Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 cze 2019, 11:34


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 27 lip 2018, 12:42 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Jak wgrasz custom firmware (bodaj nawet to polski projekt) to bedziesz mial monitorowanie przed uruchomieniem ladowania, mozna sprawdzic poszczegolne cele.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 01:23 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
kuczy pisze:
hornet2, co prawda mam inną ładowarkę, ale mam program "Monitor" - i w nim mam mierzone napięcie na celach, oraz ich rezystancję wewnętrzną - a ładowarka w tym czasie nie ładuje pakietu. Myślę, że o takie coś chodziło koledze.
grryf pisze:
w ISDT podłączasz bez włączania zaplonu i od razu pokazuje napięcie cel.
No właśnie dokładnie o to mi chodziło, przewód od balansera podłączony, ładowarka działa, więc myślałem, że może ma jakąś funkcję sprawdzenia tych cel, może np. trzeba wcisnąć jakieś dwa przyciski naraz itp., no ale chyba rzeczywiście za prostą ładowarkę kupiłem...
terragady pisze:
Jak wgrasz custom firmware (bodaj nawet to polski projekt) to bedziesz mial monitorowanie przed uruchomieniem ladowania, mozna sprawdzic poszczegolne cele.
Bez wejścia USB mam, więc chyba nici z tego...

W każdym razie dziękuję, miło, że są tutaj osoby, których dzielenie się wiedzą nie boli ;-)

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 01:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
IMAXy nie mają USB, trzeba otworzyć obudowę i tam będą piny (ISP) do programowania procka, tutaj więcej info - https://github.com/stawel/cheali-charger
Jeżeli nie masz usbasp aby zaprogramować można go zrobić z Arduino i tak właśnie ja zrobiłem (używając arduino nano) bo zgubiłem gdzieś swojego usbasp ;) Jestem bardzo zadowolony z tego firmware, na pewno jest dużo lepszy od oryginalnego i jest bardziej przejrzysty, ja się gubiłem w tym menu oryginalnych.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 07:04 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1075
kuczy pisze:
hornet2, co prawda mam inną ładowarkę, ale mam program "Monitor" - i w nim mam mierzone napięcie na celach, oraz ich rezystancję wewnętrzną - a ładowarka w tym czasie nie ładuje pakietu. Myślę, że o takie coś chodziło koledze.


Rozumiem Cię . Ale tutaj jest wymieniona konkretna ładowarka Imax . W niej nie da się podejrzeć napięcia poszczególnych ogniw bez wybrania trybu ładowania i uruchomienia go . Imax mini ma dodatkowo możliwość sprawdzania rezystancji wewnętrznej ogniw . W ogóle Mini jest lepsza . Ma możliwość kontroli ładowarki poprzez komputer " Charge Master ".

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 28 lip 2018, 11:48 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
hornet2 pisze:
kuczy pisze:
hornet2, co prawda mam inną ładowarkę, ale mam program "Monitor" - i w nim mam mierzone napięcie na celach, oraz ich rezystancję wewnętrzną - a ładowarka w tym czasie nie ładuje pakietu. Myślę, że o takie coś chodziło koledze.


Rozumiem Cię . Ale tutaj jest wymieniona konkretna ładowarka Imax . W niej nie da się podejrzeć napięcia poszczególnych ogniw bez wybrania trybu ładowania i uruchomienia go . Imax mini ma dodatkowo możliwość sprawdzania rezystancji wewnętrznej ogniw . W ogóle Mini jest lepsza . Ma możliwość kontroli ładowarki poprzez komputer " Charge Master ".


Imax b6 z cheali wgranym też ma możliwość mierzenia rezystancji poszczególnych ogniw i nawet przewodów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 10:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
Czy to normalne że imax b6 mini ładuje w ciągu dwóch godzin tylko około 300 mah a dopiero za drugim razem idzie normalnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 11:06 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1075
daron19675 pisze:
Czy to normalne że imax b6 mini ładuje w ciągu dwóch godzin tylko około 300 mah a dopiero za drugim razem idzie normalnie?


O jakie aku chodzi ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 maja 2019, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
Lipo Turnigy 5k 3s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 maja 2019, 22:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1954
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Zależy:
- oryginał czy klon ?
- jakim prądem ładujesz ?
- jaki program ( jeżeli z balansowaniem to jakie ustawienia balansera )
- czy zasilacz którym zasilacz imaxa ma odpowiednią wydajność prądową

Kiedyś był temat o klonach, które miały problem z ładowaniem, jeżeli napięcie baterii było zbliżone do napięcia zasilania ładowarki.
Poszukaj w tematach na forum. Może to taki przypadek.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 10:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
Ładuje normalnie prądem 5A bez balancera. Zauważyłem że kiedy napięcie baterii podniesie się do 11v wystarczy uruchomić od początku ładowanie i śmiga normalnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 10:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 380
Lokalizacja: Biała Podlasla
Bez balansera to niby normalnie?

Co Cię skłoniło do takiego ładowania? Masz uszkodzony pakiet, który nie chce się ładować w trybie z balancerem?

Jakie masz napięcia na poszczególnych celach przed i zaraz po ładowaniu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 10:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
df2 pisze:
Bez balansera to niby normalnie?
Kabel balancera oczywiście podłączam ale ładuje funkcja "charge" a nie "balance".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 11:03 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 380
Lokalizacja: Biała Podlasla
Oczywiście uzytkujesz lipo źle i prosisz się o kłopoty lub szybką wymianę akumulatora. Proszę o odpowiedzi na pozostałe pytania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 11:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
Pakiet nie jest uszkodzony. Nie pamiętam jakie ma napięcia przed i po ale są prawidłowe.
Problem występuje tylko na tej ładowarkę na innej ładuje się normalnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 19 maja 2019, 12:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 380
Lokalizacja: Biała Podlasla
Skoro nie pamiętasz to odtwórz sytuację i zmierz.
Już Tobie napisałem, że ladujesz źle, i bardzo chciałbym zobaczyć te prawidłowe napięcia. Bez zdjęć nie uwierzę.
Podejrzewam, że są tak samo "prawidłowe", jak i "prawidłowy" jest Twój sposób ładowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.