Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 10:37


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 22 lut 2018, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 lut 2018, 23:39
Posty: 5
Lokalizacja: Gliwice
Witajcie.
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Na co dzień latam śmigłowcami ale wpadł mi do głowy super pomysł zbudowania drona i tak się stało.
O wyposażeniu nie będę pisał bo to zbędne ale na sterowniku CC3D Evo.
Niestety jak dron uciekł to zgłębiłem tajniki i zacząłem czytać.
Dokupiłem do tego kontrolera OP GPS oraz wgrałem INAV niestety le GPS nie działa bo nie odnajduje żadnej satelity a dane idą.
Zatem zastanawiam się nad zakupem innego kontrolera.
do wyboru mam.
CC3D wersja Revolution z modułem 433MHz + GPS lub DJI Naza M Lite + GPS.
Czy może jest inna platforma którą polecicie niskobudżetową.
Chciałbym uzyskać trzymanie pozycji w miejscu po GPS oraz powrót do pozycji domowej po ewentualnym braku sygnału.
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
osa05 pisze:
O wyposażeniu nie będę pisał bo to zbędne ale na sterowniku CC3D Evo.

A powinienes bo inny kontroler bedzie dobry do malego raceropodobnego latadla a inny do latajacego zyrandola.

osa05 pisze:
Dokupiłem do tego kontrolera OP GPS oraz wgrałem INAV niestety le GPS nie działa bo nie odnajduje żadnej satelity a dane idą.
Zatem zastanawiam się nad zakupem innego kontrolera.

Chcesz kupowac nowy kontroler zamiast najpierw ogarnac konfiguracje tego co masz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 16:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 lut 2018, 23:39
Posty: 5
Lokalizacja: Gliwice
No to konfiguracja wygląda następująco

Rama F450
Silniki: PropDrive 28-26 1100KV
Regulatory: Emax Lightning 20A ustawiona na Oneshot125 w kontrolerze.

Dziś udało mi się uruchomić ten nieszczęsny GPS fixa na 3D łapał dość długo potem już za każdym razem za 5 sekund
Obrazek

Dziwi mnie fakt że pokazuje jak by dron się przemieszczał a stał w miejscu chyba jednak tanie = mała dokładność
Może jednak da się tu uruchomić interesujące mnie opcje tylko nie wiem jak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 17:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1711
Lokalizacja: Gdynia
osa05, Jeśli sprawdzasz kopter w mieszkaniu / domu to GPS ma bardzo slabe warunki pracy i nie dziwne, ze plywa.

Jeśli chodzi tobie o fajne bajery typu powrot do domu latanie po zaprogramowanej misji itp to pixhawk na ten przyklad.
Ale jak juz uruchomiles to, co masz to pobaw sie tym. Za jakis czas sam bedziesz wiedział czy interesuje ciebie szybka maszyna dajaca adrenaline, czy cos, co wisi i robi fotki.

Wtedy dobierzesz na spokojnie odpowiedni fc

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 lut 2018, 23:39
Posty: 5
Lokalizacja: Gliwice
Szybko to wolę śmiglakiem porzucać po niebie hehe dronik ma służyć do wolnych lotów i ewentualnego robienia paru fotek na razie bez FPV dlatego zależmy mi na trzymaniu pozycji po puszczeniu drążków i ewentualny RTH w razie problemów z zasięgiem.
P.S. Koptera sprawdzałem na otwartej przestrzeni i ciągle pozycja speed latała pokazując przemieszczanie się mimo że stał na podłożu.
widocznie trzeba będzie zmienić moduł GPS na inny który da się programować i szybciej łapie sygnał.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 18:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
osa05 pisze:
widocznie trzeba będzie zmienić moduł GPS na inny który da się programować i szybciej łapie sygnał.

