Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 13 lis 2019, 00:41


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 20 mar 2019, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12398
Lokalizacja: Mikoszewo
roniin pisze:
trochę cyferek

Widzisz - w kopterach, gdzie wszystko wisi "na śmigle" nauczyłem się że jeżeli gdzieś można urwać masy to należy to zrobić. Gram tu, gram tam a minuty lotu lecą.
roniin pisze:
Zyskuje płytkę w rozmiarze PDB i mogę zrobić kanapkę

A możesz też nie robić kanapki i mając na względzie że nadajnik, nawet mały, to potencjalne źródło zakłóceń - wywalić to tałatajstwo jak najdalej się da od reszty elektroniki na ramię czy nogę.
roniin pisze:
zyskuje też lepsze chłodzenie, dostosowane do mocy maksymalnej - metalowa obudowa radiator.

Albo coś innego miałeś na myśli i do mnie nie dotarło albo coś strasznie pokićkałeś. Każdy nadajnik ma jakąś formę odprowadzenia ciepła i w znamienitej większości przypadków dobraną stosownie do swojej mocy maksymalnej a to znaczy że ładując do koptera nadajnik 800mW z radiatorem przewidzianym do pracy z taką mocą, z zamiarem lotu na mocach rzędu 200-300mW targasz bez sensu dodatkową blachę.
roniin pisze:
Podziękuję Ci jeszcze bardziej jak polecisz mi sprawdzony, super jakości nadajnik

Czy one takie super to nie wiem ale miałem, używałem i złego słowa powiedzieć nie mogę - Boscam TS351 i Foxeer TM600. Ten drugi to troszkę overkill jeżeli chodzi o moc ale jest na tyle dobrze wykonany że Mydelnicy nic nie robił więc jak chcesz koniecznie zapas mocy to wiem że ten ci krzywdy nie zrobi. Warto też żebyś poprzeglądał wątki o racerach - tam się często powtarza nadajnik którego nazwy w tym momencie nie pomnę, z możliwością zjechania z mocą do 25mW a w maksie dający coś koło 400mW. Ponoć jakościowo rewelka.
roniin pisze:
Wydaje mi się z tonu Twojej wypowiedzi, że wkurwiają Cię dzieciaki

Bardziej mnie martwi fakt że pieczołowicie składany kopter któremu zostanie poświęcone wiele godzin pracy i nauki oraz niemała porcja oszczędności ma szanse zostać rozsmarowany w pierwszym locie bo chińska smażalnia siejąca przez całe pasmo ze światłem widzialnym włącznie przykryje RC, dżipsa albo zaindukuje jakieś śmieci w przewodach. Koło mnie nie ma żadnych latających dzieciaków więc nie ma kto mnie denerwować ale fakt jest faktem że jeżeli będziesz miał okazję latać z kimś to mniejsza moc ułatwia koegzystencję w powietrzu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 mar 2019, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 396
Lokalizacja: Warszawa
Nie czytałem wszystkich stron tego wątku ale z ostatnich wypowiedzi wywnioskowałem, że kolega chce sobie zamontować "kaloryfer" w postaci dopalonego VTX'a.
Dodam od siebie tylko tyle, że jakiś czas temu postanowiłem sobie sprawdzić jaką odległość można uzyskać w paśmie 5,8GHz. Na mocy nadawania 600mW i zwykłym baciku zrobiłem 7,5km i nadal miałem dobry obraz. Uwierz ... tym kopterkiem który budujesz nie odlecisz na taką odległość. Zadbaj lepiej o dobre anteny i dobrej czułości odbiornik video.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 mar 2019, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9137
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
analogowy pisze:
Zadbaj lepiej o dobre anteny i dobrej czułości odbiornik video.

Amen.
Przy dobrym nadajniku i odpowiednich antenach, 200mW to już będzie aż nadto.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 mar 2019, 13:07 
Offline

Rejestracja: piątek 22 lip 2011, 17:34
Posty: 35
Lokalizacja: Poznań
83,66 zł | AKK FX2 5.8 ghz 40CH 25 mw/200 mw/500 mw/800 mw Przełączane FPV Nadajnik Wsparcie OSD do Modeli RC Drone Części Acc
https://s.click.aliexpress.com/e/ccftYtF

Oto ten kaloryfer który chcę użyć i latać na 200mW
Przestańcie mnie hejtować i zmieńmy temat! albo przeczytajcie co tak naprawdę napisałem!

