Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 lis 2019, 17:58


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 18 maja 2019, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2037
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:


Ja wiele rzeczy kupiłem także z "giełdy" tutaj, z Facebooka itp - więc szukaj okazji ;)
Przy okazji właśnie - jak chcesz, to mam 4 silniki TAROT 4108, 380KV - używałem ich jakiś czas (mogę obliczyć jaki - leżą u mnie w szafie całkiem sprawne)


magisterka pisze:
1.Wydaje mi się, że lepiej do tej ramy kupić 4 szt ESC bo można zamontować po jednej sztuce na każdym ramieniu, niż montować płytkę 4in1.
Z drugiej strony te 50A mogłoby się przydać, gdybym kiedyś chciał wymienić obudowę na większą i silniki. Wtedy już nie musiałbym wymieniać ESC.
Problem polega na tym, że nie potrzebuje aż 50A do tych silników, nawet gdybym użył Tarot 4008/330KV
Co sądzisz o tym ESC?

Wyglądają ok (mam nadzieję, że są oryginalne). plus 4in1 jest taki, że masz mniej kabli Bateria - ESC, oraz, że ESC będą blisko baterii. Pomyśl dobrze czy wiesz, gdzie je umieścisz na ramie. jeśli wiesz to spoko. Zapas Amper nie zaszkodzi[/quote]


magisterka pisze:
2. Gartt 3508S-700 pracuje według tabeli na 4S. Sprawdziłem, co się stanie jak zmienię akumulator na 5S. Żadnych czerwonych komunikatów nie widać, ale moc elektryczna weszła w żółty zakres (na 4S była na zielonym)
oraz ciąg (tak jak się spodziewałem) podskoczył o 0.7.
Żeby jakoś przywrócić moc elektryczną do zielonego poziomu, zmieniłem śmigło 12x3.8 na 12x3.0 i teraz moc elektryczna jest na krawędzi zielonego.
Pytanie brzmi: Czy muszę się jakoś bardzo przejmować mocą elektryczną, jeśli jest na żółtym? To skróci żywotność silnika, prawda?

3.
Chcąc dołożyć drugi akumulator, wpisuję w "konfiguracja" 2R?
Wtedy czas zawisu przekracza 30minut oraz ciąg jest sporo większy, ale moc znów na zółtym.


Zarzuć jakimś zrzutem ekranu z Twojej konfiguracji ok? - będzie łatwiej

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 maja 2019, 18:29 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Wiesz co, sprawdziłem jeszcze raz Twoją konfigurację i jednak zrobię podobnie jak Ty, tylko zmienię kilka rzeczy. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko :)

Rama 650mm klon Tarota
https://www.aliexpress.com/item/32971384823.html?spm=a2g0o.detail.1000016.1.1e795c91ZIDUvv&isOrigTitle=true

Silniki
Gartt ML 5008-330KV

Li Po 8000mAh 30C 6S
https://www.banggood.com/ZOP-Power-22_2V-8000MAH-30C-6S-Lipo-Battery-XT60-Plug-For-RC-Quadcopter-FPV-p-990752.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

Regulator 4in1 50A
Racerstar Metal 4in1 50-60A

Śmigła 15x55 lub 16x55 (nie jestem pewny czy się zmieszczą)
3 komplety Tarot 1555 TL100D03

Potrójne piasty
4 x Tarot TL100B18

Co teraz sądzisz?
Robiąc analizę, wyglądałoby to tak (co w pełni mnie zadowala):


test.png
test.png [ 147.12 KiB | Przeglądany 976 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 maja 2019, 06:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2037
Lokalizacja: Gdynia
To tylko jeden cytat z mojej konfiguracji:

kuczy pisze:
Rama: Tarot 650 ze zmodyfikowanymi ramionami
- taką już kupiłem - zamontowane ramiona mają długość (koniec-koniec 850mm)
- rozstaw silników (oś do osi) 780mm


