Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 23 cze 2018, 07:24


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 maja 2018, 09:48 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 61
Lokalizacja: Lubliniec
ustawiłem tarranisa na podstawie nieco innego opisu i teraz steruje się trochę lepej. Bede ćwiczył...

Edytuj posty!

Dotarły w końcu akumulatory i odpaliłem mojego Q95.
Masakra jaką to ma moc, nie spodziewalem się aż takiego potwora.

Jestem zadowolony, dzięki za porady i komentarze. Poznałem trochę betaflight i widzę, że czeka naprawdę ciekawa przygoda :)
Dobrze, że zboża są jeszcze niskie i będzie się dało znaleźć quadkopter jak spadnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak nie ma, to zamontuj buzzer. Bardzo się przydaje.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 12:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 61
Lokalizacja: Lubliniec
zamontowałem i skonfigurowałem już w betaflight - działa.
Dzisiaj dopiero coś polatam, bo wczoraj było ciemno jak uruchomiłem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 22:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 304
to zyczymy dobrej zabawy i malo krecikow :)
od jakiegos czasu bawie sie na Gaoneng GNB 11.1V 550mAh 80C i naprawde najlepsze bateryjki jakie mialem do tej pory! :D

_________________
#czasami bez ogonkow
hubsanki, symy ,XK X380; +flota 75mm-250mm +MavicAir
RX: 9XR +QX7 +DSM +eleres +multiprotocol, gogle FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 19:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 61
Lokalizacja: Lubliniec
hej,

takie pytanie - jeden silniczek przestał się uruchamiać (być może po niewielkim kreciku) - zachowanie jest takie, że zostaje na małych obrotach, jakby chciał zaskoczyć, a coś go hamuje.
Robi około 3-5 prób i przestaje.

Wykręciłem śmigło bo myślałem, że może o coś haczy, ale jest ok.

W betaflight jestem w stanie suwakiem go powoli rozpędzić do maxa i zachowuje się poprawnie, ale gdy suwakiem przejadę szybko na obroty, to jakby nie umiał zaskoczyć.

Co to może być - padł silnik czy coś innego?

pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11485
Lokalizacja: Mikoszewo
Szarpanie silnikiem z reguły oznacza problem z jedną fazą. Tylko gdybyś fizycznie urwał jedno z wyprowadzeń silnika problem by występował zawsze. Fakt że możesz powoli wkręcić silnik na obroty ale szybko już nie, sugeruje kłopot po stronie regla. Przepatrz dobrze płytkę czy coś się nie ukruszyło/pękło/odpadło.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Zdecydowanie regiel do sprawdzenia. Gubi synchro.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 20:43 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 61
Lokalizacja: Lubliniec
sprawdziłem czy nie ma jakiegoś zimnego lutu i podgrzałem końcówki tych 3 kabli.
Fizicznie nie widzę tam nic uszkodzonego, całość wygląda jak nowa jeszcze.

da się ten regiel sprawdzić jakoś softwarowo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 21:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Przelutuj działający na miejsce podejrzanego i będziesz miał 100% pewności, że to regiel.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 21:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 61
Lokalizacja: Lubliniec
ok, tak zrobię, tylko na razie muszę się zaopatrzyć w jakąś lepszą lutownicę, bo mam tylko transformatorową i źle się nią pracuje... grot prawie czerwony, a cyna w dronie twarda

może polecicie jakiś model dostępny w Polsce, żeby nie czekać na przesyłkę? Chyba przydałaby się jakaś stacja z mocą ok 60W?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Miałem takie
http://allegro.pl/lutownica-precyzyjna- ... ml#thumb/1
http://allegro.pl/stacja-lutownicza-zha ... 01106.html

Pierwsza mocno budżetowa, ale na początek daje radę.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 29 mar 2018, 07:41
Posty: 61
Lokalizacja: Lubliniec
no właśnie też czytałem dobre opinie nt. Zhaoxin

czy kupując lutownicę warto od razu kupić jakieś dodatki - np. jakiś kwas, lepszą cynę itp?
Sorry za podstawowe pytanie, ale kiedyś trzeba zacząć, jakoś na Politechnice ominęła mnie elektronika ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8414
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kup cynę z topnikiem i odsysacz . Najlepiej taki na prąd min 40W i groty, ale na początek , cyna, lutownica z podstawka i gąbka do wycierania grotu wystarczy.
Pinceta dobra tez się przydaje i tzw 3 ramie, bardzo ułatwia lutowanie.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 22:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 80
Lokalizacja: Białystok
Nanies cyny na grot i wtedy przyloz do fabrycznej cyny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 15 maja 2018, 05:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
grryf pisze:
Nanies cyny na grot i wtedy przyloz do fabrycznej cyny.
Cynę nanosimy bezpośrednio na lutowane miejsce, jednocześnie je grzejąc grotem lutownicy. Nakładanie cyny na grot powoduje odparowanie topnika, czego efektem "zimne luty".

Co do materiałów, to najlepsza jest cyna z topnikiem firmy "cynel" (miałem do czynienie z kilkoma innymi i bardzo czesto topnik jest do "d....") i kalafonia + czyścik do grotu (nie gąbka tylko miedziany, nawet taki do garnków). Kwasu żadnego się nie stosuje w elektronice! Bo długofalowo powoduje korozję, czyba że chcesz stalowy drut lutować w antenie.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.