Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 03:40


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: sobota 16 cze 2018, 16:37 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 01:12
Posty: 7
Lokalizacja: Małopolska
Witajacie!

Od dłuższego czasu próbuję rozwiązać następujący problem.
Model startuje - kierunki są poprawne. Po przestawieniu YAW, np o 45 st. w lewo model zachowuje się tak jak by jego przód nadal pozostał prosto. Przód powoduje lot pod kątem 45 stopni.
Próbowałem wielokrotnie rekalibrować kompas, ustawić ręcznie deklinację. Użyłem także zewnętrzny kompas.
Kontroler Pixhawk, rama Quad H

Ps. To mój pierwszy post na forum.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 17:13 
Offline

Rejestracja: środa 20 sie 2014, 23:06
Posty: 253
Lokalizacja: Płock/Warszawa
Pierwszy post na forum powinien być tu -> viewtopic.php?f=42&t=1643

Rób zdjęcia modelu i pokaż co tam masz, bo opis dość zagmatwany jak na moje dzisiejsze rozumowanie :->


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 17:52 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 01:12
Posty: 7
Lokalizacja: Małopolska
Już się przywitałem :)
Wybacz zagmatwany opis, postaram się opisać dokładniej.

Jestem chwilowo z dala od modelu, a ten nie może tu przylecieć sam w związku z w/w problemem :-)

Ramka ATG QAV280, zamontowana w układzie jak na zdjęciach (ramiona u góry, reszta pod spodem)
https://pl.aliexpress.com/item/ATG-QAV2 ... 20643.html
Kontroler Pixhawk + zew GPS Compas Neo M8N

Ramka ustawiona jako QUAD H:
http://ardupilot.org/copter/_images/MOTORS_Quad_Hb.jpg

Ze względu na drgania (lewo prawo) PIDy obniżone.
Kompas na ziemi pokazuje prawidłowo kierunek i stoi w miejscu (będę badał jeszcze ze zdalną telemetrią co pokazuje w locie).

Dokładniejszy opis problemu:
Start -> Drążek do przodu -> Model leci do przodu -> Drążek prawo -> Model leci w prawo -> Wszystko OK
YAW w lewo -> Model skręca się o 45 stopni w lewo (względem operatora czyli mnie) -> Drążek do przodu -> Tu następuje problem: Zamiast ruchu pod przodu (pod kątem 45 do przodu względem pozycji startowej) model leci tak przy drążku skierowanym pod skosem (tj w prawo i do przodu) Zaznaczę , że ustawiam się w kierunku przodu modelu. Zatem po zmianie YAW moja orientacja względem przodu modelu jest równoległa. Gdy Zwrócę model znów tak jak był zorientowany w czasie startu kierunki działają poprawie.
Załączam dodatkowo rysunek dla lepszego zobrazowania problemu:
- linia zielona: tor lotu w reakcji na drążek do przodu ( po starcie)
- po prawej: pozycja modelu po zmianie YAW 45 st. w lewo
- linia czerwona: tor lotu w reakcji na drążek do przodu
- linia żółta: oczekiwany tor lotu po zmianie YAW 45 st. w lewo


lot.png
lot.png [ 7.09 KiB | Przeglądany 223 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 18:24 
Offline

Rejestracja: środa 20 sie 2014, 23:06
Posty: 253
Lokalizacja: Płock/Warszawa
Tu potrzebny jest specjalista od ardupilota, bo ja nie ogarniam tego ze wspomaganiem GPS. Jednak na mój gust to wygląda na tryb headless czy coś w podobie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 19:14 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 01:12
Posty: 7
Lokalizacja: Małopolska
Przetestowałem jeszcze komas w locie za pomocą zew. telemetrii i poprawnie pokazuje kierunek. Po zmianie YAW - kierunek się zmienia. Latam w trybie Stabilize oraz AltHold. GPSa nie używam właściwie w tym momencie.
Wygląda jak by tracił orientację gdzie jest przód. Pytanie czy dla quada ma to znaczenie - jeżeli dobrze rozumiem - na przód powinien reagować zmniejszeniem mocy dwóch przednich silników - które wie gdzie ma przecież :)

Edytuj posty!

