Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 paź 2018, 05:03


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 20 sty 2018, 09:59 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Adrián pisze:
Pytasz o regle?
Jeśli nie ma przewidzianego miejsca na pojedyncze masy do fc, to złącz wszystkie i przylutuj razem.
Nauczyłem się, że lepiej lutować masę i sygnał.


Tak chodzi mi o regle, na FC są wydzielone miejsca, ale jak widzę ten ścisk to się włos jeży. Ręka zadrży i po ptakach ;D
Na PDB które jest scalone taśmą transmisyjną z FC - GND są przypisane gniaza wraz z zasilaniem na 5V, 10V, Vcc, Curr. Tam nie przylutuje.
Zostaje zlutować S1,S2,S3,S4 na PDB, a GND na FC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 13:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8691
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Przed uruchomieniem sprawdź multimetrem czy nie zrobiłeś zwarcia jak masz obawy.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 15:14 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Adrián pisze:
Przed uruchomieniem sprawdź multimetrem czy nie zrobiłeś zwarcia jak masz obawy.


Bez miernika to ja nawet nie przystępuje do pracy ;]

I znowu kolejny problem mam. Po podłaczeniu do FC Matek F405 kamerki Foxer (wejście CAM) i nadajnika (wejście VTX) czarny obraz.
Sprawdzałem kolejno formaty wyjść w betaflight - od auto, pal i ntsc. Nie przyniosło rezultatów.

Odlutowałem więc CAM i VTX, podłaczyłem kabelki razem - jest obraz.
Ale po to mam te FC i PDB żeby mieć jeszcze inne parametry na podglądzie przez OSD.
I w związku z tym moje pytanie, czy ten czarny obraz kamerki to przyczyna tego że gryzą się OSD na kamerce i na FC?
Czy trzeba coś na FC w beta flight konfigurować jeszcze.
Bo chciałbym mieć stan napięcia z foxera i komunikaty z FC równocześnie.
Ktoś miał taki problem, jak to rozwiązać? Czy trzeba odłaczyć funkcję OSD w kamerce i odpowiednio połaczyć OSD foxera do FC? Jak?


I druga ważne rzecz, jak przyjdą mi silniczki to wpierw regle podłączyć pod S i -, sprawdzić w jakim trybie pracują (oneshot42 czy oneshot 125). Jeżeli chciałbym 42 pobrać oprogramowanie i flashować. Później w beta wybrać ten standart a następnie dopiero podłaczyć (+ -) wraz z silniczkami i wykonać wszystkie kalibracje?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 21:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
Wylacz OSD kamery, obraz w BF ustaw taki jaki jest w kamerze. Wszystkie dane o ktorych piszesz bedziesz mial z OSD z FC. Regle mozesz sobie flashowac z blhelisuite, a to czy bedzie to oneshot42 czy 125 czy multishot to tylko zaznaczasz to w BF.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 08:07 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
tomaszallprint pisze:
Wylacz OSD kamery, obraz w BF ustaw taki jaki jest w kamerze.


Grzebałem w Foxeer Monster V2, opcji takiej nie znalazlem. Może w BF trzeba to skonfigurować. Tylko jak?
Ktoś ma ten model kamerki i używa pod płytkę z wejsciem CAM i wyjściem VTX?

Ktoś ma dobry patent na lutowanie płytek które nie posiadają otworów przelotowych?
Lutowałem regle RaceStar MS 35A - kalafonii musiałem walić niesamowicie, kilkakrotnie nakładać warstwy lutu, gdyż wierzchnia część płytki na dwóch egzemplarzach (jeden z nadruków) po prostu nie trzymał. Co przylutowałem - lut pięknie się świeci, rozlany na całym obszarze płytki po prostu przy teście na trzymanie puszczał;/
Przecież nie może tak być że w wyniku uderzenia wibracji lut się oderwie od płytki;/ Nawet oklejenie taśmą izolacyjną nic nie da;/
Sygnałowe plus G nawet nie próbuję lutować na PDB, zapewnie jakość wierzchnia płytki też taka sama;/ Tylko otwory przelotowe na FC.

