Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 21 lis 2018, 13:27


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 04 lip 2018, 12:45 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Cześć!

W moje ręce trafił używany ale za to sprawny Phantom 2. Zamierzam go budżetowo rozbudować o możliwości FPV do przećwiczenia nagrywania zanim przejdę na sprzęt większego kalibru.
Póki co na oku mam taki zestaw:
• iOSD Mini
• Ekran Skyzone SKY-700D
• System transmisji obrazu AVL58
• Kamera SJ4000

Zastanawia mnie tylko kwestia podpięcia kamery do transmisji ponieważ brakuje mi końcówki do USB przy gimbalu (wystaje sama taśma, poprzedni właściciel musiał zgubić) więc nawet jakbym miał gopro to nie mógłbym bezpośrednio połączyć. Widziałem jak niektórzy podłączali swoje kamery bezpośrednio do transmisji ale mam trudności ze znalezieniem materiałów z których mógłbym dowiedzieć się więcej.
Czy zestaw, który zakładam ma sens? I jak rozwiązać kwestię podpięcia kamery? Kamerka ma port micro usb. Brałem też pod uwagę dokupienia gopro ale brakuje mi tej końcówki do taśmy z gimbala, której i tak nigdzie nie da się już dostać. Jednak Phantom 2 ma swoje lata i coraz trudniej z częściami zamiennymi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 lip 2018, 13:19 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 607
Lokalizacja: Kraków
Potrzebujesz takiego kabla - https://www.banggood.com/USB-To-AV-Out- ... rehouse=CN - jak widać, mozesz zrobić go sam ;)
Wpisz w youtube SJ4000 AV cable i pooglądaj/poczytaj.

Ekran widzę ma juz odbiornik, więc nie porzebujesz całego systemu transmisji który wybrałeś, wystarczy sam nadajnik 5.8Ghz (kwestia 10-15$) oraz parkę lepszych anten, np koniczynek aomwaya za kilkanaście dolarów lub podobno lepsze polskie http://prodrone.pl/index.php/pl/
Poza tym taki nadajnik będzie lżejszy niż ten z zestawu z wiatraczkiem.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 lip 2018, 13:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Dzięki za odpowiedź. Rozwiałeś wiele wątpliwości ;)

Co do nadajnika to brałem jeszcze pod uwagę ImmersionRC 5.8GHz 200mW (lub 600mW) FatShark FPV. Myślisz, że styknie?

Ps. ten kabel wygląda jak zwykły rozpruty USB, tylko tyle?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 lip 2018, 14:00 
Online

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 607
Lokalizacja: Kraków
Taki? http://aero.pl/pl/fpv-obraz-na-%C ... ionrc.html
Myślę, że to overkill i taki by wystarczył - https://www.banggood.com/Eachine-TX801- ... 47691.html

Tak, wystarczy rozpruty kabel, możliwe, że wyjście AV trzeba aktywować w opcjach kamerki lub wgrać inny soft (nie miałem jej nigdy) więc doczytaj/dooglądaj na YT ale generalnie to żadna filozofia

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 lip 2018, 14:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2018, 19:22
Posty: 14
Lokalizacja: Witnica
Bardziej miałem na myśli wersję 200mW. Można ją wyłapać nawet za 60zł (jeden z forumowiczów ma na sprzedaż). Ta 600mW kosztuje 250+.
Zależy mi żeby obraz nie miał zakłóceń i był w miarę akceptowalnej jakości. Wiadomo że full hd przez to nie prześlę.

Kamerka powinna bez problemu odpalać AV. Widziałem na yt że podłączali ją do phantoma i nie było problemów. Jedynie trzeba małego moda zrobić polegającego na wymontowaniu bocznych przycisków bo opierają się o ramię gimbala i kamera sama wciska zoom :P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 lip 2018, 09:53 
Offline

Rejestracja: piątek 27 mar 2015, 11:37
Posty: 211
W SJcamie musisz za każdym razem załączać w menu wyjście TV. Jest to dość opierdliwe jeżeli masz kamerkę zamontowaną na gimbalu, dlatego zmieniłem na GitUPa FPV.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.