Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 20:12


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 14 gru 2017, 17:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
A o zwykłym serwo expanderze to nikt nie słyszał ?
Przykład: https://www.readymaderc.com/store/index ... cts_id=171
Robi z 1000...2000 zakres 500..2500us

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1711
Lokalizacja: Gdynia
miś, jak fajnie ze ktos sie zna.. ;)
Przyznam, że nie słyszałem gdyż nie uzywam serw ;) ale dobrze wiedzieć

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Japim, proste arduino nie czyta sygnału PWM.

kuczy pisze:
Japim, tylko to jest dosc słaba metoda, ale ok, lepsza od A/C o ktorym pisałem.

Oj fantazjujesz kuczy, fantazjujesz. ;)

Gdyby Arduino nie potrafilo czytac sygnalu PWM to jakim cudem wg Ciebie mogloby dzialac np. takie MultiWii (protoplasta base/beta/clean i innych flightow)?

Sygnal PWM to nie jest jakas tajemna technologia ktorej nie mozna odczytac czy to przy pomocy wspomnianego pulseIn, czy prostych przerwan.

Co do gotowych konstrukcji to mozna zaszalec i kupic sobie wersje full wypas
https://www.servocity.com/180-servo-stretcher


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
miś pisze:
A o zwykłym serwo expanderze to nikt nie słyszał ?
Przykład: https://www.readymaderc.com/store/index ... cts_id=171
Robi z 1000...2000 zakres 500..2500us


"It was designed to work with any analog servos."
czy z digitalem też będzie działać ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 19:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1711
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
to jakim cudem wg Ciebie mogloby dzialac np. takie MultiWii (protoplasta base/beta/clean i innych flightow)?
Sygnal PWM to nie jest jakas tajemna technologia ktorej nie mozna odczytac czy to przy pomocy wspomnianego pulseIn, czy prostych przerwan.


Przyjmuję pokornie informację o brakach w swojej wiedzy. dzięki i wybaczcie że wprowadziłem w błąd.

Obrazek

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 21:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
Przyznaje sie do błędy, serwo obraca się o prawie 180 stopni i ktoś w opisie też to zgłasza
To nie zmienia faktu, że powinno 300 stopni wiec jutro zgłoszę to do BG
Dodatkowo niezły prąd bierze takie serwo, na szybkich ruchach 2,5A i to bez obciążenia :D 6A BEC chyba będzie zasilać jedno serwo :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
Adrian202 pisze:
To nie zmienia faktu, że powinno 300 stopni wiec jutro zgłoszę to do BG

Ale co chcesz zglaszac? Ze Twoja aparatura ma mniejszy zakres niz wymaga servo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9163
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
"It was designed to work with any analog servos."
czy z digitalem też będzie działać ??
Tak, bez problemu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 22:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
miś pisze:
Cytuj:
"It was designed to work with any analog servos."
czy z digitalem też będzie działać ??
Tak, bez problemu.


Niekoniecznie, na Ebay też w opisie było zaznaczone, że nie działa z analogowymi

Edytuj posty!

pawelsky pisze:
Adrian202 pisze:
To nie zmienia faktu, że powinno 300 stopni wiec jutro zgłoszę to do BG

Ale co chcesz zglaszac? Ze Twoja aparatura ma mniejszy zakres niz wymaga servo?


No dobrze ale skoro nie tylko ja mam takie problem to jak dla mnie serwo wadliwe.
Jeśli opisują serwo jako 300 stopni to już w układzie powinno być ustawione by działało na 300 bo inaczej to tak jak by kupić 360 continuous a miało by niecałe 180 stopni całkowitego wychylenia.
Inaczej jeśli bym kupił analogowe 300 stopni to by było 300 stopni na byle testerze :)
Jeśli piszą 300 to albo powiedzą jak mam zrobić 300 albo zwrot kasy sorry