Jeśli chcesz 15 / 16 cali to sprawdź, czy aby się zmieszczą do oryginalnej ramy - moja jest powiększona i szczerze? - oprócz wszystkich zalet ma jedną wadę - to już jest spora krowa do noszenia. Nie żebym nie polecał - ja jestem bardzo zadowolony z mojego setupu - ale trzeba mieć tą świadomość, że taki dron = wycieczka autem. Wakacyjne fotki podczas spacerku to już nie ten sprzęcik ;)

magisterka pisze:
Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko :)

A czemu miałbym mieć?
- jeśli bym chciał ukryć jakiekolwiek swoje patenty, to nie opisywał bym całej budowy "od zera" na forum ;) - bierz co uważasz za fajne, modyfikuj po swojemu - na tym to polega.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 maja 2019, 12:51 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Jeśli wierzyć nagraniom na YT, to 15'' zmieszczą się na pewno. Nawet widziałem Tarot Iron Man 650 mm ze śmigłami 17'' ale najpierw przetestuje 15.


Ostatnio zmieniony czwartek 23 maja 2019, 13:18 przez magisterka, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 maja 2019, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2037
Lokalizacja: Gdynia
magisterka,

Spróbuj na pakiecie 10.000mAh - mi jakoś wychdozi w praktyce większy czas zawidu (dron bez dużego gimbala i bez dużego aparatu).
Oczywiście zależy na czym Tobie zależy. ma 8000mAh masz większy stosunek ciąg/ masa więc też przekłada się na dynamikę lotu

ps. jeszcze jedno - 6S są często już drogie w zakupie ;)


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 maja 2019, 17:30 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Już mi uświadomiłeś, że i tak wydam więcej, niż przewidywałem ale... Raz się żyje :)
Wydaje mi się, że jednak w przyszłości dokupię drugi pakiet 8000mAh niż 10000. Przewidywany czas lotu już i tak mi do wszystkiego wystarczy (uwzględniając nawet +/- 15%)
Na razie zbuduję bez FPV bo wystarczy mi zrobienie zdjęć przez Raspberry.

1. Pozostaje natomiast kwestia: Naza M Lite czy Pixhawk PX4 2.4.8?
Naza wydaję mi się łatwiejsza w podłączeniu i konfiguracji, z kolei znajomy poleca Pixhawk bo według niego Naza M lite wpada czasami w "toilet bowl"
i antena GPS jest bardziej podatna na zakłócenia.
Teraz sam nie wiem co wybrać.

Wybrałbym na przykład taki zestaw:
Pixhawk + buzzer + moduł zasilania + maszt + antena GPS
https://pl.aliexpress.com/item/32801441755.html?spm=2114.30012708.6.3.2ecaVVExVVExrs&scm=1007.17258.129359.0&pvid=edc33f08-e111-4cfb-825f-e8631c2c7f47

2. PDB, jeśli dobrze myślę, nie jest mi potrzebne, ponieważ mam ESC 4in1??

3. Czy poniższa aparatura będzie pasować do Pixhawk?
FS-TH9X + FS-iA10B

Wszelkie sugestie mile widziane ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 maja 2019, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12416
Lokalizacja: Mikoszewo
Ad.1 NAZA się nie wydaje - ona JEST prostsza w konfiguracji. "Toliet bowl effect" wynika ze źle zamocowanego magnetometru. Wystarczy zrobić to porządnie i problemu nie ma. Co do różnic w podatności na zakłócenia się nie wypowiem bo nie miałem tego co dają w komplecie z PIXem ale jakoś nie zauważyłem by posiadana przeze mnie NAZA kulała w tym temacie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 maja 2019, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7613
Lokalizacja: Polska
magisterka pisze:
Naza [...] łatwiejsza w podłączeniu i konfiguracji

Prawda

magisterka pisze:
Naza M lite wpada czasami w "toilet bowl" i antena GPS jest bardziej podatna na zakłócenia.

Mit


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 12:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2037
Lokalizacja: Gdynia
magisterka pisze:
2. PDB, jeśli dobrze myślę, nie jest mi potrzebne, ponieważ mam ESC 4in1??