Jak tylko się będzie lut odrywał od tych Racestarów nawiercę tak jak na PDB Mateka wiertłem milimetrowym, a w otwór wleję lut. Gorzej że te racestary to dosłownie maleństwa ;]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 11:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8691
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Patentu nie mam żadnego, po prostu lutuje jak wszystko.
Używam od lat cyny z topnikiem. Zabielam przewód oraz pole lutownicze i łącze oba.
Jak masz takie problemy, to przed lutowaniem odtłuść pola lutownicze.
Nigdy nic nie wierciłem..I trzyma jak wściekle.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
Ja mam Foxeer arrow, jak chcesz mogę ci jutro sprawdzić czy jak włączę OSD z kamery to będzie się gryzło z tym z FC. A co do lutowania to ja zamiast kalafoni używam topnika RF800 smarujesz pędzelkiem pady i przewód a reszta tak jak Adrián, pisze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 07:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 295
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ja trochę lutuję elektroniki i zawsze używam topnika.
Kalafonii coraz mniej, tylko czasami przy oczyszczaniu plecionką płytek z cyny.
Bardzo przydatny jest ipa do wstępnego oczyszczenia i odtłuszczenia lutowanych miejsc i przewodów.
No i grzejemy miejsca do lutowania, a nie samą cynę. Tylko szybko i precyzyjnie, żeby nie tworzyć uszkodzeń.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 09:23 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
tomaszallprint pisze:
Ja mam Foxeer arrow, jak chcesz mogę ci jutro sprawdzić czy jak włączę OSD z kamery to będzie się gryzło z tym z FC. A co do lutowania to ja zamiast kalafoni używam topnika RF800 smarujesz pędzelkiem pady i przewód a reszta tak jak Adrián, pisze.


O dziękuję. Bo chciałbym już polutować wszystko na FC. (te CAM i VTX).
I jakbyś mógł napisz mi schematowo gdzie jest opcja wyłaczenia OSD w foxer, kolejno znakami "poziom menu>"poziom menu > "poziom menu>ustawienie"


df2 pisze:
Ja trochę lutuję elektroniki i zawsze używam topnika.
Kalafonii coraz mniej, tylko czasami przy oczyszczaniu plecionką płytek z cyny.
Bardzo przydatny jest ipa do wstępnego oczyszczenia i odtłuszczenia lutowanych miejsc i przewodów.
No i grzejemy miejsca do lutowania, a nie samą cynę. Tylko szybko i precyzyjnie, żeby nie tworzyć uszkodzeń.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka


Ja cyny 40/60 plus kalafonii. wstępnie nie oczyszczam, być może to jest przyczyną. na pola dawkuje trochę rozpuszczonej kalafonii, potem na grot i przykładam do pola. nie przegrzewam, temperatura pracy to 200-250 st.
Przyczyną może być w tym przypadku brak wstępnego oczyszczenia i odtłuszczenia danego miejsca;/
Bo później po nieudanym zabiegu nakładania czyszczenie spreyem do elektryki może być już nieefektywne.


Ostatnio zmieniony czwartek 25 sty 2018, 09:30 przez krzyszo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 10:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 lut 2015, 20:29
Posty: 357
Lokalizacja: wlkp
krzyszo pisze:
I jakbyś mógł napisz mi schematowo gdzie jest opcja wyłaczenia OSD w foxer, kolejno znakami "poziom menu>"poziom menu > "poziom menu>ustawienie"


_________________
#czasami bez ogonkow
flota 75mm-250mm +MavicAir +XK X380
RX: QX7, X-Lite, +eleres +multiprotocol, FS HD3
4x4 A979, reely core, remo, feiuye, abs ab1, trx revo, trx pede, trx tmaxx elekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 18:23 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Cytuj:
Połączenie z ESC nie powiodło się! Sprawdź port USB / port szeregowy - i połączenia zasilania z interfejsem!"

To mnie zastanawiało, ponieważ teoretycznie połączenie jest dobre, ponieważ mogę indywidualnie sterować każdym ESC / silnikiem poprzez zakładkę Silniki.

Następnie powiadomienie pojawia się w lewym dolnym rogu; "Błąd odczytu konfiguracji ESC # 1"


I stoję ;/

wyczytałem że;

Cytuj:
OK, masz połączenie elektryczne, na którym analogowy sygnał PWM działa poprawnie. Nie oznacza to, że powinna działać również cyfrowa 1-przewodowa sygnalizacja szeregowa.

