Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 15:32


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 12 maja 2018, 14:17 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 33
Lokalizacja: Lubuskie
Nie tylko numeracja ale też czasy nagrania plików z 1980 roku :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 18:03 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 29
Lokalizacja: Gdańsk
Cytuj:
odlatuje na odpowiednią odległość i przytrzymuję down, pojawia się circle fly on
,o właśnie, tego do końca nie ogarnąłem. Dzięki. I tak, jak piszesz pokazuje odległość, od punktu.. Co do accu ni-cd to nie, mam przykre doświadczenia. Irenty, to ja mam z 1970 roku ? (hubsan_snap_19700101_081306) nie słyszałem o sposobie zmiany numeracji...
Antenil nie mów że inhalujesz e-pety :mrgreen:
Cytuj:
choć na początku chciałem z 18650 coś skleić


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 19:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
U mnie to samo (hubsan_snap_19700101_080259) może trzeba go zaktualizować? Ogólnie z kamerą mam pewne problemy, czasem nie zapisuje zdjęć, ze dwa razy nie mogłem przerwać nagrywania filmu, w tym aspekcie duży minus.
Zaszalałem i kupiłem NiMH, za jakiś czas przekonam się co są warte i czy to był dobry wybór.
bogdanor pisze:
Antenil nie mów że inhalujesz e-pety

Nieee :) Zbieram z różnych źródeł, a to zepsuty laptop, a to powerbank i inne tego typu baterie, jak jakieś ogniwo nie jest zbyt zmęczone to zostaje i zazwyczaj zastępuje te w złej kondycji.

Dzisiaj znowu mi zerwało sterowanie na 750m, a obraz był bardzo dobry, podobno 2,4GHz jest stabilniejsze niż 5GHz, u mnie jest przeciwnie, jeszcze kilka takich akcji i zacznę się rozglądać za upgradem anteny.
Poza tym szukam prostego i taniego sposoby aby bez kabla przechwycić obraz na telefon, choćby z bliskiej odległości, ktoś coś :D?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 20:17 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 29
Lokalizacja: Gdańsk
Tak na szybko 5.8g to wifi https://hobbyking.com/en_us/wifi-tx.html?___store=en_us , a po co , ciekawości zapytam ? Ja póki co nie latam daleko, mam stracha, tyle się naczytałem o uciekających quadach...ale to się zmieni..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 12:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
Dokładnie coś takiego i wiem o tym, tylko że pisząc tanio miałem na myśli coś 10 razy tańszego :P Nie ogarniam tej elektroniki, w zasadzie dlaczego potrzebny jest taki konwerter skoro telefon może odbierać 5G? A po co? W sumie po nic, bo lubię kombinować i żeby osoba obok też miała choć trochę podglądu. Tak się teraz zastanawiam dlaczego nie kupiłem H501A + Pro pilota z H501S, chyba niewiedza. Ale przepadło, na YT znalazłem filmik jak gość wsadza antenę z H501A do Ski dzięki czemu może łączyć się z aplikacją i używać way-pointów oraz mieć obraz na telefonie a jednocześnie sterować kontrolerem nie tracąc zasięgu, ciekawa opcja i nawet nie droga.

Też mam pewne obawy, ale liczę na to że jednak przyleci w dobrą stronę, a jak nie to najwyżej wymieni się go na DJI Mavica (Verid miał racje dla mnie już jest za późno :mrgreen: ), dzisiaj testowałem max zasięg.
Obrazek obraz wygląda kiepsko ale to przez słońce i to jak aparat uwydatnia piksele.

Przy 1800 pojawił się delikatny szum i troszkę kolory wyblakły, ale nic strasznego. Na 2200m straciłem sterowanie, obraz wciąż był dobry, oczywiście RTH zadziałało i na 1800m ponownie 2,4G złapało sygnał, ale 2 próby już nie podejmowałem bo bałem się, że może mi nie starczyć mocy na powrót, następnym razem będę leciał bez GPS bo 5m/s to trochę za mało. Myślę że gdybym stanął na jakiejś górce (ja stałem w dołku, 0,5 km ode mnie las) i byłyby dobre warunki to na 2,5km można lecieć, ale z ryzykiem zerwania sterowności, myślę że prędzej czy później jakaś lepsza antena wpadnie w moje ręce.

EDIT: Zmazałem GPS, pokazywanie całemu światu gdzie jestem to kiepski pomysł.
EDIT2: Ejj, bo może ja źle używam tej anteny? Powinienem ją łamać tzn, powinna być pod kątem 90 stopni do drona czy może wręcz przeciwnie koniec anteny powinien być skierowany na koptera?


