Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 10 gru 2018, 23:27


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 21 lis 2017, 09:20 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 90
Lokalizacja: Jawor
Nie mogę się nadziwić jak przy tak znacznych odległościach >500m wasze video jest czyste i pieknie widać okolicę. Ja póki co nadziałem się na tandetny nadajnik 5.8 i mam obraz tragiczny, nie da się na tym latać. BOSCAM rc832 i ts 832

[MOD - wydzielono z wątku o rekordach]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 09:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
tu nie tylko o nadajnik i odbiornik chodzi - choć ma to spore znaczenie.
Ale jeszcze "czystość" instalacji zarówno w modelu jak i na ziemi...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 09:39 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1324
Lokalizacja: Cieszyn
krzyszo pisze:
Nie mogę się nadziwić jak przy tak znacznych odległościach >500m wasze video jest czyste i pieknie widać okolicę. Ja póki co nadziałem się na tandetny nadajnik 5.8 i mam obraz tragiczny, nie da się na tym latać. BOSCAM rc832 i ts 832

Może dlatego że większość bije te rekordy na video 1.2GHz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 13:23 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 90
Lokalizacja: Jawor
Przeglądałem i 1.2 nadajniki i odbiorniki, ale za ciężki sprzęt jak na drona;/
Latam na niezurbanizowanym terenie, otwarty i czysty.
Jeżeli chodzi o połaczenia - starałem się to wykonać solidnie i precyzyjnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 13:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11943
Lokalizacja: Mikoszewo
krzyszo pisze:
Przeglądałem i 1.2 nadajniki i odbiorniki, ale za ciężki sprzęt jak na drona;/

No to słabo przeglądałeś bo 1,2, podobnie jak 5,8 występują w różnych konfiguracjach. Małe też.
krzyszo pisze:
Jeżeli chodzi o połaczenia - starałem się to wykonać solidnie i precyzyjnie.

Koledze raczej chodziło instalację jako całość a nie tylko same połączenia choć to też istotne. Sposób ułożenia kabli w modelu - względem siebie i względem komponentów - brak pętli masy, ekranowanie, dobór komponentów generujących minimalne (jeżeli w ogóle) ilości zakłóceń. To samo tyczy się strony naziemnej w bazie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 14:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
to może anteny słabe?
ps. 10-15g nadajnik to chyba jeszcze nie tragedia. chyba że chcesz to podłączyć do jakiegoś mikrusa - ale wtedy raczej o dalekim lataniu nie mówimy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 14:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11943
Lokalizacja: Mikoszewo
lotpawel pisze:
ale wtedy raczej o dalekim lataniu nie mówimy

Szczególnie że, jak koledzy demonstrują, i z 5,8 można niezłe kilometry wycisnąć.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 15:52 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 90
Lokalizacja: Jawor
Znalazłem takie coś, ale przypuszczam że badziew..
https://pl.aliexpress.com/item/1-2G-TX1000-1W-1000mW-8CH-Transmitter-TX-RX02-12CH-Receiver-FPV-Combo-Up-to-3km/32830719635.html

inne albo toporne albo niesamowicie drogie, a co najgorsze pobór prądu >300mA.
To nie zda egzaminu dla drona;/

Opisywałem problem tego boscam'a w innym dziale. Przy normalnym podłaczeniu kamerki do modułu zasilania nadajnika mam obraz czysty.
Ale zasięg wówczas do 20m. Pobór prądu malutki wtedy jak dla nadnika + kamerki.
Przy podłączeniu osobno kamerki pod 5V i niedociążaniu nadajnika kamerką (foxer v2) zasięg lepszy ale też tragedia daje góra 200m ale paski i w pionie i w poziomie. w dodatku jeden wielki szum.

EDIT - scalenie

Cytuj:
to może anteny słabe?

Specjalnie kupiłem antenki na bangood, Pogoda 2. 15 $ kosztują.

EDIT - scalenie

Cytuj:
Sposób ułożenia kabli w modelu - względem siebie i względem komponentów

przewody nie przebiegająw pobliżu źródła pola magnetycznego,
nie ma też wpływu 2.4g - czy z czy bez taka sama jakość.
Cytuj:
brak pętli masy
,
Według zaleceń masa od video podpięta do kamerki - bez żadnego cudowania.
Sprawdzałem miernikiem czy jest przejście gnd zasilania i gnd video. Nie ma, czyli jest ok.
Masa SMA ma przejście dla gnd zasilania i gnd video.
płytka wygląda na w porządku, chciałem dostać się do środka ale tak polutowane że ciężko mi na jednej łapce odessać cynę, dlatego zostawiłem.
Cytuj:
ekranowanie,

Przewody dostałem w zapasie do nadajnika i kamerki. ich użyłem - lutując.
Cytuj:
dobór komponentów generujących minimalne (jeżeli w ogóle) ilości zakłóceń
.
Napewno są takie elementy - ale napewno nie robią aż takiego młynu w wyświetlanym obrazie;/
Cytuj:
To samo tyczy się strony naziemnej w bazie.

