Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 23:25


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 15 gru 2017, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6668
Lokalizacja: Polska
Adrian202 pisze:
https://www.servocity.com/180-servo-stretcher
przeczytaj to co na czerwono ale uwaga nie mam potwierdzenia czy to się tyczy wszystkich bo widzę dopiero drugi z opisem, ze nie pasuje do cyfrowych

Czytalem, nie ma znaczenia w Twoim przypadku. Potrzebujesz rozszerzyc zakres PWM do 500-2500us i dokladnie to robi servo stretcher/extender (ten ktory wskazalem ja, ten ktory wskazal Mis, czy ten ktory ew. zrobilbys sobie sam na Arduino), wiec nie kombinuj tylko zaufaj bardziej doswiadczonym kolegom.

Japim pisze:
5. To co podlinkowales z aliexpres to tez serwo stretcher

To akurat nie jest servo stretcher tylko generator sygnalu PWM, wiec jesli to ma byc zdalnie sterowane to sie nie nada.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 293
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
pawelsky pisze:
Japim pisze:
5. To co podlinkowales z aliexpres to tez serwo stretcher

To akurat nie jest servo stretcher tylko generator sygnalu PWM, wiec jesli to ma byc zdalnie sterowane to sie nie nada.


Fakt - ale działa na podobnej zasadzie. Sterowanie jest potencjometrem. Myślałem, że z tyłu ukryte są 3 piny +/-/signal ale jak tam jest tylko wejście bat +/- to sterowanie radiem odpada.
Natomiast na stronie serwo stretchera nie znalazłem info czy on rozszerza impuls do 500 - 2500.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 11:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Prawdę powiedziawszy to w tej samej cenie mogę kupić serwo analogowe MG995 i dorzucić do potencjometru dwa rezystory 3k :D cenowo wyjdzie na to samo :D
Jak będę miał ramie i aparaturę to zobaczę co jak działa i na ile pozwoli mi aparatura ale możliwe, ze jednego stretchera zamówię tak na próbę by zobaczyć co się stanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6668
Lokalizacja: Polska
Adrian202 pisze:
MG995

MG995 tez jest cyfrowe, wiec niezbyt rozumiem po co?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3920
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Od kiedy MG995 jest cyfrowe? I zdaje się, że ma zakres 180 stopni przy normalnym zakresie PWM.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6668
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:
Od kiedy MG995 jest cyfrowe?

Odkad ma DIGI na naklejce? ;)

Ze strony producenta http://www.towerpro.com.tw/product/mg995/
Cytuj:
This is the most famous servo made by TowerPro.
MG995 is a digital metal gear high torque servo for airplane, helicopter, RC-cars from 10 to 6-th scale truggy and monster and many RC model.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3920
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
no fakt, pozajączkowało mi się, sorry


hmmm tu jest analog :)
https://www.banggood.com/MG995-High-Tor ... rehouse=CN

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 15:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 293
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Koledzy?!?!?!

Czy jak widzicie napis cyfrowe lub digital to od razu włącza Wam sie Panic Mode?

Polecam lekture z sasiedniego forum:
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/66163- ... ydzielony/

W mega skrócie:
Obecnie serwa cyfrowe - digital - ale nieprogramowalne i zwykle analogowe steruje się dokładnie tak samo. I tak samo działają - maja ok +/- 90st wychyłu.
W bardzo dużym uproszczeniu różnica w działaniu jest taka - że siła w serwach analogowych jest wprost proporcjonalna do uchybu (czyli gdzie jest serwo a gdzie powinno być) a w cyfrowych jest stała... Objawia się to przede wszystkim w sile trzymania w okolicy zadanej pozycji. W serwie analogowym siła trzymania pojawia się dopiero gdy serwo delikatnie odejdzie od swojego zadanego miejsca - bo tak działa analogowy komparator - potencjometr. A w serwie cyfrowym serwo po ustawieniu do pozycji zadanej tez jest nadal zasilane i jest tzw sztywne. Czasami wydaje tez dziwne dzwięki - bo serwo cyfrowe cały czas pracuje - nawet w neutrum albo w zadanej pozycji.

Przestańcie więc panikować na widok magicznego napisu digital...

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6668
Lokalizacja: Polska
pma_ pisze:

Chciales powiedziec Chinczyk pisze ze analog, co jeszcze nie oznacza ze tak jest - spojrz na napis na naklejce.

Nie ma to jednak znaczenia - japim juz wczesniej napisal o co tak naprawde z ta 'cyfrowoscia' serwa chodzi.

EDIT: O, a teraz nawet jeszcze bardziej lopatologicznie dla opornych ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 16:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
przyznam, ze się zdziwiłem bo czytałem ze to analog :D ale rozmiarowo jest taki jak cyfrowe co ma.
To jeśli działa podobnie to znaczy, ze mogę do potencjometru dołożyć rezystory i zwiększyć odchylenie tak ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 293
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Tak. Napisałem to jako jedna z opcji w moim pierwszym poście

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 16:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
tak wiem ale chciałem potwierdzić. czy sa jakieś negatywne strony stosowania rezystorów ??
Widziałem, ze jak da się za duży to serwo się blokuje na wychyleniu i dlatego zalecają 3k max ale nie wiem czy dla każdego serwa
Nie mówię oczywiście o pełnych obrotach tylko o wychyleniu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 21:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 293
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Adrian. W inżynierii się nie zgaduje - tylko liczy i dobiera. Nie bierzesz byle jakiego rezystor tylko taki który oszuka serwo ze jeszcze nie dojechał do końca.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 02:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
wymyślając żarówkę nie liczyli tylko testowali :P
Roasted :P
Szczerze powiedziawszy to koleś na YT podłączył dwa potencjometry 5K i sprawdzał do jakich wartości może dotrzeć.
Inny na YT podaje 3k a tamten nie mierzył ale chyba na tym samym skończył


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 16 gru 2017, 09:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 314
Lokalizacja: Biała Podlasla
Wymyślając żarówkę nie pytali na forum :-)

Poza tym, najpierw wymyślili a dopiero potem testowali. A gdyby mieli dostęp do dzisiejszej ogólnodostępnej wiedzy - mogliby policzyć.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.