Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 wrz 2019, 20:19

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 03 maja 2019, 12:49 
Offline

Rejestracja: środa 20 gru 2017, 16:34
Posty: 14
Lokalizacja: katowice
witam, chciałbym zrobić skrzydełko fpv , tylko na moim spektrumie dx8 to nie poszaleję , pewnie z 300 metrów , zerwanie łączności i po skrzydełku, pewnie trzeba by było zainwestować w nową aparaturę np taranis + FrSky R9M do tego odpowiednią transmisję fpv , szukam w necie gotowych projektów , bo temat nie jest prosty dla początkującego a nie chcę popełnić gafy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 14:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 23
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Czyżby pomiędzy aparaturą Spectrum DX8 i DX9 była aż taka różnica? Ja na mojej DX9 i prostym odbiorniku robię 1.5 km a mam jeszcze w zanadrzu odbiornik z pełnym zasięgiem i telemetrią na którym myślę że 2-3 km nie będzie problemu - powiem więcej, nigdy nie straciłem łączności RC i złego słowa na Spectrum nie powiem.

_________________
ASW28, Fox 2300, Easy Glaider 1800, Twin Star 2, Ranger 737-3, Ranger 2000, Spektrum DX9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 19:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 645
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Jeśli jesteś początkujący i od razu chcesz się bawić w long range to lepiej się nie baw bo możesz (nie tylko) sobie problemów zrobić

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 19:18 
Offline

Rejestracja: środa 20 gru 2017, 16:34
Posty: 14
Lokalizacja: katowice
cesarz150 pisze:
Czyżby pomiędzy aparaturą Spectrum DX8 i DX9 była aż taka różnica? Ja na mojej DX9 i prostym odbiorniku robię 1.5 km a mam jeszcze w zanadrzu odbiornik z pełnym zasięgiem i telemetrią na którym myślę że 2-3 km nie będzie problemu - powiem więcej, nigdy nie straciłem łączności RC i złego słowa na Spectrum nie powiem.

hmm, kiedyś oddaliłem się z odbiornikiem ok 200-250m od nadajnika i było po zasięgu , wolna przestrzeń tylko że 1.5metra od ziemi , pewnie w powietrzu będzie ciut lepiej , w końcu to tylko 10mW, też gdzieś wyczytałem że realne to 300metrów , raczej bym nie chciał tego przetestować czy dalej da radę ryzykując utratę modelu

Edytuj posty!

Majk99 pisze:
Jeśli jesteś początkujący i od razu chcesz się bawić w long range to lepiej się nie baw bo możesz (nie tylko) sobie problemów zrobić

początkujący w fpv , bo latanie w zasięgu wzroku opanowane , zwłaszcza heli :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
Do zwiększenia zasięgu aparatury 2,4ghz potrzebujesz tego https://m.banggood.com/Sunhans-3000mW-3 ... mds=search w połączeniu z anteną kierunkową da Ci to zasięg 10km+, plus bo dalej nie sprawdzałem.


Ostatnio zmieniony piątek 03 maja 2019, 21:00 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9100
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie masz FS?
Zasięg na ziemi ma się nijak do tego co jest w powietrzu.
Oczywiście można oszacować pi razy oko, ale to tylko orientacyjnie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 22:22 
Offline

Rejestracja: środa 20 gru 2017, 16:34
Posty: 14
Lokalizacja: katowice
FS to będzie w kontrolerze lotu , którego jeszcze nie wybrałem ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9100
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie znam dx8, ale w frsky jest fs, nie potrzeba do tego fc.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 03 maja 2019, 22:46 
Offline

Rejestracja: środa 20 gru 2017, 16:34
Posty: 14
Lokalizacja: katowice
można ustawić fs w przypadku utraty sygnału ale co to zmieni? silnik wyłączy , wychylenia drągów zaprogramuje ale model nie wróci , bez sygnału gdzieś spadnie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 maja 2019, 08:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9100
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Przecież to się zwykle nagle nie dzieje, tylko stopniowo i wiesz kiedy trzeba wracać.

Naucz się latać fpv, orientacji w przestrzeni itd a nie od razu myślisz o bardzo długich lotach, kiedy dopiero zaczynasz latanie fpv.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3367
Lokalizacja: Olsztyn
sajgon pisze:
Do zwiększenia zasięgu aparatury 2,4ghz potrzebujesz tego https://m.banggood.com/Sunhans-3000mW-3 ... mds=search w połączeniu z anteną kierunkową da Ci to zasięg 10km+, plus bo dalej nie sprawdzałem.


Daruj sobie polecanie takich boosterów, aparatury mające niską moc nie są w żaden sposób przygotowane żeby wzmacniać taki sygnał. Przy podbiciu takiej mocy kiepskiej jakości boosterem skończy się tym że zrobisz w eterze tatankę w postaci zakłóceń harmonicznych na innych pasmach nie mówiąc o lokalnym zakłócaniu wifi.
Można narobić sobie problemów jak namierzy takiego nadawacza Inspekcja Radiowa... ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
Jakoś od 2012stego nie miałem problemów z inspekcją radiową...
Tu z dopałem 2W a potrafi latać dużo dalej:

Ale patent sprawdzony przetestowany i skuteczny nawet w bardzo zurbanizowanym terenie, a propos inspekcji radiowych i innych organów to całe to forum, większość działów jak i użytkowników powinno być na cenzurowanym...


Ostatnio zmieniony piątek 17 maja 2019, 15:03 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 30 mar 2011, 10:00
Posty: 1860
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
pytanie podstawowe , jaki masz budżet?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 376
Lokalizacja: Gdańsk
Dokładnie a napewno taniej wyjdzie dopał 3W za 200zł do już posiadanego nadajnika i odbiornika najpopularniejszego 2,4 niż zakup odpowiednika kompletu elers porównywalnej mocy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 645
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
W sumie śmieszne jest to, że ludzie za jakieś dopałki, powodujące różne nieciekawe rzeczy potrafią płacić dość gruby hajs zamiast kupić crossfire albo eleres

_________________
Hangar: De Stik x2.5
ZOHD Dart na sterydach vmax 200km/h
Fristajlo (w bliskich planach)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.