Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 paź 2018, 20:48


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 20 lis 2017, 21:09 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Hej, składam drugiego drona - czy ktoś pomógłby z pomocą jeżeli chodzi o kontroler lotu?
Rama vx210 (wpadła mi w oko, skłaniam się ku zakupie) silniki emax 2306 2400kv zakupione. Regulatory 4x RaceStar 35A też(dolutuje sobie jeszcze kondensatorki do nich 470 mikrofarada).
Zostaje mi kontroler lotu - ale jest straszny młyn.
Z jednej strony dobrze by było mieć osobno PWB (koszt ok 6-10$) - taki żeby rozdzielał mi napięcie lipo 4s i miał UBEC bądź SBEC, plus jakiś filtr.
Jakiś przyzwoity kontroler (może być nawet F3 są promocje 20-30$), pytanie tylko jaki? No i żebym z transmiterem, nawet tym najtańszym FlySky-FS-i6-2_4G-6CH-AFHDS-RC-Transmitter-With-FS-iA6B chulał - bo on jakąś tam telemetrie obsługuje. Stan napięcia na baterii w zupełności mi wystarczy :D
Bo na tarantisa na pewno póki co mnie nie stać ;/
Aha no i jak zaprogramować te RaceStar'y? jakiś debugger potrzebny jest?

EDIT - scalenie

Lepiej ten;
https://www.banggood.com/30-5-30-5mm-Betaflight-Omnibus-STM32F3-F3-Pro-Flight-Controller-Built-in-OSD-BEC-Current-sensor-for-RC-Drone-p-1156615.html

czy ten;

https://pl.aliexpress.com/item/F3-Flight-Control-SP-Racing-F3-Controller-Cleanflight-perfect-for-Mini-250-210-Quadcopter-Better-than/32815204165.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 511
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Ja aktualnie latam na tym http://demonrc.eu/product/demon-soul-f4-high-performance-flight-controller/, a tu masz fajne pdb http://demonrc.eu/product/demon-core-v3/.
Żeby zaprogramować esc wystarczy zwykłe fc z betaflight (tak naprawdę jeśli zaczynasz to tylko kalibracja ale to w betaflight). Kondensatory na esc nie mają sensu poniżej 6S bo same esc już tak nie sieją, a z dobrym pdb to już w ogóle. Co do ramy to pomijając to, że to klon to może nie być zbyt łatwa w budowie (nie wiem jak "zaawansowany" jesteś).
Ogólnie to polecam grupę na facebooku Race Kopter, cała grupa poświęcona tylko racerom ;-)

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 gru 2017, 19:47 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Majk99 pisze:


To nie pakować się w żadne f3? ;>
Bo przyznam że pdb + f4 które zaproponowałeś wyciśnie mi dosyć sporo z kieszeni ;D

Znalazłem w dobre cenie
https://www.banggood.com/Hobbywing-XRotor-Omnibus-F4-Flight-Controller-Built-in-OSD-Support-DShot1200-TF-Card-Insertion-p-1179083.html?rmmds=detail-left-hotproducts&cur_warehouse=CN

Brać?
Ten moduł można rozbudowywać o gps? ;>

EDIT - scalenie

I znowu coś tańszego na oku;

f4 matek'a:
https://www.banggood.com/Matek-F405-OSD-BetaFlight-STM32F405-Flight-Controller-Built-in-OSD-Inverter-for-RC-Multirotor-FPV-Racing-Drone-p-1141282.html?rmmds=detail-left-hotproducts&cur_warehouse=CN

f4 Omnibus'a:
https://www.banggood.com/Omnibus-F4-Pro-V3-Betaflight-Flight-Controller-Built-in-OSD-Barometer-SD-Blackbox-for-RC-Drone-p-1163085.html?rmmds=detail-bottom-alsobought&cur_warehouse=CN

Mogę prosić tym razem o jakąś odpowedź który moduł lepszy ?
Wnioskuje że ten omnibus f4 ma lepszy lepsze MPU -MPU6000 6 axis SPI Gyro & Accelerometer oraz -Baro(BMP280).
Do tego płytka PDB mateka

https://www.banggood.com/Matek-Systems-HUBOSD8-SE-9-27V-PDB-W-STOSD8-SE-5V10V-Dual-BEC-For-RC-Multirotors-p-1122790.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN

bądź

https://www.banggood.com/Matek-FCHUB-6S-Hub-Power-Distribution-Board-5V-10V-BEC-Built-in-184A-Current-Sensor-p-1147591.html?rmmds=detail-bottom-alsobought&cur_warehouse=CN

PS gdzie w omnibusie włącza się regulatory? :> W mateku jest to wyraźnie oznaczone (s1,s2,s3,s4)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Mam ww omnibusa f4 v3 pro z baro
Przetestowane tylko na biurku, ale wszystko jak na razie działa prawidłowo.
Tylko jak będziesz wgrywał inav, to wybierz omnibus f4 v3 pro. Bo miałem problem z baro jak nie wgrałem z wersją z pro

Z vip3 masz promocję na zł85.62
Jakby co, to mam vip3, mogę Ci zamówić jak będziesz potrzebował.

