Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 cze 2019, 07:36


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 27 maja 2019, 07:48 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 23
Lokalizacja: Częstochowa
Powiedzmy, że nie miałem gimbala w planach od początku, może dokupię go w przyszłości. W każdym razie, dzięki za wskazówkę, w przyszłości się przyda.

Miałem zamiar właśnie kupić QX7 i wsadzić do niego nadajnik R9M, a do drona odbiornik R9 Mini.
Nadajnik akurat taki, ponieważ potrzebny mi zasięg większy niż 1km.

Jeśli dobrze rozumiem, to aparatura QX7 ma już wbudowany nadajnik ale słaby, a do kieszeni z tyłu wsadzić mogę mocniejszy R9M z anteną i używać go zamiast tego wbudowanego?
Ewentualnie mogę zmienić potem firmware ze względów prawnych, a w dronie podłączyć odbiornik R9 Mini do Pixhawka.
Dobrze myślę?

PDB mogę potrzebować m.in. wtedy, gdy będę chciał zasilać R9M np. z akumulatora 6S (bo muszę wtedy obniżyć napięcie do 5-12V),
zamiast standardowo z pinów znajdujących się z tyłu aparatury?

Przepraszam za zadawanie pytań, które są dla Was oczywiste :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 maja 2019, 11:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
PDB mogę potrzebować m.in. wtedy, gdy będę chciał zasilać R9M np. z akumulatora 6S (bo muszę wtedy obniżyć napięcie do 5-12V),

Mylisz PDB (Power Distribution Board) z regulatorem napiecia (stepdown). Dodatkowo dokladanie do aparatury cegly w postaci 6S ze stepdownem jest bez sensu, lepiej kupic maly lekki i tani pakiet 2S.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 27 maja 2019, 22:29 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 23
Lokalizacja: Częstochowa
Rama - 294PLN
Tarot IronMan 650

Regulator - 190PLN
Racerstar Metal 50A 4in1

Silniki - 456PLN
4 x Gartt ML 5008 330KV

Piasty śmigieł - 119PLN
4 x Tarot TL100B18

Śmigła - 78PLN
3 x 2 Pary Tarot 1555 CW CCW

Akumulator - 249PLN
1 x ZOP 22.2V 6S 30C 8000mAh

Aparatura - 396PLN
FrSky Taranis QX7

Kontroler - 336PLN
Radiolink PIXHAWK + M8N GPS + maszt

Nadajnik z odbiornikiem - 274PLN
FrSky R9M z odbiornikiem R9 Slim+

PDB - 71PLN
PDB 5V & 12V BEC

Akumulator do Taranis QX7 - 41PLN
7,4V 2S 2000mAh 8C

Ładowarka - 199PLN
ISDT Q6 Pro BattGo 300W 14A

Zasilacz - 97PLN
12V 25A 300W

Prawie wszystko. Pozostaje tylko dobrać FPV na przyszłość.

Widzę ciekawy model, zasięg aż za dobry, tylko pytanie czy skoro nadaje na 5.8GHz to czy nie zakłóci pracy GPS...
https://abc-rc.pl/product-pol-6801-Nadajnik-FPV-TS832-5-8GHz-600mW-48CH-LED-Boscam.html


Ostatnio zmieniony środa 29 maja 2019, 16:50 przez magisterka, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 maja 2019, 09:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
Ładowarka - 180PLN
SkyRC Imax B6 Mini 60W 6S

60W ladowarka do pakietu 6S 8000mAh to raczej slaby pomysl. No chyba ze masz duuuuzo czasu na ladowanie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 maja 2019, 10:21 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 23
Lokalizacja: Częstochowa
pawelsky pisze:
magisterka pisze:
Ładowarka - 180PLN
SkyRC Imax B6 Mini 60W 6S

60W ladowarka do pakietu 6S 8000mAh to raczej slaby pomysl. No chyba ze masz duuuuzo czasu na ladowanie...


a jaką proponujesz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 maja 2019, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
a jaką proponujesz?

200W+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 cze 2019, 12:35 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 23
Lokalizacja: Częstochowa
A czy jest jakaś duża różnica w zasilaniu biorąc pod uwagę PDB i ESC jakie podałem?
Mam namyśli to, że mogę podłączyć ESC 4in1 od razu do akumulatora

albo

podłączyć ESC 4in1 do jednej z 6 par styków zasilających na PDB.

