Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 wrz 2018, 12:43


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 31 mar 2018, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Hej,
dzisiaj pierwszy raz udało mi się chwilę polatać FPV i troche jestem w szoku. Nie przygotował mnie na to symulator. Mam na myśli wyczucie odległości pomiędzy dronem a ziemią, drzewami itd.
Mam póki co gogle kubełkowe. Na początku próbowałem na 16:9 i tragedia, przełączyłem monitorek na 4:3 i o wiele lepiej się lata jednak i tak do drzewa to się boje nawet zbliżyć nie mówiąc o robieniu czegokolwiek.

Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć, jakiś sposób na ogarnięcie tego czy to tylko i wyłącznie kwestia praktyki i z czasem się nauczę/przyzwyczaję?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 mar 2018, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Bdonski pisze:
czy to tylko i wyłącznie kwestia praktyki i z czasem się nauczę/przyzwyczaję?

Tak dokładnie. Trening, trening i jeszcze raz trening. Nie przejmuj się, wszyscy przez to przechodzili a niektórzy nawet więcej niż raz przy zmianie obiektywu na taki z innym kątem widzenia.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 mar 2018, 18:37 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1288
Lokalizacja: Cieszyn
To też zależy od kamerki, jak masz kamerkę 16:9 to nie ma sensu ustawiać w goglach obrazu 4:3 i na odwrót, bo obraz będzie zniekształcony.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 08:55 
Offline

Rejestracja: środa 02 mar 2016, 14:08
Posty: 110
Lokalizacja: Kraków
To jest też kwestia soczewki, jest różnica w percepcji odległości dla soczewki między 1.8 a np 2.8. Jak ktoś już wcześniej zauważył 16:9/4:3 to zależy od kamerki. A reszta kwestia praktyki - jak uczyłem się jeździć samochodem to słup na parkingu też zbliżał się nieuchronnie i z ogromną prędkością :)

_________________
SUPRA, Inferno 2550kv, DYSf4PROv2, Unify pro race hv
SUPRA, F40IIPro 2600kV, BF3,Unify pro race hv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 12:43 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Bdonski pisze:
Hej,
dzisiaj pierwszy raz udało mi się chwilę polatać FPV i troche jestem w szoku. Nie przygotował mnie na to symulator. Mam na myśli wyczucie odległości pomiędzy dronem a ziemią, drzewami itd.
Mam póki co gogle kubełkowe. Na początku próbowałem na 16:9 i tragedia, przełączyłem monitorek na 4:3 i o wiele lepiej się lata jednak i tak do drzewa to się boje nawet zbliżyć nie mówiąc o robieniu czegokolwiek.

Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć, jakiś sposób na ogarnięcie tego czy to tylko i wyłącznie kwestia praktyki i z czasem się nauczę/przyzwyczaję?


Mogę doradzić Ci symulator lotu - na szczęście nie kosztuje on tyle hajsu co inne napisane przez polskich programistów.
Ja dałem coś w okolicach 70 zł. Jest to velocidrone. Potrzebujesz tylko konwertera sygnału na usb (tak jakby kontroler gry), i w miarę dobrego dobrego kompa.
Mi na i5 i 6 gb ramu potrafi przyciąć. Ale to tylko wtedy jak mam przeglądarkę otwartą i pocztę.
Mnie pozwolił nabrać pewności, nauki na acro i teraz spokojnie wciskam się w każdą możliwą dziurę ;]

Przedwczoraj na przykład przyciąłem kilka małych drzewek które w kamerce nie są zauważalne przy szybkiej prędkości ;D
po końcówkach śmigieł zauważyłem i śledząc trasę, przy obejściu jej.
Dobra akcja która mnie spotkała to wyciąganie go ze środka krzewu róży, to jest dopiero przekichane zajęcie ;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Latalem na fpv freerider.
Całkiem nieźle odwzorowywał latanie racerami w acro.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 507
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Adrián pisze:
Latalem na fpv freerider.
Całkiem nieźle odwzorowywał latanie racerami w acro.


Freerider to jeden z gorszych szitów ;-) velocidrone znowu jeden z najlepszych, a jeśli masz GTA V na PC to jest całkiem realistyczny mod :-D

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlaczego gorszych?
Co w nim Ci się nie podobało?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 02 kwie 2018, 23:41 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
Majk99, gdyby nie freerider to nie odważyłbym się przesiąść z latania w level do ACRO. Wyrobiłem sobie w nim odruchy, i teraz mogę śmigać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 10:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 507
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Fizyka jest po prostu jest zła, ja nie potrafię tam latać. Przesiadka z level na acro nie jest łatwa ale jeśli szybko się to zrobi to nie będzie aż takiego problemu, poza tym wystarczy duża łąka i przełącznik level/acro.

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Widocznie jestem mniej wymagający, bo mi pomógł w lepszym lataniu acro ;-)

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 15:33 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 746
Lokalizacja: Kraków
Co kto lubi - mi bardzo pomógł na początkowym etapie latania acro - a gdy to opanowałem to wolę latać w realu. Chociaż nie świruję za bardzo, ale to głównie z powodu, że szkoda mi życia na ciągłe naprawianie quada po crash'ach.

A odpowiadając na pytanie:
Bdonski pisze:
kwestia praktyki i z czasem się nauczę/przyzwyczaję

Ja się przyzwyczaiłem dosyć szybko, Chociaż z początku poszedłem w jak najszersze obiektywy, typu 1.8, żeby widzieć jak najwięcej i czuć się bezpiecznie, ale teraz wolę ciut węższe, bo jednak wrażenia są bardziej naturalne. W sumie ostatnio latam na podglądzie z Runcam2 i jest całkiem przyjemnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 19:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Jeśli chodzi o symulator to ćwiczę na LiftOff + moja apka podłączona do PC. Jednak latanie na monitorze PC, z wyraźnym obrazem i "dobrą kamerką" to inna bajka niż w rzeczywistości. I tutaj mam dodatkowe pytanie, moje komponenty FPV to:

- TS5823 5.8G 5.8GHz 200mW 32CH Mini FPV
- Gogle Quanum DIY FPV Goggle V2
- Kamerka jak na foto (pewnie stockowa z emax nighthawk 250, pod obiektywem ma napisane 2015-05-23): https://i.imgur.com/Pve0lzk.jpg
- do tego OSD MinimOSD (ArduPilotMega Minim OSD)

Czy powinienem coś z tego wymienić aby zauważyć kolosalną różnicę w lataniu FPV? Przede wszystkim mam problem z odległością między obiektami i orientacją w terenie (latam nad polaną z kilkoma drzewami).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 19:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Naucz się na tym co masz. Jak rozwalisz, kupisz lepsze ;-)

Nawet na gorszych kamerach, nadajnikach da się latac.
Po domu, latałem na eachine tx03, jest dużo gorsza od tego co masz a w domu dawała radę. Kwestia przyzwyczajenia.

Wiesz jak to jest, złej baletnicy.. i tego się trzymaj, ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Przyjdzie z czasem.

_________________
Mój kanał na YT


Ostatnio zmieniony wtorek 03 kwie 2018, 19:34 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 kwie 2018, 19:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 lis 2014, 01:34
Posty: 55
Lokalizacja: Opolskie
Taki miałem pierwotnie zamiar (dlatego kupiłem starsze komponenty), upewniam się tylko czy coś z tych rzeczy (przede wszystkim kamerka) nie odbiega mocno od tego co jest obecnie standardem. Czyli ta moja ma w miarę dobry kąt itd. do nauki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.