To nie kwestia tego czy mozna programowac czy nie (bo praktycznie kazdy mozna), tylko jaki to chip i jakie systemy obsluguje. Szukaj Ublox M8N (oblsuga GPS i Glonass) ma najlepszy stosunek jakosci do ceny, popularny i obslugiwany przez wiekszosc firmware do kontrolerow.

osa05 pisze:
Dziwi mnie fakt że pokazuje jak by dron się przemieszczał

Masz fixa na jedynie 6 satelitow (i spory HDOP) wiec nic dziwnego ze plywa. Nieodpowiednia konfiguracja, mala antenka plus mozliwe ze umieszczony w poblizu zrodel zaklocen pewnie sa temu winne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 18:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1711
Lokalizacja: Gdynia
osa05 pisze:
ewentualnego robienia paru fotek na razie bez FPV


Większość kamer ma wyjście Video, żeby mieć FPV starczy nadajnik (z jako taką anteną w zestawie) za 50zł - największy koszt to monitorek / google. - ale chodzi mi o to, że robienie zdjęć bez podglądu raczej jest loterią (sam to przerabiałem na aparaciku który nie miał wyjścia Video)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 18:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 lut 2018, 23:39
Posty: 5
Lokalizacja: Gliwice
O widzisz człowiek uczy się całe życie. Dzięki za pierwsze wskazówki faktycznie GPS na próbę był przyczepiony do pakietu Li-po na wierzchu drona czyli muszę zakupić ten pionowy składany patyk co go trzyma w górze od źródeł zakłóceń :).
Kolejnym krokiem będzie zmiana kontrolera bo z tym jednak trzymania po GPS nie będzie.
Czy taki GPS będzie dobrym rozwiązaniem ?? RadioLink M8N GPS SE100


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tani i bardzo dobry https://www.banggood.com/Ublox-NEO-M8N- ... rehouse=CN

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
osa05 pisze:
Kolejnym krokiem będzie zmiana kontrolera bo z tym jednak trzymania po GPS nie będzie.

A tam zaraz nie bedzie, jak dobrze skonfigurujesz i sie troche pobawisz to bedzie.

Ale jak nie chcesz sie bawic to kup Naze Lite (ale nie z oryginalnym GPSem tylko z alternatywnym M8N), zrob upgrade firmware do v2 i bedzie trzymal jak wmurowany.

Pamietaj tez ze to jak ladnie latadlo wisi nie zalezy tylko od GPSu ale i od calej reszty (skalibrowania IMU, kompasu, wyeliminowania wibracji itp.)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 19:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 20 lut 2018, 23:39
Posty: 5
Lokalizacja: Gliwice
pawelsky pisze:
A tam zaraz nie będzie, jak dobrze skonfigurujesz i się trochę pobawisz to będzie.


Niestety tu nie masz racji kontroler CC3D EVO nie ma obsługi dla niżej podanych trybów związanych z GPS jedynie CC3D Revolution lub Mini Revolution ma te tryby.

(NAV POSHOLD) Used to hold position in 2d space with GPS. Combine with ALTHOLD to get 3d position lock
(NAV RTH) Used for Return-to-home. Does not need any other mode selected.
(NAV WP) Used to fly WAYPOINT mission. Does not need any other mode selected.
(NAV ALTHOLD) Used to hold altitude. recommend to use in combination with angle mode or nav poshold

Po tym co się naczytałem to zdecydowałem się na zakup CC3D Revolution + moduł GPS jak podał kolega wyżej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
osa05 pisze:
Niestety tu nie masz racji kontroler CC3D EVO nie ma obsługi dla niżej podanych trybów związanych z GPS

Eeee tam...



osa05 pisze:
Po tym co się naczytałem to zdecydowałem się na zakup CC3D Revolution + moduł GPS jak podał kolega wyżej.

To raczej nie jest dobry kierunek, to chyba jeden z mniej popularnych kontrolerow.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 20:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak po taniosci, to lepiej było iść w omnibusa lub mateka minimum f3. Jak przyszłościowo, to f7 też już nie są strasznie drogie

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 22 lut 2018, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1711
Lokalizacja: Gdynia
Adrián pisze:


Tylko potwierdzę - od czasu zakupu zero problemów, działał od strzała z APM, teraz z Pixhawkiem - polecam

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.