Prawdopodobnie masz w swoim ESC nieco za stary bootloader, który nie obsługuje 1-przewodowych danych szeregowych. Musisz zaktualizować za pomocą programatora ASP lub Arduino podłączonego bezpośrednio do układu lub 6 padów na PCB, jeśli jest to procesor Atmel.
Jeśli jest to Silabs, musisz użyć toolstick C2-interface.


Wybrałem połączenie przez FC Matek'a. Nie da rady odczytać regli a potem sflashować.

Czy będę zmuszony to zrobić tak? ;>

https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=en&sp=nmt4&u=http://nathan.vertile.com/blog/2015/04/20/flashing-blheli-on-hobbyking-f20-escs-with-a-chinese-arduino-nano-clone/&usg=ALkJrhj1N2XD6ZjLSAaQxH6aq5Eh6LoAsg

Wynika z tego że nie mam w esc bootloadera;/


Ostatnio zmieniony czwartek 25 sty 2018, 18:43 przez krzyszo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
krzyszo pisze:
tomaszallprint pisze:
Ja mam Foxeer arrow, jak chcesz mogę ci jutro sprawdzić czy jak włączę OSD z kamery to będzie się gryzło z tym z FC. A co do lutowania to ja zamiast kalafoni używam topnika RF800 smarujesz pędzelkiem pady i przewód a reszta tak jak Adrián, pisze.


O dziękuję. Bo chciałbym już polutować wszystko na FC. (te CAM i VTX).
I jakbyś mógł napisz mi schematowo gdzie jest opcja wyłaczenia OSD w foxer, kolejno znakami "poziom menu>"poziom menu > "poziom menu>ustawienie"



U mnie po podlaczeniu plytki do sterowania kamera, wciskasz guzik zeby uruchomic opcje i przechodzisz do SPECIAL i tam mam wszystkie opcje ktore moge wyswietlic na ekranie kamery, albo ustawiasz ON albo OFF po wyjsciu do menu glownego wciskasz EXIT i po sprawie. Ale nawet po ustawieniu wszystkiego na ON i wlaczeniu OSD w BF wszystko mi dziala.
Wez moze narysuj jakis schemat jak zes to polaczyl, gdzie masy dales.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 18:51 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Dziwne w BL_Heli konfigurator z poziomu aplikacji chroma widzi je jako A_H_20 16.3

Zaktualizowałem do 16.7.
Zostawiłem A_H_20 tak jak powinno być.
próbuję odpalaać, nie rusza nic. Arm ustawione w BF, odbiornik sparowany. FS-i6X wiidoczny

Obrazek

https://zapodaj.net/046a967281523.jpg.html

a tutaj schemat połączenia. GND transmitera jest na pinach gnd f405. to już sprawdziłem. dzwięk jest przy polaczeniu na cam i vtx ale obraz czarny.
przy polaczeniu bezpośrednim obraz jest.

https://zapodaj.net/da339251bae8d.jpg.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sty 2018, 13:13 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Jakaś cisza na kanale. Ktoś ma jakieś rozwiązanie dla braku obrazu na VTX i CAM który opisałem? ;>

udało sie pospinać i odpalić racera. Napotkałem problem, mimo że na suite robiłem synchronizację.
film przedstawiający problem

https://youtu.be/w8kyY8TIxFI


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 sty 2018, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
krzyszo pisze:
Jakaś cisza na kanale. Ktoś ma jakieś rozwiązanie dla braku obrazu na VTX i CAM który opisałem? ;>


Jezeli masz obraz przy polaczeniu bezposrednim to moze masz uwalony pad VTX na FC ? ja kiedys na jakims PDB przegrzalem i tez sie glowkowalem chwile nad tym.
Na zdjeciu to lutowanie to tak slabo wyglada, wez to odlutuj wsadz przewod w ta dziure i zalej kropla cyny. Moze tu jest przyczyna ze mimo ze masz przylutowane nie ma przejscia ?

krzyszo pisze:
udało sie pospinać i odpalić racera. Napotkałem problem, mimo że na suite robiłem synchronizację.
film przedstawiający problem

https://youtu.be/w8kyY8TIxFI


A jak sie zachowuja silniki jak wlaczasz je z poziomu BF ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.