Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 20 sie 2018, 05:49


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 lip 2018, 21:22 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lip 2018, 21:16
Posty: 12
Lokalizacja: Koronowo
Witam, jestem całkiem nowy na tym forum, więc witam wszystkich forumowiczów.
Żeby nie było że jestem świeżak... miałem styczność z modelarstwem 10 lat temu. Zaczynałem z EasyStarem i radyjkiem Hitec Optic4.
Później tartaki z firmy Artex z lubartowa w różnych konfiguracjach, elektryki (extrim), spalinki (katana), wodnoloty własnego pomysłu (Wilga), szereg różnych modeli samolotów przewineło się przez moje drażki.
Musiałem z przyczyn osobistych zrezygnować z latania...

Po latach postanowiłem wrócić do ukochanego hobby... chciałem spróbować dronów i filmowania.
wybór padł na używanego Phantoma 2 z przeróbką na zwykłe Lipole (każdy zna tą modyfikacje). Do rzeczy...

Latam Phantomem 2 od dwóch miesięcy. Do dzisiaj nie miałem żadnych problemów.
Podczas dzisiejszego porannego startu wystąpił problem z "łapaniem" satelit GPS... po kilku restartach w końcu złapał sygnał i 10 szybkimi mrugnięciami dał gotowość do startu. Lot udany, lądowanie w ręku, żadnych upadków.

Po południu ta sama konfiguracja i nie łapie satelit, a "góra" drona robi się ciepła, czuć temperaturę przez obudowę. Daje gotowość atti, po starcie lata jak w trybie atti. Pomimo wzniesienia na wysokość ok 40-50m nie zgłasza gotowości GPS. Po lądowaniu góra drona ciepła...

Z góry dziękuję za pochylenie się nad moim problemem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 lip 2018, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11722
Lokalizacja: Mikoszewo
Rozbierz i zobacz. Ph2 nie jest konstrukcyjnie skomplikowany. Skoro przez obudowę czujesz ciepło to znaczy że coś pod nią jest bardzo mocno ciepłe a takie być nie powinno. Fakt, moduł GPS generuje trochę ciepła podczas pracy ale bez przesady.
Wydłub to to, włącz na stole i patrz co to robi za piekarnik. Pierwszy podejżany to stabilizator napięcia. Jak umiera to się grzeje. Jak się rozgrzeje za mocno to przestaje dawać napięcie i z łapania satelit nici.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 21:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lip 2018, 21:16
Posty: 12
Lokalizacja: Koronowo
Rozebrałem białego, wymontowałem moduł GPS i podłączyłem zasilanie aby sprawdzić co grzeje.
Na początek grzeje się mniejsza płytka na module (ta u góry od strony kabla). Ciężko wyczuć co grzeje się najbardziej bo elementy są zbyt małe.

https://drive.google.com/open?id=1I2Yg6OEkFPA0p3NlMuoyRfyCINo-7Urw

Po kilku chwilach gorąca jest również antena z drugiej strony.

https://drive.google.com/open?id=1AyXfMLFnEaPmDx8Zgn0hORF16PknbSLf


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 lip 2018, 22:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6366
Lokalizacja: Polska
MarceliSzpak pisze:
Rozebrałem białego, wymontowałem moduł GPS i podłączyłem zasilanie aby sprawdzić co grzeje.
Na początek grzeje się mniejsza płytka na module (ta u góry od strony kabla).

