Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 maja 2019, 00:14


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 14 maja 2019, 21:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
Witam wszystkich.
Jestem na tym forum zupełnie nowy. Po kilku miesiącach zabawy dronami zabawkowymi za 50 zł, załapałem bakcyla i postanowiłem wstąpić w świat FPV.
Dwa tygodnie temu zbudowałem drona wyścigowego. Jest to Eachine Tyro109, do samodzielnego montażu, czyli DIY, zakupiony na Aliexpressie. Rama 215 mm, śmigła 5 cali, silniki 2206, 2400KV, ESC 4 w 1 30 A, F4 kontroler lotu F4, oprogramowanie BLHeli_S, główny układ sterowania STM32F405, obsługuje Dshot600. Pakiety to narazie S3 2200 35C.
Proces złożenia i polutowania w całość przebiegł dość sprawnie. Bez problemów ustawiłem też kierunki obrotu silników w BLHeli. Przeprowadziłem proces konfiguracji w Betaflight, zgodnie ze wskazówkami z tej strony:
https://avifly.pl/blog/jak-ustawic-betaflight/

Silniki sterowane z poziomu Betaflight pracują prawidłowo.
Problem pojawił się w chwili podłączania do niego aparatury Turnigy Evolution i odbiornika TGY-iA6C, pracujących pod Flysky. Odbiornik podpięty został do FC pod Sbus i tak też skonfigurowany w BF.
Wydaje mi się, że zbindowanie aparatury z odbiornikiem odbyło się prawidłowo. Na odbiorniku w chwili włączenia aparatury dioda pali się w sposób ciągły, po jej wyłączeniu mruga. Natomiast dron nie reaguje w jakikolwiek sposób na ruchy manetek, także paski na czterech kanałach, odwzorujące ich ruchy w zakładce Receiver, są nieruchome.
Dodam tylko jeszcze, że dioda na kontrolerze lotu błyska się pulsacyjnie praktycznie przez cały czas, kiedy jest on włączony. Czy tak powinno być?
Dlaczego nie jestem w stanie uruchomić drona z poziomu aparatury? Czy ktoś z Was miał podobny problem i jak go rozwiązał?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 maja 2019, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
A przelaczyles "Output mode" w aparaturze z i-BUS na S.BUS?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 maja 2019, 23:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
Przełączyłem teraz "Output mode" w aparaturze z i-BUS na S.BUS. Bez zmian.
Czy koniecznie muszę w Betaflight Configurator wejść w do zakładkę „Firmware Flasher”, wybrać swój kontroler oraz najnowszą, dostępną wersję oprogramowania, ściągnąć ja i zainstalować na kontrolerze? Bo nie robiłem tego. Czy to może być przyczyną braku komunikacji dron-aparatura?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
Krzysiek_gdansk pisze:
Czy koniecznie muszę w Betaflight Configurator wejść w do zakładkę „Firmware Flasher”, wybrać swój kontroler oraz najnowszą, dostępną wersję oprogramowania, ściągnąć ja i zainstalować na kontrolerze?

Wypadaloby chociaz ustalic jaka wersje masz i czy rzeczywiscie to jest BF

Krzysiek_gdansk pisze:
Czy to może być przyczyną braku komunikacji dron-aparatura?

Przyczyna jest raczej niewlasciwa konfiguracja/polaczenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 09:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
W BF znalazłem takie dane:

Configurator: 10.5.1
Firmware: BTFL 3.5.0
Target: MATEKF405


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
Krzysiek_gdansk pisze:
W BF znalazłem takie dane:

Configurator: 10.5.1
Firmware: BTFL 3.5.0
Target: MATEKF405


No to teraz wypadaloby zrobic konfiguracje zgodnie z instrukcja do Twojego Tyro 109 a nie przypadkowego tutoriala z internetu, bo widze co najmniej 2 miejsca gdzie mogles popelnic blad...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 15:00 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
Przeprowadziłem ponownie cały proces konfiguracji w BF, tym razem dokładnie z instrukcją do tego modelu. Nadal bez zmian, brak reakcji na pracę drążków w aparaturze.
A w których miejscach mogłem popełnić ten błąd?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
Krzysiek_gdansk pisze:
Przeprowadziłem ponownie cały proces konfiguracji w BF, tym razem dokładnie z instrukcją do tego modelu. Nadal bez zmian, brak reakcji na pracę drążków w aparaturze.
A w których miejscach mogłem popełnić ten błąd?

Pokaz screenshoty ze swojej konfiguracji (zakladka Ports i Configuration) oraz zdjecie polaczen


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 20:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
Screenshoty i zdjęcia połączeń

Komentarz: porty
ports.jpg
ports.jpg [ 436.67 KiB | Przeglądany 128 razy ]


Komentarz: config
config 1.jpg
config 1.jpg [ 343.77 KiB | Przeglądany 128 razy ]


Komentarz: config
config 2.jpg
config 2.jpg [ 346.37 KiB | Przeglądany 128 razy ]


Komentarz: config
config 3.jpg
config 3.jpg [ 359.92 KiB | Przeglądany 128 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
Zdjecia polaczen nie widze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 21:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
Sorki, nie załączyły się


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 21:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
To przekonaj je zeby sie zalaczyly :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 21:18 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
Pogadałem z nimi i są :)


222.jpg
222.jpg [ 136.49 KiB | Przeglądany 119 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 21:21 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 maja 2019, 20:52
Posty: 14
Lokalizacja: Gdańsk
kolejny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 maja 2019, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7114
Lokalizacja: Polska
Jakbys jeszcze dodal takie na ktorym widac jak to podlaczyles do kontrolera... :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.