Tu jakieś wskazówki? ;>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 16:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
krzyszo pisze:
Tu jakieś wskazówki? ;>

tak - najważniejsza to edytuj post a nie pisz jednego pod drugim. Dorobisz się do "giełdy", spokojnie.
druga to - piszesz nie w tym temacie. Chyba że masz jakiś rekord?

krzyszo pisze:
Specjalnie kupiłem antenki na bangood

równie dobrze mogłeś je specjalnie kupić w biedronce....

coś robisz źle/masz zepsute. wyciągnij tor video i przetestuj jego zasięg bez zbędnych elementów, pomierz moc nadajnika, zmień kanały.
spokojnie możesz kupić mały nadajnik na 1.2Ghz który na "drony" się nadaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 17:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11943
Lokalizacja: Mikoszewo
krzyszo pisze:
inne albo toporne albo niesamowicie drogie, a co najgorsze pobór prądu >300mA.

Bo patrzysz na jednowatowe kolosy - na ile dziesiątek kilometrów się wybierasz tym swoim latadłem?

Co do twoich problemów z obrazem, sugestii ciąg dalszy - na 600mW to powinieneś mieć minimum kilometr nawet na bardzo słabych antenach.
1)a nie zdarzyło ci się, całkiem przypadkiem, podpiąć tego Boscama do zasilania bez anteny? Nawet na chwilę?
2)Próbowałeś dać mu więcej jeść? Te nadajniki lubią okolice 12V - lipol 2s to bardzo dolna granica ich tolerancji.
3)opisane przez ciebie pasy mogą pochodzić od przetwornicy na 5V
4)jesteś absolutnie i w 100% pewien że masz dobrze wybrane kanały? Jak kanały leżą w pobliżu to na bliskim dystansie obraz będzie ale zasięg właśnie jak u ciebie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lis 2017, 15:15 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 90
Lokalizacja: Jawor
Verid pisze:
krzyszo pisze:
inne albo toporne albo niesamowicie drogie, a co najgorsze pobór prądu >300mA.

Bo patrzysz na jednowatowe kolosy - na ile dziesiątek kilometrów się wybierasz tym swoim latadłem?

Na jakich serwisach szukać takich nadajników? ;>
Gearbest nie ma, banggood nie ma, aliexpress nie widzę;/
Verid pisze:
Co do twoich problemów z obrazem, sugestii ciąg dalszy - na 600mW to powinieneś mieć minimum kilometr nawet na bardzo słabych antenach.
1)a nie zdarzyło ci się, całkiem przypadkiem, podpiąć tego Boscama do zasilania bez anteny? Nawet na chwilę?

Pilnowałem się tego od samego początku - zresztą nie pasuje to do poboru prądu 178 mA. Gdybym upalił końcówkę prąd by był mniejszy. Jedynie tego co się obawiam to to, że nie dokręciłem na max'a antenki bo gdy wyczułem większy opór przy wkręcaniu kiedy zrobiłem 4-6 obrotów śrubunkiem dałem sobie spokój. Teraz dokrecone już na max'a, gwintu nie widać. oceniam że wcześniej nie było dokręcona antenka o jakieś 3mm
Verid pisze:
2)Próbowałeś dać mu więcej jeść? Te nadajniki lubią okolice 12V - lipol 2s to bardzo dolna granica ich tolerancji.

Spróbuję tak zrobić. i oby nie bo szkoda tylko tych pakietów 2s które kopiłem do pierwszego drona;/
Drugi jeszcze nie złożony;/
Verid pisze:
3)opisane przez ciebie pasy mogą pochodzić od przetwornicy na 5V

Bugs 3 ma wyjście na kamerkę od producenta. [3v GND 5v] Nie widziałem żeby na necie były filmiki z pasami przy użyciu oryginalnej kamerki. Ja foxera podpiąłem pod właśnie te 5v. podepnę kamerkę i pod 7.4, zobaczę czy się coś zmieni.
Verid pisze:
4)jesteś absolutnie i w 100% pewien że masz dobrze wybrane kanały? Jak kanały leżą w pobliżu to na bliskim dystansie obraz będzie ale zasięg właśnie jak u ciebie.

