzęt jest oparty o soft.

Skoro widzisz to samo, to już na etapie Twojego widzenia, powinieneś zauważyć, że dla wewnętrznego modułu nie ma wyboru w sofcie Eu, eulbt i International.

Ogólnie ta dyskusja nie ma sensu, bo kierujesz na ustawienia konkretnego zewnętrznego modułu (nie występującego u autora pytania) , w forkowanym opentx, na innym sprzęcie.

Fajnie, że się interesujesz problemem kolegi, nawet krążysz wokół rozwiązania, ale niepotrzebnie podpierasz się swoim modulem, którego kolega nie ma.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.