Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 12 lis 2018, 21:48


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 18 paź 2018, 14:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 16 sty 2018, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: Ruda Śląska
Cześć.
Kupiłem nowego gimbala (hakrc) oparty na stormie32 bgc, następca po moim niewydarzonym tarocie t-2d... Podłączyłem klasycznie dwa sterowania, pitch i yaw do mojego APM 2.8, a stamtąd do odbiornika. W MP ustawiłem gimbala w następujący sposób:
gimbal.jpg
gimbal.jpg [ 172.16 KiB | Przeglądany 179 razy ]

Mogę teraz za pomocą dwóch potencjometrów określać położenie gimbala w tych dwóch osiach. Jednak takie używanie go daje pewne ograniczenia, więc chciałbym przejść do misji samodzielnych i wklepywania tylko ROI, a w tym czasie obserwować jedynie poczynania koptera. Problem jest jednak taki, że gimbal nie realizuje zadań związanych z ROI. Kopter lata po waypointach, gimbal stara się coś wykombinować, czasem poobraca, czasem patrzy w ogóle nie w to miejsce gdzie powinien... To samo oczywiście dzieje się z opcjami typu circle i follow me. W ustawieniach Storma32 zmieniłem jedynie heartbeat na emit, chociaż nie wiem co to da.
Szkoda, że niestety ten poradnik : http://ardupilot.org/copter/docs/common-storm32-gimbal.html
opowiada jedynie o pixhawku, a z kolei ten poradnik http://www.olliw.eu/storm32bgc-wiki/Using_STorM32_with_ArduPilot
mówi wyraźnie :
Cytuj:
The STorM32 gimbal controller can communicate with an ArduPilot flight controller via (i) a serial UART data line or (ii) the CAN bus using the UAVCAN protocol. The serial/UAVCAN communication allows for a much richer data transmission and accordingly richer set of features than possible with the traditional PWM connections. Examples are advanced control functions or the STorM32-Link. It also leads to a clean wiring.

idąc dalej w poradniku mówi on o
Cytuj:
Gimbal Point in MP
i dla PWM niestety on nie działa
Jednak mimo wszystko jestem dalej laikiem i nie bardzo rozumiem o co chodzi z portami UART czy CAN bus w APM, a niestety nie znalazłem żadnego poradnika mówiącego o poprawnym połączeniu APMa do Storma32 (BGC!), aby dawał wszystkie funkcje.
Tak więc czy ktoś może mi podać czynności, które należy wykonać/sprawdzić aby gimbal realizował ROI?
No i druga sprawa. Kiedyś przy tworzeniu samodzielnych misji przez apkę Tower na androida, gdy stworzyłem ROI, dron automatycznie kierował swój przód na ten punkt, a teraz tego nie robi (?). Jako że miałem gimbala dwuosiowego to było mi to na rękę, ale teraz gdy się nie obraca to gimbal robi to za niego i przez to patrzy na podwozie... W ustawieniach w MP jest opcja Yaw behaviour...
gimbal2.jpg
gimbal2.jpg [ 150.31 KiB | Przeglądany 179 razy ]

jednak mówi ona tylko o tym czy ma dziób kierować w stronę kolejnego waypointa, a nie mówi nic o kierowaniu go na ROI. Gdzieś zmieniłem przez przypadek tą opcję czy to wina przeinstalowania Towera na starszą wersję beta? Zastanawiam się czy aby na pewno Tower to najlepsza w takim wypadku aplikacja do sterowania przez telefon, czy jednak mimo wszystko warto mieć przy sobie MP i laptopa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 paź 2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3905
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
APM raczej nie ma CAN

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 paź 2018, 21:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 16 sty 2018, 19:38
Posty: 8
Lokalizacja: Ruda Śląska
a UART?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.