Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 26 cze 2019, 11:38


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 mar 2018, 13:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9053
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Napięcie zasilania: DC 11-18 V

Ważne jak samo napięcie, jest drugi parametr W

Kup sobie używany zasilacz z X 360, lub x one, oryginalny. Będzie na długo bo imax ma tylko 50W

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 mar 2018, 06:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 110
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
Hej,

Akurat mam w domu Xbox 360, ale ten zasilacz ma zupełnie inną końcówkę. Słyszałem, że ludzie podłączają go przez te dodawane do zestawu krokodylki, ale jakoś słabo to widzę, szczególnie, że mam w domu małe dziecko, wszystkiego ciekawe i nie wyobrażam sobie mieć tak podłączonego urządzenia na wierzchu.

Zdecydowałem się na dedykowany zasilacz redox. Brałem u tego samego sprzedawcy końcówki ec2 i xt60 do zarobienia, a że miałem jeszcze kupon allegro do wykorzystania, to wyszło 20 zł taniej.

Inne pytanie - przy ładowaniu 2 lipo przez płytkę / rozdzielacz jest to obojętne gdzie w tej płytce (w sensie kolejności) wepnę baterie?

Spotkałem się też z opinią na grupie poświęconej H501s na fb, by ładować baterie mniejszą mocą (A) niż bateria na to wskazuje. Np baterię 2700 mAh 10c gość ładował 1.9A. Podobno wydłuża to życie baterii. Ma to sens? To przy ładowaniu 2 lipo przez płytkę ustawiać 3,8 A?

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 mar 2018, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9053
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Dlatego tak jak pisałem, robi się to w ten sposób, że demontujesz przewód wychodzący z zasilacza i w obudowie montujesz gniazda bananowe.
Druga opcja jest taka, że obcinasz końcówkę i lutujesz wtyczkę pasująca do imaxa.
Pierwsza opcja jest lepsza, bo stosując inne końcówki z wtyczkami bananowymi, można stosować do innych celów.

Jest też trzecia opcja, jak znajdziesz gniazdo z xbox 360, to można zrobić przejściówkę bez psucia oryginalnego przewodu. Tym bardziej jak wykorzystujesz do konsoli, to jest to wyjście ekonomiczne.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 20:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 lut 2018, 21:59
Posty: 60
Podepnę się pod temat. Moje pytanie wynika z niezrozumienia innych wypowiedzi/ nieznalezienia odpowiedzi. Mam tą ładowarkę. Dziś wylatałem pakiety 2S35C 220mAh. Chcę je naładować/rozładować trybem storage. Jaki prąd (ile amperów) ustawić. max jest 1A. Z instrukcji wynika, że dla pakietów 2S max prąd rozładowania to 0,6A. Tyle się ustawia i bez względu ile mAh miał by pakiet 2S to w trybie storage będzie się ustawiało dla nich 0,6A?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 20:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9053
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Wszystkie lipo, zawsze ładuje prądem 1C, bez względu na pakiet.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 20:34 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 lut 2018, 21:59
Posty: 60
Tak to wiem. Gdy ładuje pakiet 2200 mAh to ustawiam 2,2 A i wszystko jest ok. Natomiast gdy chcę włączyć program LiPo Storage to prąd mogę ustawić tylko w zakresie 0,1 - 1A. Co ma ustawić?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 21:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 09 lip 2016, 17:32
Posty: 172
W trybie storage bez względu jaka wartość początkową ustawisz ładowarka sama to zmieni na 0.6A.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 11 cze 2018, 21:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 lut 2018, 21:59
Posty: 60
Wielkie dzięki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 00:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
A da się w tym imaxie sprawdzić napięcia cel, ZANIM się włączy ładowanie?

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 lip 2018, 03:12 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 223
Lokalizacja: montreal.kan
Greif pisze:
A da się w tym imaxie sprawdzić napięcia cel, ZANIM się włączy ładowanie?




tak, ale trzeba przywolac do uzytku magiczne slowo-myslenie,gwarantuje ze to nie boli


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 lip 2018, 14:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 kwie 2016, 18:18
Posty: 57
Lokalizacja: Oslo
Exec80 pisze:
Witam,
mam w domu kilka zasilaczy od starych laptopów - na wyjściu 19.5V / 6.7A - da radę tym zasilić iMaxa czy te 19.5V to jednak za dużo?


Wiem że dawno pytałeś, ale u mnie śmiga już z rok imax na ładowarce od lapka 19V i jest gitara, niby jest 18V ale jak sprawdzałem elementy nie są ograniczone do 18, nic sie nie grzeje, prad mam stabilny. Imaxa skaliborwałem pod tą konkretną ładowarkę choć nie wiem czy to ma coś do gadania, wyjściowe i tak powinno być takie samo nie zależnie od wejściowego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 11:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Z.W15 pisze:
Greif pisze:
A da się w tym imaxie sprawdzić napięcia cel, ZANIM się włączy ładowanie?
tak, ale trzeba przywolac do uzytku magiczne slowo-myslenie,gwarantuje ze to nie boli
Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? Napięcia cel widać dopiero PO uruchomienia procesu ładowania, jest w tej ładowarce jakaś opcja, której nie ma w instrukcji, żeby sprawdzić te cele przed rozpoczęciem?

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 11:33 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1075
Greif pisze:
Z.W15 pisze:
Greif pisze:
A da się w tym imaxie sprawdzić napięcia cel, ZANIM się włączy ładowanie?
tak, ale trzeba przywolac do uzytku magiczne slowo-myslenie,gwarantuje ze to nie boli
Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? Napięcia cel widać dopiero PO uruchomienia procesu ładowania, jest w tej ładowarce jakaś opcja, której nie ma w instrukcji, żeby sprawdzić te cele przed rozpoczęciem?


A niby jak chciałbyś to zrobić ? Przecież by cokolwiek zrobić to ładowarka musi mieć wcześniej zadany jakiś program . Sama z siebie nic nie zrobi. To tak jakbyś chciał sprawdzić w samochodzie na wskaźniku na desce rozdzielczej stan paliwa nie włączając zapłonu . ;-)

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1959
Lokalizacja: Gdynia
hornet2, co prawda mam inną ładowarkę, ale mam program "Monitor" - i w nim mam mierzone napięcie na celach, oraz ich rezystancję wewnętrzną - a ładowarka w tym czasie nie ładuje pakietu. Myślę, że o takie coś chodziło koledze.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 lip 2018, 12:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 kwie 2017, 18:53
Posty: 109
Lokalizacja: Białystok
w ISDT podłączasz bez włączania zaplonu i od razu pokazuje napięcie cel.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 141 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.