Z VIP4 zł81.97

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:07 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Adrián pisze:
Przetestowane tylko na biurku, ale wszystko jak na razie działa prawidłowo.


No ki, a te esc gdzie wpinam?
Druga rzecz, matek posiada wyjścia UART 1,3,4.
A jak to jest w omnibus?
Będzie mi to w przyszłości potrzebne? ;>


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 gru 2014, 16:42
Posty: 511
Lokalizacja: Kazimierz Dolny
Esc wpinasz w pady motor output :-P Uarty są potrzebne do np. sbus, s.port telemetry, tbs smart audio/irc telemetry (przydatne rzeczy).

Adrián pisze:
Tylko jak będziesz wgrywał inav, ...

Tylko po co wgrywać inav? Jeśli dobrze wnioskuję to kolega chce racera, a tam to raczej betaflight ;-)

_________________
Hangar: De Stik
Suweren


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Adrián pisze:
Z vip3 masz promocję na zł85.62
Jakby co, to mam vip3, mogę Ci zamówić jak będziesz potrzebował.

Z VIP4 zł81.97


z VIP 5 jest 78.33

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:37 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Majk99 pisze:
Esc wpinasz w pady motor output :-P Uarty są potrzebne do np. sbus, s.port telemetry, tbs smart audio/irc telemetry (przydatne rzeczy).


Czyli gdzie? ;> Chyba nie w PWM;>
No dobrze s.port telemetry jest potrzebny do wyświetlania danych lotu,
widziałem na necie poziomicę bądź barometr w dronach wyścigowych - i raczej nikt nie powie mi że to nie jest przydatne.
Bynajmniej na początku.
Dane tego typu chronią pilota na początkowym etapie latania przed kraksą - po to właśnie szukam dobrego fc.


Majk99 pisze:
Tylko po co wgrywać inav? Jeśli dobrze wnioskuję to kolega chce racera, a tam to raczej betaflight ;-)


Tak zgadza się, chcę zrobić racera.
Dwie kamerki, jedna fpv z podglądem parametrów lotu,
druga typu go pro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
ESC mają 3/ 4 albo 5 przewodów. Zawsze są 2 grube +/- (czerwony/czarny) i te podpinasz do zasilania. Wszystko jedno jak. Dla wygody przez PDB po taniości przez konektor bezpośrednio do pakietu...
Cienkie przewody mogą być w kombinacji 1 2 lub 3. Interesuje Cię przewód sygnałowy - może być koloru żółtego albo białego- lutujesz do kontrolera jak napisał Franczesko do motor out... właśnie do PWM out. ESC do silnika 1 do PWM out 1 itd.

Poziomica w Racerze to ostatnia rzecz na którą się patrzy. Najważniejszy jest poziom napięcia na baterii. Reszta to fanaberia. Przy lataniu przez przeszkody człowiek bardziej się skupia aby nie zawadzić niż na tym gdzie jest poziom...

Dane tego typu dostępne są w każdym kontrolerze - nawet stareńkim CC3D czy NAZE32...

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 16:56 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Japim pisze:
Interesuje Cię przewód sygnałowy - może być koloru żółtego albo białego- lutujesz do kontrolera jak napisał Franczesko do motor out... właśnie do PWM out. ESC do silnika 1 do PWM out 1 itd.


Mój błąd, że się nie sprecyzowałem - tak chodziło mi o przewód sygnałowy - bo na tej zasadzie steruje się silniczkami ;]
Dziękuję za odpowiedź.

Japim pisze:
Poziomica w Racerze to ostatnia rzecz na którą się patrzy. Najważniejszy jest poziom napięcia na baterii. Reszta to fanaberia. Przy lataniu przez przeszkody człowiek bardziej się skupia aby nie zawadzić niż na tym gdzie jest poziom...

Dane tego typu dostępne są w każdym kontrolerze - nawet stareńkim CC3D czy NAZE32...


