Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 sty 2018, 05:57

Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Frsky - traker
Post: niedziela 08 paź 2017, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7480
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Od dawien dawna chodzi za mną temat z trakerem, ale nie pod fpv, tylko rc, do użytku z frsky.

Z kolegą szper, już co nieco o tym pisaliśmy, ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze, może podjął się już tego i podpowie którędy droga?

Jedyne co udało mi się znaleźć, to na niemieckim forum https://fpv-community.de/showthread.php ... in-Germany

https://github.com/SamuelBrucksch/open360tracker

Niemieckiego ni w ząb.. posiłkuję się translatorem.

Może ktoś już go zrobił wzorując się na tym przykładzie?

Do eleresa jest już gotowe rozwiązanie opisane na forum, pod frsky nie znalazłem, nie licząc ww.

FPV mnie nie ogranicza, bo łatwo zrobić prosty traker do 5.8ghz.

Pewnie nie jeden pomyśli, po co kombinować, gdy już mamy forumowego eleresa?
W końcu to forum modelarskie (w dużej mierze?), nie zawsze trzeba iść na "łatwiznę" ;-) po za tym, mam trochę odbiorników frsky i nie trzeba było by zmieniać na inny system, tylko ze względu słabszego zasięgu.

Idą coraz gorsze warunki pogodowe, będzie więcej czasu na dłubanie na następny sezon. Może akurat z Waszą pomocą coś się urodzi sensownego i użytecznego :-)

Mechanika to nie problem, chodzi o elektronikę i ewentualne podzespoły.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 20:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1040
Lokalizacja: Gliwice
Trochę czasu temu zastanawiałem się nad tym samym. Chciałbym żeby tracker brał dane z taranisa, do którego spływają dane o pozycji z pixhawka. Z wyciągnięciem danych z taranisa nie ma problemu, ale co dalej? Nawet na rcgroups nie uzyskałem odpowiedzi. Na te dwa projektu patrzyłem, ale z tego co pamiętam już daawno nikt nad nimi nie pracuje :(

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7480
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
No właśnie, też mnie to zastanawiało, czy jest to tak duży problem, czy nikt tego dotąd nie potrzebował..
Spróbuję się doczytać co piszą i zobaczę co z tym fantem zrobić.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5557
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
łatwo zrobić prosty traker do 5.8ghz.

Skoro latwo to w czym problem? Przeciez to taki sam tracker, bazujacy na danych z tego samego GPSa tylko z inna antena?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7480
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pisałem o tym https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... NA-TRACKER

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 21:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5557
Lokalizacja: Polska
To Ty chcesz zrobic tracker oparty na RSSI czy GPSie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 22:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7480
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wolałbym na gps, ale to był przykład tego prostego na 5.8
Opartego na gps jeszcze nie rozkminilem.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5557
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
Opartego na gps jeszcze nie rozkminilem.

Hmmm, ale za wiele to tu do kminienia nie ma. W duzym skrocie - znasz pozycje trackera i modelu, obliczasz azymut i elewacje na podstawie ktorych wysterowujesz serwa aby celowaly w dany punkt. Mozesz sobie jeszcze dodac kompas aby znac poczatkowa orientacje trackera.

Jak potrzebujesz gotowca na wzor to mozesz sobie spojrzec np. na
https://github.com/KipK/Ghettostation
kwestia dorobienia parsera dla telemetrii FrSky


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 paź 2017, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7480
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dzięki, jutro zobaczę z czym to się je.
Mając nawet kompas, trzeba będzie po uruchomieniu wycelować w model za każdym razem?
Czy już nie będzie to konieczne?

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 09:25 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 425
Jak bazujesz na GPS to kompas jak napisał Paweł jest tylko do "połapania się" gdzie się obrócić. Przykładowo model przekaże na tracker swoją pozycję geo która jest na tej samej długości ale bardziej na południe względem bazy to tracker "wie", że musi obrócić się na południe i tu kompas pomaga.
W dużym uproszczeniu można z trygonometrii wyliczać kąt gdzie przyprostokątne trójkąta są wyznaczone z różnic długości i szerokości geograficznych trackera i samolotu.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1040
Lokalizacja: Gliwice
Znalazłem coś takiego: https://github.com/CzechUavGuy/APM-Mavlink-to-FrSky W teorii powinno zadziałać z telemetrią puszczoną przez FrSky, a sam konwerter byłby podłączony pod tracker GhettoStation. Spróbuję się tym pobawić ale najpierw inwestycje w arduino mega.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5557
Lokalizacja: Polska
MacPiston pisze:
Spróbuję się tym pobawić ale najpierw inwestycje w arduino mega.

Na poczatek nie inwestowalbym w Mega, a raczej okroil ten projekt z rzeczy niepotrzebnych, spokojnie powinienes sie zmiescic na 328P.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1040
Lokalizacja: Gliwice
Kurde, najprostsze rozwiązania są zawsze najtrudniejsze do wymyślenia...

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 21:35 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 425
Piston pawelsky napisał kiedyś bibliotekę FrSky i fajnie się nią czyta wszystko co spływa z XJT chociażby - napięcia, rssi, geo... . Na bank to się mieści w 328p :)
Polecam - wystarczy obyć się z plikiem demo.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1040
Lokalizacja: Gliwice
Z tego co podziałałem to i tak wychodzi na to że aby zmieściło mi się to na Leonardo/328p to i tak z ghettostation zostanie sam system sterowania serwami na bazie danych, bo nawet po wywaleniu połowy funkcji i tak się nie mieści. Niestety obawiam się że przerośnie to moje możliwości ale będę próbował - jak nie Góra do Mahometa to Mahomet do góry :)

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.