Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 19 wrz 2018, 04:47


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Witam :)
Postanowiłem wreszcie coś zrobić i zamówiłem KIT Zeta wing Z-84 z Banggood. Przy okazji patrząc na inne zestawy spróbowałem skompletować resztę i chciałbym prosić o sprawdzenie czy jest dobrze :)
Skrzydło:
https://www.banggood.com/Wing-Wing-Z-84 ... ds=myorder
Jako że w zestawie ich nie ma to zamówiłem z kitem te serwa
https://www.banggood.com/Tower-Pro-MG90 ... ds=myorder
Do klejenia klej CA czy jakiś inny lepszy?
To teraz to co jeszcze do dokupienia.
Silnik - https://www.banggood.com/Racerstar-Raci ... rmmds=cart
Śmigła - https://www.banggood.com/10-Pairs-Kingk ... rmmds=cart
ESC - https://www.banggood.com/Tomcat-Skylord ... rmmds=cart
Pakiety -https://www.banggood.com/ZOP-Power-11_1V-1500mAh-3S-45C-Lipo-Battery-XT60-Plug-p-1021733.html?rmmds=cart
Ładowarka - https://www.banggood.com/Eachine-WT50-6 ... rmmds=cart
Aparatura Turnigy 9XR Pro https://hobbyking.com/en_us/turnigy-9xr ... odule.html
Link RC Tx - https://hobbyking.com/en_us/orangerx-op ... tible.html
Rx - https://hobbyking.com/en_us/orangerx-op ... eiver.html

Tu mnie zastanawia ta notka ,,Note: The setup and use of Open LRS requires computer programming skills and basic Arduino experience. This is not a "plug and play" system. See the attached document under the "Files" tab for resources on programming info, firmware downloads and more.''
Z tym u mnie kiepsko. Może lepiej będzie na początek link na 2.4Ghz?
Na razie to tyle, będę czytał i w razie jakbym na coś odpowiedzi nie znalazł to zapytam :)
Pozdrawiam.

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:30 
Offline

Rejestracja: sobota 19 sty 2013, 10:25
Posty: 1286
Lokalizacja: Cieszyn
Akurat jeśli chodzi o openlrs to teraz jest openlrs configurator do chrome, wszystko można wyklikać, nie trzeba już edytować plików ręcznie. Programator nadal jest potrzebny żeby wgrać soft.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Też mam "podobny" zestaw:

Zeta wing wing z-84
Naze32 rev 6 (leżak)
micro minimosd
gps ublox m8n
Silnik emax rs2205 2300kV
Regiel plush 30A pod 4s w przyszłym sezonie
Serwa Corona 919MG Digital Metal
Śmigło 5x45, będę testował 6x3
Pakiet 3s 1500mAh w sezonie będę wymieniał na 3 lub 4s x 18650 15-20A 3000mAh
Czas lotu bez fpv 40min+ , z fpv i kamerą hd ok18-19min przy bezwietrznej pogodzie
Link frsky d4r2+ (kolejny leżak) do 1,5km wystarcza bez specjalnych anten. Dopiero piknęło przy 1380m, zapewne przy lepszym ustawieniu anten, doleciał bym dalej.
Ale nie latam w jednym kierunku.

Jeśli chodzi o klejenie, to CA wystarczy, ale ja wolę używać uhu por.

Regiel masz za duży, nawet na 4s.
Wystarczy 20A, a jak chcesz mieć zapas na przyszłe 4s, to 30A

Też mam BL 5x45, ale będę testował "normalne" 5x3, lub 6x3. Powinno być bardziej wydajne, chociaż BL hq ma niezłego kopa.

Odnośnie aparatury, lepiej wybrać frsky q7, niż 9xr pro w tych "czasach". Jeśli jeszcze nie kupiłeś.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 16:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Na twoim zestawie się trochę wzorowałem przeszukując watki o Z-84.
4S raczej nie prędko założę, czyli styknie regiel 20A? Śmigła wezmę różne to sprawdzę też u siebie :)
Aparaturę masz na myśli tą? https://www.banggood.com/FrSky-ACCST-Ta ... 12717.html
Na razie zamówiłem samą ramę z serwami, a złożenie całości rozłoży się pewnie do końca roku (ale jak już jakąś część mam, to nie ma bata żeby nie dokończyć). Antenki kupię od kogoś z forum a jak już ogarnę latanie tradycyjne a potem fpv to chciałbym polecieć trochę dalej (i wyżej na ile dana strefa pozwoli) więc tu chyba lepszy byłby LRS?