EDIT Dzięki Verid za namiar na Boscam TS351 i Foxeer TM600, poczytam na pewno. Przepraszam też za wulgaryzm, pisałem na telefonie i poprawił "wkurzają".

Tanner a jak tam u Ciebie postępy? Idzie do przodu czy pauza narazie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 mar 2019, 14:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 782
Lokalizacja: Gdańsk/Kraków
A ja polecam ten, też regulowany i poprawili sporo rzeczy względem poprzednich eachinów, np. zabijanie całego pasma przy włączaniu :-D
https://www.banggood.com/Eachine-TX801- ... 47691.html

A nawet do przodu, podpiąłem sterowanie gimbalem, zamówiłem nowy obiektyw do xiaomi - 4.4mm więc sporo ciaśniejszy niż seryjny i bez rybiego oka, przyjdzie na dniach. Poprawiłem PIDy bo na domyślnych gibał się na boki, odpaliłem w końcu blackboxa. Mam jedynie problem z kompasem - na poshold kopter ucieka w siną dal, headinghold działa podobnie źle. Muszę zlogować co się dzieje i szukać przyczyny. A tak to super :mrgreen: Jak uporam się z tymi problemami to przeprojektuje CP na lżejsze i z uchwytami na wszystko co na pokładzie + gimbal będzie niżej.

_________________
Smart 650W Battery Discharger
Dragon X5 220/Matek F405-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2306S/5045@3S
Quadcopter 390/Matek F722-STD/Racerstar 30A ESC + Racerstar 2216/1038@4S
Octocopter 900/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 mar 2019, 15:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12398
Lokalizacja: Mikoszewo
Taki drobny OT
roniin pisze:
Przestańcie mnie hejtować

Nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz - szczerze nie życzę żebyś doświadczył forumowego hejtu w jego pełnej krasie. Jeżeli rozróżnienie pomiędzy konstruktywną krytyką a rzeczywistym hejtem przychodzi ci z trudem to po prostu przyjmij na wiarę że nieprzychylne opinie na temat twoich wyborów wynikają z doświadczenia a nie chęci wyrządzenia ci przykrości.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 mar 2019, 09:59 
Offline

Rejestracja: piątek 22 lip 2011, 17:34
Posty: 35
Lokalizacja: Poznań
Cytuj:
Przy dobrym nadajniku i odpowiednich antenach, 200mW to już będzie aż nadto.


jest jakaś konkretna antena którą warto polecić? albo chociaż typ anteny. Zastanawiałem się nad koniczynką, bo przy polaryzacji kołowej sygnału są mniejsze problemy z odbiciami (przynajmniej w teorii). Jest jeszcze Pagoda-2, ale rzadko ją widzę na dronach. Coś innego?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 mar 2019, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 396
Lokalizacja: Warszawa
Sam musisz przetestować zestaw anten który będzie Ci odpowiadał najbardziej. Najlepsze efekty uzyskuje się wtedy kiedy antena odbiorcza jest anteną kierunkową, a w tym przypadku bez tracker'a do anteny trochę trudno.
Zastosuj na początek dobre koniczynki strojone na konkretną częstotliwość. Do odległości na które będziesz mógł latać tym kopterem powinny być wystarczające.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 mar 2019, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12398
Lokalizacja: Mikoszewo
W temacie anten są istotne dwie rzeczy - kierunkowość i producent. Zaczynając od tyłu - zdecydowanie sugeruję polskich sprawdzonych producentów. Actuna, Prodrone czy forumowy kolega Kkacper. Zamawiając z tych źródeł masz pewność że antena została wykonana z należytą starannością oraz trzyma deklarowane parametry. Co do charakterystyki - u siebie miałem diversity w odbiorniku więc do koptera poszła koniczyna a na odbiornik koniczyna i helikal. Pagody są niejako następcami koniczyn - też dookólne ale odporniejsza konstrukcja przez co polecane do racerów (co nie znaczy że w twoim przypadku się nie sprawdzą)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lip 2019, 19:51 
Offline