Która opcja będzie lepsza?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 cze 2019, 12:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
Która opcja będzie lepsza?

Prostsza


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 cze 2019, 13:12 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 23
Lokalizacja: Częstochowa
Czyli rozumiem, że nie ma to znaczenia...
Jeszcze dokupię wtyki bananowe, dla wygody podłączania/odłączania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 01 cze 2019, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
Jeszcze dokupię wtyki bananowe, dla wygody podłączania/odłączania.

Zly pomysl, kazde dodatkowe zlacze to potencjalne miejsce awarii podczas lotu (plus zbedna masa)...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 cze 2019, 10:49 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1035
Lokalizacja: Toruń
Pytanie takie: chcesz się bawić w modelarstwo i budować, udoskonalać, topić kasę itd.., czy potrzebujesz sprzęt latania a nie grzebania i do uniesienia sprzętu. Bo jak to pierwsze, to OK, a jak to drugie, to wg mnie lepiej kup gotowca i powieś swój sprzęt pod niego. Wyjdzie Ci taniej i masz od razu gotowy do lotu. Za zaoszczędzone pieniądze, że nie budujesz sam (budowani samemu nie jest tańsze, uwierz mi - wyjątek jak masz już pół piwnicy różnych gratów, gdzie zrobisz odzysk części i elektroniki) kupisz sobie dodatkowy akumulator.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 16:37 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 23
Lokalizacja: Częstochowa
Myślę, że temat jest na tyle ciekawy, że jednak trochę się pobawię w modelarstwo. W sumie to kasa się znajdzie ;)

Mam jeszcze pytanie o kable. Widziałem na forum temat o okablowaniu ale te średnice mi nie pasują. U Chinczykow tabele są inaczej opisane. Do Gartt ML 5008 330kv wystarczyłby kabel silikonowy, wielozylowy, 22AWG?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 19:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1959
Lokalizacja: Gdynia
https://www.gimmik.net/blog/konwersja-a ... low-kilka/

cóż... Jeśli chciałbyś kupić przewód w moim mieście i powiedział byś 22AWG - to wyleciał byś ze sklepu "na kopach" - ponieważ w Polsce obowiązują mm2 - ale to tylko taka ciekawostka. (samo zamieszanie z tymi AWG tak na prawdę)...

Ja mam puszczone 3x2,5mm2, wyciągnięte z wieloprzewodowego kabla sterowniczego - spodobał mi się, bo każda żyła miała na sobie oznaczenia [1],[2],[3] itd...
jak dla mnie - twoje 22AWG, czyli 0,327mm2 to o wiele za mało. z tabeli wynika, że może przez niego płynąć MAX ! 7A, a szczerze ci powiem, że maxa bym nie wyciskał z przewodów. Ja przewody mam prowadzone w środkach ramion, są ze sobą skręcone.
Pomyśl teraz o upałach jakie mamy (50st w Słońcu) plus max prąd na przewodzie, który go rozgrzewa... - ja wiem, że silikon wytrzyma, ale wg mnie strach latać.

ps. biorę też pod uwagę fakt, że ESC chcesz mieć w centerplate i przewody silnikowe są jednak "dośc długie" w tej ramie - to nie jest racer, gdzie można zastosować 1mm2 - ale na odległości 1,5cm od ESC do silnika

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7248
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Jeśli chciałbyś kupić przewód w moim mieście i powiedział byś 22AWG - to wyleciał byś ze sklepu "na kopach" - ponieważ w Polsce obowiązują mm2

Obowiazuje takie oznaczenie jakie ma sprzedawany towar. Jak jest oznaczony jako AWG to kupujesz AWG, jak w mm2 to kupujesz mm2. Zmien sklep bo pracuja tam jakies ewidentne snoby...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 05:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1959
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
Zmien sklep bo pracuja tam jakies ewidentne snoby...


Nie oceniam ;) ale sęk w tym, że to najlepszy sklep w Gdyni, - oni mają pierdylion klientów ktorzy chcą kupić np "czerwony kabelek", albo "kondensator" ale jaki, co z czym to już eeeeeeeee..........
Znam chłopaków osobiście i czasami boki można zrywać, o prwnie dlatego czasami takie zaczepki.

To coś ala forum - jak często masz dosyć odpowiadania na nowy wątek 'hej, chcę kupić drona najlepiej 4K, co polecicie za 150zl?' :D :D :D - szczęśliwie większość takich teraz pyta na fb....

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.