Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

APM 2.8 radio failsafe
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=42&t=44895
Strona 1 z 1

Autor:  dob12 [ piątek 10 sie 2018, 20:37 ]
Tytuł:  APM 2.8 radio failsafe

Czesc
mam problem z ustawieniem trybu failsafe w qadzie F450 w przypadku zgubienia sygnału.
Kontorler to APM 2.8.
W radiu ustawiłem Filsafe i po wyłaczeniu radia wartość Thr spada do 960,przy właczonym jest 976.
Czyli na tym poziomie jest ok.
Niestety to tyle
Jesli zaznzczę opcję FS PWM na RTL to po wyłaczeniu qada i ponownym właczeniu nie mozna uzbroić silników i pojawia sie komunikat Pre arm check fs_thr_value.
Jesli natomiast ustawie te opcję i nie wyłącze qada, silniki mozna uzbroić ale po wyłaczeniu radia nie zmienia sie tryb na RTL tylko silniki zostaja rozbrojone co widac na zdjęciu i włacza sie filesafe disarmed.

Załączniki:
file safe.jpg
file safe.jpg [ 141.7 KiB | Przeglądany 1385 razy ]

Autor:  michal319 [ piątek 10 sie 2018, 20:45 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 radio failsafe

Masz ustawione 975 gdzie na On masz 976 a radio może plywac wpisz 972 i zobacz.

Autor:  dob12 [ piątek 10 sie 2018, 21:13 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 radio failsafe

niestety nic to nie daje
zmieniałem na różne wartosści.od 978 do 968 i nawrt kalibrowałem ponownie radioo po zaznaczeniu tego trybu FS PWM
po restarcie quada nie uzbroi silników.
A i zauważyłem jesl mam włączona te opcje FS PWM to musze miec włączony nadajnik przed włączeniem quada bo esc nie nie dadza sygnału gotowosci

Autor:  dob12 [ piątek 10 sie 2018, 23:08 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 radio failsafe

Jesli odznacze w - Standart parametr-PRE ARM-parametrs to wtedy pomija sprawdzanie i można uzbroić silniki,ale to raczej nie jest rozwiązanie.
Ponadto niepokoi mnie to że sparwdzając to przy komputerze nie zmienia trybu tylko rozbraja silniki a tryb pozostaje ten sam stabilize

Ps.
Udało sie to ustawić problem tkwił w rozbieżności wartoscdi Thr.
Pozostaje tylko ten test na ziemi w momencie wyłaczenia nadajnika ,ale mysle ze to dlatego ze wszystkie odczyty pokazują ze znajduje sie na ziemi i dla tego nastepuje rozbrojenie.

Mam jeszce jedno pytanie ,czemu w logu nie pokazuje trybu lotu ,gdzie można to odznaczyć.

Autor:  michal319 [ niedziela 12 sie 2018, 16:34 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 radio failsafe

W full param. list poszukaj log bitmask.
Czyli jednak pwm pływał.

Autor:  dob12 [ niedziela 12 sie 2018, 20:28 ]
Tytuł:  Re: APM 2.8 radio failsafe

Pwm troche pływał to też ,ale głównym powodem było to że Filesafe Pwm powinno być co najmniej o 10 jednostek wyższe od wartości Thr na wyłączonym radiu (co było u mnie ok) i co najmniej o 10 niższe od Thr na włączonym radiu( i tu był u mnnie problem)
Tam w logu zaznaczyłem wszystko ,niestety dalej jesli sprawdzajać log zaznacze mode nic nie wyswietla.
Wstawił bym log ,ale nie wiem w jakim rozszerzeniu moge tu wstawić.
Próbowalem i spakowany i normalny i nie chciał przejść.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/