Wg instrukcji i logiki (chociaz i tu mogę się mylic) kanał odbiornika powinien odpowiadac kanałowi nadajnika i vice versa. także dotyczy to częstotliwości. kanał 3 czestotliwość 4. to odpowiada 5640 Hz (jeżeli się nie mylę). Czytałem tutaj że to najmocniejsza konfiguracja.

EDIT - scalenie

Antenki takie;

https://www.banggood.com/2-PCS-Emax-Pag ... 52417.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lis 2017, 16:00 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1324
Lokalizacja: Cieszyn
Nauczysz się kiedyś edytować posty, czy to jednak zbyt trudne?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lis 2017, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11943
Lokalizacja: Mikoszewo
krzyszo pisze:
Na jakich serwisach szukać takich nadajników?

Najlepiej pytaj wujka Google to ci podpowie konkretne sklepy. W Polsce lub za granicą

krzyszo pisze:
Pilnowałem się tego od samego początku

krzyszo pisze:
oceniam że wcześniej nie było dokręcona antenka o jakieś 3mm

..czyli nie pilnowałeś.
krzyszo pisze:
Gdybym upalił końcówkę prąd by był mniejszy

Końcówka mocy to takie wredne zwierzę które, jako jedna z niewielu części elektronicznych, potrafi być uszkodzona "trochę". Wygląda to właśnie w ten sposób że niby pobór jest, niby się grzeje a zasięg słabiutki. Co gorsza potrafi się to pogłębiać z czasem choć w twoim przypadku nie bardzo jest co pogłębiać.
krzyszo pisze:
Spróbuję tak zrobić.

Tak w ogóle to zrób test "deseczkowy" żeby wyeliminować wpływ koptera i innych rzeczy tj. zamocuj nadajnik, kamerę i baterię na deseczce, podłącz najprościej jak się da i zacznij odchodzić z odbiornikiem. I zawsze zmieniaj JEDNĄ rzecz na raz przed przystąpieniem do kolejnego testu.
krzyszo pisze:
Nie widziałem żeby na necie były filmiki z pasami przy użyciu oryginalnej kamerki.

Co nie znaczy że u ciebie to wyjście działa poprawnie albo setup który zastosowałeś nie jest bardziej czuły na zakłócenia niż te użyte na oglądanych filmikach. Dlatego patrz punkt wyżej.
krzyszo pisze:
Wg instrukcji i logiki

Nie istnieje coś takiego jak logika w przypadku chińskich zabawek. Zawsze skrupulatnie sprawdzaj częstotliwości bo numery kanałów potrafią być produktem fantazji producenta. I nie ważne czy to najmocniejsza konfiguracja - po prostu sprawdź inne kanały żeby wyeliminować błąd ustawienia typu mikroswitche ci się pozajączowały albo producent dał tabelkę nie od tego.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lis 2017, 18:08 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 90
Lokalizacja: Jawor
skazi pisze:
takie wredne zwierzę które, jako jedna z niewielu części elektronicznych, potrafi być uszkodzona "trochę". Wygląda to właśnie w ten sposób że niby pobór jest, niby się grzeje a zasięg słabiutki. Co gorsza potrafi się to pogłębiać z czasem choć w twoim przypadku nie bardzo jest co pogłębiać.


Przepraszam - będę się już tego pilnował;]

EDIT - scalenie (kolejne zakończy się krawatem)

Verid pisze:
Tak w ogóle to zrób test "deseczkowy" żeby wyeliminować wpływ koptera i innych rzeczy tj. zamocuj nadajnik, kamerę i baterię na deseczce, podłącz najprościej jak się da i zacznij odchodzić z odbiornikiem. I zawsze zmieniaj JEDNĄ rzecz na raz przed przystąpieniem do kolejnego testu.


I po ptokach;//
Zrobiłem taki zestaw, miałem napięcie pakietu 2s 7.6v - połączyłem w szereg dwa lipole(w opisie produktu obsługa od 7.4-16v). Bo mam tylko jeden pakiet 3s do booster'a i odbiornika rc 832. Sprawdziłem 3 razy polaryzacje przed podłaczeniem, nawet miernikiem chociaż to absurdalne. Podłączyłem, ekranik chwilkę, ułamek sekundy zaświecił i papa. Drugi raz już pod 7.4v nie odezwał się;/
Rozebrałem już teraz to bo co mi zależało i sprawdzam przejścia.
Chyba się dioda shatkie'go upaliła (jako bezpiecznik);/
Jakieś rady? Ktoś próbował ten moduł kiedykolwiek reanimować?

PS
A wystarczyło wydzielić z jednego lipo celę 3.7 i tak podłączyć z drugim lipo;/;/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 22 lis 2017, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
Obrazek
żeby było łatwiej znaleźć Ci ten magiczny przycisk.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.