3. Czy poniższa aparatura będzie pasować do Pixhawk?
FS-TH9X + FS-iA10B


2. I tak i nie: owszem patrząc na same silniki nie musisz mieć PDB, ale zapewne dojdzie kwestia zasilania kamery, gimbala, LEDów, OSD, czegokolwiek innego.
Zakładając, że przyjmujesz zasilanie 6S (ok 25V) - i tak i tak szybko okaże się, że potrzebujesz 5V oraz 12V. Pixhawk czy inna Naza nie ma takiej wydajności, aby ze swoich 5V uciągnąć kompletnie wszystko - powiem więcej - im mniej prądu żresz z FC tym lepiej - bo jak w FC spali się stabilizatorek to róznie może się skończyć. (oczywisćie nie mówię tu np o podłączeniu i zasileniu GPSa). Stabilne i w miarę niezależne od FC zasilanie to jedna z podstaw bezpieczeństwa ;)

3. Tak, będzie działało, ale nie jest to link radiowy najwyższych lotów. miałem prawie taki sam (inny odbiornik) i podziałał rok. Zaleta jest taka, że do tej apki możesz włożyc moduły FrSky (nadajnik a do drona odbiornik) - i masz coś już bardziej pewnego.

PS - co do aparatury - spójrz tutaj:
viewforum.php?f=23

- byłoby nie fair jakbym promował konkretne ogłoszenie - ale w pierwszych kilku masz już jakieś ogłoszenie z aparaturą...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7613
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Pixhawk czy inna Naza nie ma takiej wydajności, aby ze swoich 5V uciągnąć kompletnie wszystko - powiem więcej - im mniej prądu żresz z FC tym lepiej - bo jak w FC spali się stabilizatorek to róznie może się skończyć.

W Nazie nie zresz pradu z FC tylko z osobnego 3A BECa. Wiec jesli 3A (i 5V wystarcza) to nie ma potrzeby dokladania kolejnych regulatorow. Oczywiscie redundancja zawsze sie przyda ale nie jest absolutnie niezbedna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 18:49 
Offline

Rejestracja: środa 01 maja 2019, 14:08
Posty: 53
Lokalizacja: Częstochowa
Czyli na przykład Taranis QX7 byłby lepszym rozwiązaniem?
Taranis QX7

Myślę nad zakupem z linku poniżej, tylko nie wiem czy to będzie pasowało do tego Taranisa.
FrSky R9M Transmitter + R9 Mini Receiver


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 19:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 439
Lokalizacja: Biała Podlasla
Taki link mam w qx7. Tylko kupiłem dużo taniej. Jak poszukasz w polskich sklepach, to też taniej znajdziesz.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2037
Lokalizacja: Gdynia
Tarranis owszem lepszy, ale ten co podałeś nie ma odbiornika (musisz dokupić samemu).
R9M - tia... - 900MHz w Polsce jest zakazane (ludzie i tak latają, ale to inna inszość) - jak już to szukaj na 868.

Jakiś czas temu patrzylem na ten:
https://www.banggood.com/Jumper-T12-Ope ... 31683.html

też odbiornik potzrebny, ale zwrócę Ci uwagę na coś na co nie patrzysz - dwa "kółka" (AUX4, AUX5) - potencjometry pod palcami po bokach.
Jak pisałem, sam latam teraz FS-TH9X i brak potencjonetrów "pod palcem" bardzo utrudnia płynną pracę z gimbalem

Radio jest dośc małe w dłoni... - jak coś to tu masz cały wątek o nim:
viewtopic.php?f=4&t=45267&p=557771

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7613
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
R9M - tia... - 900MHz w Polsce jest zakazane (ludzie i tak latają, ale to inna inszość) - jak już to szukaj na 868.

Te nadajniki obsluguja 868, kwestia wgrania firmware Flex.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 24 maja 2019, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2037
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
kuczy pisze:
R9M - tia... - 900MHz w Polsce jest zakazane (ludzie i tak latają, ale to inna inszość) - jak już to szukaj na 868.

Te nadajniki obsluguja 868, kwestia wgrania firmware Flex.


o widzisz - cenne info. dzięks

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: skazi, sp-luk i 46 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.