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 22:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3864
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Adrian202 pisze:
Jeśli piszą 300 to albo powiedzą jak mam zrobić 300 albo zwrot kasy sorry

Już kilka razy informację jak to zrobić

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 262
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Adrian. Niestety kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Ja nie jestem w temacie. Pierwszy raz widzę to serwo na oczy a jednak znalezienie strony producenta gdzie wszystko jest opisane zajęło mi 10 sekund z pomocą wujka Google. Nie zasłaniaj się opisem z banggooda bo to co piszą Chińczycy należy albo podzielić albo pomnożyć przez 2. W tym przypadku akurat wszystko się zgadza ale winić możesz siebie ze nie pofatyfowales się aby zgłębić temat.

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 23:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
spokojnie, wiem o arduino i o serwo stretcher (to drugie zgodnie z opisem odpada)
300 stopni to opis z pudełka ale dalej jestem ciekaw co oprócz aruino ma taki zakres impulsu ??
Aż się boję jaki zakres będzie miało serwo 180 :D
pma_ myślałem bardziej o BG może oni mają już jakiś sposób bo widzę, ze już jest tam o tym dyskusja
Spokojnie teraz to muszę i tak czekać na resztę części więc mam czas by się zająć drukarką i terrain twisterem
Dzięki za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 gru 2017, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6492
Lokalizacja: Polska
Adrian202 pisze:
Jeśli piszą 300 to albo powiedzą jak mam zrobić 300 albo zwrot kasy sorry

Do zwrotu kasy nie masz podstaw, a jak to zrobic miales juz powiedziane - potrzebujesz podac sygnal PWM o szerokosci impulsu od 500us do 2500us (i informacje te masz podana na stronie BG).

Adrian202 pisze:
serwo stretcher (to drugie zgodnie z opisem odpada)

Nic nie odpada i to tez bylo Ci juz powiedziane (vide odpowiedz Misia)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 01:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 18 cze 2012, 22:53
Posty: 33
Lokalizacja: Poznań
pawelsky pisze:
Adrian202 pisze:
Jeśli piszą 300 to albo powiedzą jak mam zrobić 300 albo zwrot kasy sorry

Do zwrotu kasy nie masz podstaw, a jak to zrobic miales juz powiedziane - potrzebujesz podac sygnal PWM o szerokosci impulsu od 500us do 2500us (i informacje te masz podana na stronie BG).

Adrian202 pisze:
serwo stretcher (to drugie zgodnie z opisem odpada)

Nic nie odpada i to tez bylo Ci juz powiedziane (vide odpowiedz Misia)


https://www.servocity.com/180-servo-stretcher
przeczytaj to co na czerwono ale uwaga nie mam potwierdzenia czy to się tyczy wszystkich bo widzę dopiero drugi z opisem, ze nie pasuje do cyfrowych

A co powiecie na to ??
https://pl.aliexpress.com/item/New-500u ... 86302.html
Nie bardzo widzę jak jest podpięte ale wygląda na edytor impulsów


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 gru 2017, 06:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 262
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Adrian. Albo masz problemy z logicznym myśleniem albo tak jak napisałem masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz. Servo stretcher będzie działać - jest napisane że nie będzie działać z programowalny serwami cyfrowymi a to takie nie jest. Programowalne serwo cyfrowe ma możliwość zaprogramowania wychylen dla normalnego zakresu 1500+/- 500. Napisano ze po zastosowaniu serwo stretchera takie serwo z automatu nie będzie miało 360 st obrotu. Ty jesteś w innej sytuacji.
1.serwo jest cyfrowe ale to objawia się logika sterowania takiego serwa
2. To że serwo jest cyfrowe nieoznacza ze z automatu jest programowanle
3. Na stronie producenta jasno podano jak działa to serwo
4. powolywanie się na innych nieumiejacych czytać dajacych tego dowod na stronie BG to...
5. To co podlinkowales z aliexpres to tez serwo stretcher

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.