Lucfindal pisze:
Tu potrzebny jest specjalista od ardupilota, bo ja nie ogarniam tego ze wspomaganiem GPS. Jednak na mój gust to wygląda na tryb headless czy coś w podobie.


Wygląda na to, że trafiłeś w 10tkę :-)
W APM to się nazywa SUPER SIMPLE MODE i SIMPLE mode:
http://ardupilot.org/copter/docs/simple ... modes.html

Poszukałem na liście parametrów i bitmask SIMPLe był ustawiony na 31. (mało info w dokumentacji)
Resetowałem parametry do domyślnych i wygląda, że to domyślne jest włączone: "Mode1+2+3+4+5"

Po zmianie na zero zaczął latać poprawnie. Będę jeszcze testował :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 19:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1619
Lokalizacja: Gdynia
ipsis, wejdź w mission planner na tryby lotu i zobacz czy nie masz "zafajkowanej" simple, albo supersimple - bodajże tak w ardu nazywa sie "headless"

Byles 5s szybszy z odpowiedzią.
Nie musisz sie.obawiac i testować, to było "TO".
Te tryby sa fajne jak daje sie drona do sterowania dzieciom (na chwilkę oczywiście)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 19:42 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 01:12
Posty: 7
Lokalizacja: Małopolska
Dziękuję bardzo za wskazówki!
Używam akurat APMPlanera i chyba starszej wersji. Może dlatego jej nie widziałem. Opcja wygląda na domyślnie włączoną.
Znalazłem ja na liście parametrów w trybie adavnce (SIMPLE - bitmask 31 - czyli właczone dla trybów 1,2,3,4,5).
U mnie ta opcja powodowała utratę orientacji :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1619
Lokalizacja: Gdynia
ipsis pisze:
Dziękuję bardzo za wskazówki!
Używam akurat APMPlanera i chyba starszej wersji. Może dlatego jej nie widziałem. Opcja wygląda na domyślnie włączoną.
Znalazłem ja na liście parametrów w trybie adavnce (SIMPLE - bitmask 31 - czyli właczone dla trybów 1,2,3,4,5).
U mnie ta opcja powodowała utratę orientacji :-)


Przejdź na Mission Planner i sprawdź, czy aby bardziej Ci nie przypasuje.
nie powiedział bym, że to była "utrata" - dron robił dokładnie to, co miał włączone ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 cze 2018, 22:28 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 01:12
Posty: 7
Lokalizacja: Małopolska
kuczy pisze:
ipsis pisze:
Dziękuję bardzo za wskazówki!
Używam akurat APMPlanera i chyba starszej wersji. Może dlatego jej nie widziałem. Opcja wygląda na domyślnie włączoną.
Znalazłem ja na liście parametrów w trybie adavnce (SIMPLE - bitmask 31 - czyli właczone dla trybów 1,2,3,4,5).
U mnie ta opcja powodowała utratę orientacji :-)


Przejdź na Mission Planner i sprawdź, czy aby bardziej Ci nie przypasuje.
nie powiedział bym, że to była "utrata" - dron robił dokładnie to, co miał włączone ;)


Zgadza się. Chodziło mi o to , że ja traciłem orientację :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 cze 2018, 03:32 
Offline

Rejestracja: środa 20 sie 2014, 23:06
Posty: 253
Lokalizacja: Płock/Warszawa
ipsis pisze:

Wygląda na to, że trafiłeś w 10tkę :-)


I ślepej kurze trafi się ziarno ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 cze 2018, 23:33 
Offline

Rejestracja: środa 04 kwie 2018, 01:12
Posty: 7
Lokalizacja: Małopolska
Lucfindal pisze:
ipsis pisze:

Wygląda na to, że trafiłeś w 10tkę :-)


I ślepej kurze trafi się ziarno ;-)


Raczej kwestia doświadczenia. Dzięki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.