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak będziesz wsadzał do środka bez chłodzenia, to weź na spokojnie 30A, to już będziesz miał spory margines. Mój silnik ze śmigłem jw wciąga 19,5A
40A, to już stanowczo za dużo. Szkoda $ i wagi

Tak, tą aparaturę miałem na myśli.

Anteny mam nowe, pagody z actuna.pl, dobrze zrobione i szybka realizacja.

Do 1,5km spokojnie wystarczy 2.4rc i 5.8 fpv Z dobrymi antenami i dobrym nadajnikiem fpv znacznie dalej.
To zależy jakie odległości Cię interesują. Tylko biorąc eleres'a weź pod uwagę, że przyda się link 1,2 fpv. To ma swoje wady i zalety. Większa waga i anteny, ale lepszy zasięg.

Jak masz taki dłuuugi plan budowy, to kup pierwszą aparturę i pierwszy lepszy symulator, polataj, nauczysz się podstaw i możesz spokojnie myśleć nad zestawem i linkami rc, fpv

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
No tak, właśnie większa masa 1.2Ghz odstrasza, chyba wezmę najpierw 2.4Ghz i postaram się jak najlepiej zrobić całą instalacje i dobre antenki kupić. Regiel wezmę 30A bo według tabeli silnik, który wybrałem ciągnie na 3S do 19.2A. https://www.banggood.com/FMS-Predator-3 ... 05074.html
Kurcze, przeglądam te linki na 2.4Ghz i mam mętlik w głowie, tyle tego jest i różne. Będzie to pasować do tej aparatury? https://hobbyking.com/en_us/scratch-den ... house.html ew. polecacie coś lepszego?
Tak, właśnie mam zamiar teraz aparaturę kupić i się bawić w symulatory :)

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 18:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Źle.
Nadajnik rc masz już wbudowany w aparaturę.
Poszukaj sam odbiornik z serii x najlepiej. Jak chcesz, to z telemetria

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Czyli Rx taki https://www.banggood.com/FrSky-X4RSB-31 ... mds=search
Ale teoretycznie miejsce na inny link jest, więc dałoby się potem wsadzić np. eLeReSa?

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 14:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Tak.
Możesz wsadzić drugi, później wybierasz zapewne w menu, który ma być aktywny w danym modelu.

Pisze zapewne, bo q7 nie miałem, ale w x9d tak jest, więc zakładam, że tutaj odbywa się tak samo.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:08 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 19:04
Posty: 196
Lokalizacja: Bytom
W Taranisie Q X7 też można dodać moduł nadawczy. Sam używam modułu Spectrum. Z poziomu aparatury włączasz, który ma być aktywny - wewnętrzny, zewnętrzny lub oba.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek
---------------------------------------------------------------
QAV-250, Martian II, GEPRC-AX215, QAV-R 220, ARMATTAN CHAMELEON, T-Rex 500
Zapraszam na bloga


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Ok, dziękuję za wyjaśnienia :) Na razie nie mam więcej pytań ;)

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 cze 2017, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Przyszło skrzydełko, posklejałem. Musiałem powiększyć trochę miejsca na serwa i otworki na popychacze, bo oryginalnie były za małe.

Jednak chciałbym o coś spytać. Interesuje mnie kamerka Runcam 3, i widzę ze w zestawie jest kabel ,,signal out and power'' czyli można jej używać do fpv, ale czy można jednocześnie nagrywać nią normalny film? Tak, żeby obraz szedł jednocześnie do fpv ale i na kartę (bez osd).

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 cze 2017, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Do tego skrzydła, bardziej pasuje runcam2, chyba, że kostkę wkomponujesz w piankę. Taki wiatrołap z niej będzie..

Odnośnie drugiego pytania, tak właśnie latam. Czyli fpv + nagrywanie hd i zasilanie oczywiście z pakietu głównego.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 06 cze 2017, 05:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Z jednej strony tak, ale z drugiej korci mnie bardzo te WDR.

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 07 sty 2016, 16:44
Posty: 169
Lokalizacja: Gołotczyzna
Jeszcze zadam jedno pytanie. Na yt na wielu filmach widać jak ludzie bez problemu ruszają np. lotkami, więc i serwami. A u mnie są one zablokowane (obydwa) i nie da rady ich ruszyć, to normalne?

_________________
Buduje się Zeta Wing Z-84 :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.