Rejestracja: piątek 22 lip 2011, 17:34
Posty: 35
Lokalizacja: Poznań
Hej,
dawno mnie tu nie było, ale już czas się zabrać do pracy. Chciałem pokazać małe postępy, które poczyniłem. Udało mi się zamontować silniki w ramie. Użyłem śrub imbusowych M3 8mm. Oryginalne, które dostałem z silnikami, mają 6mm, ale ja "krzyrze" przykręciłem przez ramę. Dwa ramiona krzyży musiałem skrócić, bo wadziły o śruby ramy. Wyszło dość solidnie.
IMG_20190710_200241.jpg
IMG_20190710_200241.jpg [ 245.9 KiB | Przeglądany 1107 razy ]

IMG_20190710_200216.jpg
IMG_20190710_200216.jpg [ 319.82 KiB | Przeglądany 1107 razy ]


Do środka, zgodnie z planem udało mi się zmieścić PDB Matek, a nad tym nadajnik FPV Eachine TD600. Mam nadzieję, że interferencję nie przeszkodzą w prawidłowym działaniu. Będę miał "tylko" mega problem z odczytem wyświetlacza numerycznego, zakryje go FC... :-/
IMG_20190710_200254.jpg
IMG_20190710_200254.jpg [ 345.23 KiB | Przeglądany 1107 razy ]

IMG_20190710_200315.jpg
IMG_20190710_200315.jpg [ 367.65 KiB | Przeglądany 1107 razy ]

IMG_20190710_200433.jpg
IMG_20190710_200433.jpg [ 198.82 KiB | Przeglądany 1107 razy ]


Kolejny krok to lutowanie kabelków. Na razie mam 444g i wygląda to tak:
IMG_20190710_200156.jpg
IMG_20190710_200156.jpg [ 558 KiB | Przeglądany 1107 razy ]


Coś zrobiłem źle ? ;-) Sugestie mile widziane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lip 2019, 19:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 251
Lokalizacja: Sierpc
Jeżeli mogę swoje 3 grosze... Zrezygnuj z wtyków bananowych od kabli silników - niepotrzebna waga i niepewne połączenie. Najlepiej jest bezpośrednio lutować kable do regulatorów, pomijając wszelkie ,,bananki" itp.
Krzyże hm... czy mi się wydaje, czy specjalnie je odwróciłeś od śrub trzymających dystanse między pokładami ramy?
I Panie - pracuj! ;) Jestem ciekawy, jak będzie wyglądała już całość - czyli model w pełni gotowy do lotu ;)

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Ostatnio zmieniony środa 10 lip 2019, 20:01 przez Adriee, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lip 2019, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12398
Lokalizacja: Mikoszewo
roniin pisze:
Coś zrobiłem źle ?

Może nie tyle źle co wydaje mi się że ciut przesadziłeś z tym krzyżami. Sama rama powinna dać wystarczające oparcie dla śrub a jeżeli obawiasz się że łby śrub mogłyby uszkodzić węgiel to zwykłe podkładki spełnią tą samą rolę a będą lżejsze niż krzyż, nawet z uciętymi 2 ramionami. Wiesz - gram tu, gram tam a minuty czasu lotu lecą.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 lip 2019, 20:38 
Offline

Rejestracja: piątek 22 lip 2011, 17:34
Posty: 35
Lokalizacja: Poznań
Adriee - co do bananów masz 100% racji, utnę je na pewno. Muszę tylko odległości wymierzyć, dlatego najpierw mocowałem silniki.
Jeśli chodzi o odwrócenie krzyży, nie do końca miałem wybór. Mocowanie silnika jest asymetryczne, nie miałem wyboru. Tu lepiej widać:
IMG_20190710_212318.jpg
IMG_20190710_212318.jpg [ 190.72 KiB | Przeglądany 1151 razy ]

D1 jest większe od D2. Jeśli przewody mają wychodzić w ramię, nie mogę obrócić o 45 stopni. Zresztą wtedy, kolidowałby o 3 śrubę.

Verid - użyłem krzyży zamiast podkładek, bo w ramie są fasolki, nie mam doświadczenia z węglem i wydawało mi się, że tak będzie lepiej - solidniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lip 2019, 08:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9137
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
roniin pisze:
użyłem krzyży zamiast podkładek, bo w ramie są fasolki, nie mam doświadczenia z węglem i wydawało mi się, że tak będzie lepiej - solidniej.

Zbędna masa, podkładki są wystarczające.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 lip 2019, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jeśli śruby mają stożek, to wystarczyło użyć:

PODKŁADKA STOŻKOWA.jpg
PODKŁADKA STOŻKOWA.jpg [ 67.33 KiB | Przeglądany 1103 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.