Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 10:46


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 lip 2018, 20:19 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
Witam
Panowie złożyłem qada FPV na ramie QAV 210
Siniki rs 2205 (readytoskay)
kontroler CC3D evo
esc RW.RC BLHeli V14.2 opto 30 A
Pakiet 3S 1500mha 70c
śmigła 5045
wszystko z Chin
Problem polega na tym że już podczas konfiguracji spaliło dawa esc isilnik
pomyslalem moze CC3D nie chce dziaąłc z BLHeli a moze cos skopałem przy konfiguracji esc w Open pilot

Kupiłem zwykłe liniowe regulatory Simonk 30A
Polatał moze pare ładowań poszły kolejne dwa i silnik
Silniki ani regulatory nie grzały sie wogóle .
Poprostu wylądował i juz nie ruszył
Przy próbie start silnik nie naberał orotów.

Mam tez Qad 450 na ramie TBS Dicovery na APM 2.8 z silnikami Mt2216 i latałem na zwykłych tanich esc nie było problemu.
Teraz kupiłem emaxy tez liniowe 30 A

Gdzie moze lezeć problemz palenienm tych esc w qav 210
bo nie wiem czy zakłądać te emaxy
Troche szkoda jak by sie zjarały


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Hmm może masz jakieś zwarcia w samej instalacji?
Ewentualnie fc, chociaż nie sądzę. Ale już różne rzeczy widziałem, więc też bym sprawdził.

Nic innego nie brał bym pod uwagę na początek.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 21:54 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
Instalacja wykonana dosc konkretnie ,luty czyste na płycie PDB-XT60
sama rama węglowa ale wszystko odizolowane .
Może faktycznie probem w fc.
Ale czy sygnał PWM może uszkadzać same esc a potem padają silniki.
Każdy silnik czy esc przed załozeniem sprawdzam regulatorem.
A samo fc tez mi sie nie podoba , kanały 1,2,3,4 działąja bez zastrzeżen ale nie mogę ustawić trybow lotu na przełącznikach na kanale 5
radyjko to fs-l6s


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
A sprawdzałeś multimetrem czy nie ma przejścia tam, gdzie go być nie powinno? Tym bardziej, że to węgiel.
Jeśli jesteś pewny, to chyba nic nie pozostaje innego jak fc.
Chociaż trudno mi w to uwierzyć, nie miałem takiej sytuacji, ale kto wie..
Może za duże napięcie dostają regle niż powinny.

Ale to tylko gdybanie. Możesz to sprawdzić bez regli podpiętym zasilaniem czy jest 5V czy jednak więcej

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 22:25 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
Rozbiore i posprawdzam doladnie na przejscia.
A regle dostają napiecie prosto z pakietu czyli maks 12.6 bo tak je ładuje imax b6


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 04:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak, tak napięcie leci z pakietu (jak zwykle moje skróty myślowe..)
Pokaż instalację, najlepiej też rozrysuj co i jak masz połączone.
Może tutaj jest problem.

Bo nie jest to normalne.

FC, zasilasz z 5V z pdb?
Z regli idzie tylko sygnał i masa do fc? Czy jeszcze zasilanie?

Narysuj i pokaz połączenia.
Będzie łatwiej. Więcej niż 1000 słów.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 07:47 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
ok dzis po pracy postaram sie to zrobic
zasilanie 5V mam z pdb.
Regle tylko sygnał i masa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 07:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To teoretycznie jest ok, ale zrób zdj, może będzie coś widać.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 21:55 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
Na zdjęciu powinno być widać
pdb1.jpg
pdb1.jpg [ 466.29 KiB | Przeglądany 320 razy ]

Komentarz: wstawie jeszcze manual do pdb
cc3d1.jpg
cc3d1.jpg [ 610.22 KiB | Przeglądany 320 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlaczego nie wlutowales się z drugiej strony z zasilaniem z esc?
Z jednej strony masz dobrze, a z drugiej pusto.

Powiedz jeszcze, że to te dwa regle czy silniki padają?

Odsłonięte luty z esc też nie wróżą nic dobrego przy węglu, chyba, że tak nie było i termokurczka była na całym reglu.

Editt
Chociaż widzę, że to pdb na 6xesc, to jest prawidłowo, tylko większy bałagan sobie zrobiłeś.


AD3B9407-69B3-4E04-B876-2A3FF61A18B6.jpeg
AD3B9407-69B3-4E04-B876-2A3FF61A18B6.jpeg [ 422.17 KiB | Przeglądany 291 razy ]

_________________
Mój kanał na YT
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 13:27 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
tam gdzie sa czyste pola nie bardzo mam jak
ponieważ tam jest kamerka fpv a z boku są ścianki i nie ma jak puścić kabli musiał bym wiecic dziury w węglu.
co do esc to koszulki są odcięte ażeby wlutowac się z kablami silnika.
o zwarciu tam nie ma mowy bo do ramy jest ok 4mm(esc)
jest odwrócone na rediatorze.
a obcielem koszulki po to aby esc się zmieściło bo to nie są mini.
ostatnio poszedł silnik 3 i esc
poprzednio esc 4
a przy konfiguracji po raz pierwszy na blheli po to silnik 2 o rygiel 2.
nastepniec( pewnie to moja wina) robiłem konfigurację
ponownie ale już z odlaczonym spalonym rygle 2 i skopcilem następne dwa
Przelatuje to wszystko i podłącza esc narożnie tak jak jest w manualu.
A esc zaizoluje taśmą a na ramę mogę położyć cienki laminat bo też taki posiadam
tak że jak widać to wszystko spadało losowo
A jeszcze takie pytanko
jeśli nie używam bec z esc to czy mogę wywalić ten kondensatory czy jest on mimo wszystko potrzebny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 14:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8654
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Z kondensatorem nie pomogę.

To ciężko powiedzieć co się stało.. Nie mam niestety więcej pomysłów.
Może ktoś coś zauważy, podpowie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 18:53 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
moze po prostu mam pecha;)
dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 19:44 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 216
dob12 pisze:
jeśli nie używam bec z esc to czy mogę wywalić ten kondensatory

Przecież te kondensatory są na zasilaniu ESC, a nie na wyściu 5V. Dlaczego masz tak niedorobione luty, czym je wykonywałeś?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 21:03 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 34
Lokalizacja: 52.7317,-6.7979
stacją lutowniczą
ale napewno nie są to zimne


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.