Odlutuj te plytke i podlacz ja bez GPSa. Bedziesz wiedzial czy problem w plytce czy w samym module GPSa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 17:31 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lip 2018, 21:16
Posty: 12
Lokalizacja: Koronowo
Problem okazuje się chyba bardziej złożony

Po odlutowaniu płytki nie ma możliwości przylutowania do niej przewodu. Z czterech "slotów" możliwość lutowania jest tylko do jednego, skrajnego - przewód brązowy (napięcie minus). Pozostałe trzy są "ślepe" bez ścieżek.
Chyba że moje umiejętności manualne są zbyt kiepskie żeby to ogarnąć.

https://drive.google.com/file/d/1SNQt5HKXmNLZ5sQnb50V509t63MYRzvf/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1_XBLEt7LNoBbt0iYk2FD93tKl_eUmEcH/view?usp=sharing

Przewód czerwony (napięcie plus) i przewody żółte lutowane są tylko do modułu (okrągła płytka).

https://drive.google.com/file/d/1N8R4CXW5YWBqdze6K-UEyupQd03piGbf/view?usp=sharing


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 19:19 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 211
Coś mi się wydaje że odlutowałeś przewód razem z puntami lutowniczymi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 19:34 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lip 2018, 21:16
Posty: 12
Lokalizacja: Koronowo
zed pisze:
Coś mi się wydaje że odlutowałeś przewód razem z puntami lutowniczymi.

Być może... Brak stacji lutowniczej, zwykła lutownica. Elementy małe...

Może ma ktoś odsprzedać taki moduł z nieużywanego drona.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8602
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dałoby się naprawić obecny, ale wymaga to większych umiejętności i być może lepszej lutownicy, z innym grotem
Możesz wlutować się bezpośrednio przed ścieżkami.
Ale trzeba znaleźć, gdzie to jest poprowadzone.

Chyba, że uda Ci się delikatnie zdrapać ścieżki obok tych padów i się w nie wlutować. Ale ostrożnie, żebyś nie zrobił cyną zwarcia z sąsiednią ścieżką.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 lip 2018, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6366
Lokalizacja: Polska
MarceliSzpak pisze:
Być może... Brak stacji lutowniczej, zwykła lutownica. Elementy małe...

No niezle przysmazyles te plytke...

Mozesz ew. zrobic sobie zamiennik przy pomocy Arduino i regulatora 3.3V w oparciu o ten projekt choc pewnie musialbym Ci przygotowac specjalny firmware ignorujacy kompas (i pewnie rowniez zglaszajacy inna wersje).

Biorac jednak pod uwage brak "zaplecza lutowniczego" i pewnie brak doswiadczenia z Arduino nie wroze sukcesow - lepiej kupic na ebayu caly modul, a samego GPSa wykorzystac sobie kiedys do innych projektow (o ile oczywiscie wciaz jest sprawny). Pamietaj ze GPS zasilany jest 3.3V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 18:28 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lip 2018, 21:16
Posty: 12
Lokalizacja: Koronowo
pawelsky pisze:
Biorac jednak pod uwage brak "zaplecza lutowniczego" i pewnie brak doswiadczenia z Arduino nie wroze sukcesow - lepiej kupic na ebayu caly modul

No właśnie mogę w ten sposób sam sobie strzelić w kolano, bo ani zaplecza, ani wiedzy na odpowiednim poziomie nie posiadam.
Spróbuję zakupić w jakiejś okazyjnej cenie używany moduł.

pawelsky pisze:
Pamietaj ze GPS zasilany jest 3.3V.


Na FC gdzie wpina się GPS mam napięcie 5,58 - czy to jest prawidłowa wartość? A moja "przysmażona" płytka zmniejsza je do 3,3??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 lip 2018, 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6366
Lokalizacja: Polska
MarceliSzpak pisze:
A moja "przysmażona" płytka zmniejsza je do 3,3??

Miedzy innymi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lip 2018, 14:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lip 2018, 21:16
Posty: 12
Lokalizacja: Koronowo
Prawdopodobnie skończy się na wymianie całego modułu.

Pytanie czy mogę bez wpiętego gps-a latać białym w trybie atti?? Niby jak go włączam wszystko wygląda ok oprócz "poszukiwania" satelit gps.
Mruga na zielono chyba x5 i zaczyna migać pomarańczowa dioda co około sek, czyli tak jak w trybie atti


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.