No dobrze, a ktoś miał styczność z FC matek? ;>
I jeszcze jedno, PDB matek'a będzie współpracowalo z omnibuse'm? Czy odpowiedniki skrótów poniżej to to samo?

VCC matek -> VBAT Omnibus
Curr matek ->CNNT Omnibus

I jak to jest z rozmieszczeniem pinów w obydwu płytkach? Ktoś ma jakieś porównanie?
I czy ktoś ma manuala do omnibus'a - jak coś szukać i rozkminiać bez manuala;/ ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 17:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sie 2014, 09:19
Posty: 280
Lokalizacja: Warszawa/ Zachod
Gdyby producenci elektroniki do dronów (nie mówię o DJI) zakładali, że użytkownicy będą kupować tylko ich sprzęt to daleko by nie zajechali. Więc patrząc na rynek płytki PDB i FC są w 100% ze sobą kompatybilne. To samo dotyczy regli. Co niektórzy producenci np ułatwiają użytkownikowi podjęcie decyzji i np ustawiają piny w swoich produktach nad sobą - co umożliwia robienie ładnych i schludnych kanapek. Inaczej musisz sobie sam polutować. Wide np Hobbywing:
https://www.banggood.com/XRotor-Micro-4 ... 61234.html
https://www.banggood.com/Hobbywing-XRot ... 79083.html

_________________
Pozdrawiam,
Przemek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 17:42 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Japim pisze:
musisz sobie sam polutować.



Pewnie że sobie polutuję,
to jest właśnie modelarstwo ;]
Dziękuję za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 gru 2017, 18:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Majk99 pisze:
Tylko po co wgrywać inav? Jeśli dobrze wnioskuję to kolega chce racera, a tam to raczej betaflight

To tak na przyszłość, jakby chciał do niego wgrać inav, np do innego modelu itd. Jak tylko do racera, to jw.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sty 2018, 08:51 
Offline

Rejestracja: piątek 17 lis 2017, 09:33
Posty: 88
Lokalizacja: Jawor
Naczytałem się w międzyczasie jeszcze o kontrolerach -
suma sumarum zamówiłem komplet matek'a bez baro.

Bo nie miałem racji co do modułów,
f4 mateka ma jednak lepsze podzespoły.
To taka informacja dla nowych.

EDIT - scalenie

Wczoraj znalazłem wątek na rcgroups o spasowaniu MS 35A racestar obsługującego jedynie Oneshot42.. i Multishot pod DShot 600. Znalazłem już dwa filmiki - tylko czy to nie fake. na banggood ludzie piszą że normalnie sflashowali wersję MS 35A BB21 (chip) który ma lepsze parametry odświeżania i działają niezawodnie.
Niektórzy piszą tez że trzeba odlutować jedną rzecz. Ktoś coś więcej wi w tym temacie? ;>

A tutaj filmiki
https://www.youtube.com/watch?v=maun9tJ0i8Y

Komentarze;
Cytuj:
Use them on most of my builds. They are cheap and function well. D600 without difficulties. You can see the flight charasteristics here

Cytuj:
Cheaper than than the RS Series at an higher Amp rating. Works fine on my 4S 210 Quad with 2206 2400kv Motors. Also the correct Firmeware was allready on board. I removed the caps and DShot 300/ 600 works great without problems

Cytuj:
this is not first time i am buying them, love them for the price. remove cap for dshot600, love smoothness.

Cytuj:
I'm using these ESCs on two of my quads now, and I didn't have a single problem with it yet, I'm runing Dsht600 without removing filter caps and with no desync issues or anything.. would buy again :)

Cytuj:
Simply great ESCs. small form factor lightwieght EXTREMELY smooth. Out of the box with Oneshot42 Oneshot125 and Multishot. Dshot ready after flashing firmware no hardware mods needed (no tiny capacitor to remove) I use these on my NOX5R with Emax RS2205S 2300kv and Racekraft 5051x3 props 503g AUW and cant even really get them warm :D Highly recommend the MS series ESCs for your next power hungry build. Side Note: Never "skimp" on your ESCs! Even the best FCs motors and lipos will perform like junk when using low performing ESCs


Edytuj posty!

Mam takie pytanko, czy G (ground) od przewodu sygnałowego musi być zlutowany do FC?
Bo na PDB (mateka) nie widzę przydzielonego (odseparowanego G) dla danego sygnału..
Mam zestaw Matek FC + PDB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sty 2018, 22:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8690
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pytasz o regle?
Jeśli nie ma przewidzianego miejsca na pojedyncze masy do fc, to złącz wszystkie i przylutuj razem.
Nauczyłem się, że lepiej lutować masę i sygnał.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.