Ostatnio zmieniony niedziela 13 maja 2018, 13:09 przez Antenil, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 13:04 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 29
Lokalizacja: Gdańsk
H501a obsługuje wifi, a co za tym idzie ma inną elektronike w środku...Nie myślałeś o okularach FPV ? Albo samym ekranie z odbiorem 5.8g ? Hm, aj właśnie przetestowałem dziś eachine vrd2 pro (okulary typu kubełek).... cóż działają...ale jakość obrazu dla mnie ...denna, nawet nie zbliża się do jakości jaka jest na kontrolerze.., choć można latać...(przetestowałem wszystkie możliwe ustawienia..) Chyba je odsprzedam...
ps.dlaczego wszyscy zamazują te koordynaty gps ? :mrgreen:
jak znajdę duże płaskie pole też zobaczę jak daleko poleci :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 13:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
Myślałem, ale szybko się doczytałem, że w tych tanich okularach obraz jest tragiczny, jak z resztą sam piszesz (jakość na kontrolerze jest zła, to nawet nie chce myśleć jaką Ty masz), podobno lepiej kupić właśnie taki konwerter wifi i okulary VR do telefonu. Właśnie o to chodzi, żeby zrobić hybrydę z 2, koszt jakieś 100zł, poczytam o tym więcej, kto wie :D
Będziesz musiał znaleźć bardzo duże pole.

bogdanor pisze:
ps.dlaczego wszyscy zamazują te koordynaty gps ?

Nie wiem, pewnie ma to coś wspólnego z tym, że nikt nie chce ujawnić gdzie mieszka z dokładnością do centymetra :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 14:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11603
Lokalizacja: Mikoszewo
Antenil pisze:
że nikt nie chce ujawnić gdzie mieszka z dokładnością do centymetra :D

A co? Latasz w domu czy na polu mieszkasz? :roll:
bogdanor pisze:
ps.dlaczego wszyscy zamazują te koordynaty gps ?

Bo zobaczyli u kogoś. Nie wiedzą po co, nie wiedzą na co ale zamazują. Czasami tłumaczą się tak jak wyżej pseudo paranoją (mimo że lot w szczerym polu) co nie przeszkadza im minutę później publikować wszystkich szczegółów swojego życia na Ryjówce z domowego kompa lub komórki której używają na codzień.
De facto kordy zamazujesz jak odwalasz jakąś manianę. Lot tam gdzie cię być nie powinno, na odległość albo na wysokość na której nie powinieneś przebywać. Względnie, jak masz ciśnienie żeby chronić miejscówkę bo jest fajna a nie chcesz żeby ci się zaraz cała horda "zwiedzających" zwaliła. W pozostałych przypadkach to pozowanie na Anonymous'a - taki przyczajony kopter, ukryty dron dla ubogich.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 18:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 33
Lokalizacja: Lubuskie
Ja mam coś takiego jak na zdjęciu do tego okulary BlitzWolf® BW-VR3 3D VR i Galaxy S8 ale jakość też nie jest za rewelacyjna, nie taka jak na kontrolerze. Apropo jak dla mnie to przydał by się licznik czasu od włączenia baterii pod czasem nagrywania, to by ułatwiło trochę zapominalskim :). Bo już miałem lądowanie prawie w wodzie jakieś 100 m odemnie :). Co prawda można włączyć stoper w zegarku ale na ekraniku byłoby lepiej. Co zauważyłem to jak jest trochę dalej to jak obrócę go w około osi to w pewnym koncie pogarsza się obraz. Chyba trzeba by było wyciągnąć antenę FPV na zewnątrz drona.


111.jpg
111.jpg [ 6.22 KiB | Przeglądany 267 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 20:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
Verid pisze:
Czasami tłumaczą się tak jak wyżej pseudo paranoją (mimo że lot w szczerym polu)

Proszę mi tu pseudo paranoi nie wmawiać nie znając wszystkich faktów.
Verid pisze:
A co? Latasz w domu czy na polu mieszkasz?

I oto zgadłeś, nie jeden z większego miasta określiłby, że niemal mieszkam w polu. Wyszedłem na podwórze, 3 metry przed dom i stamtąd sterowałem dronem, wystarczy wstukać koordy i każdy ma mój adres. Używam tego nicku też na innych forach, może podpadnę jakiemuś psychopacie, on by mnie szukał, trafiłby na to zdjęcie, przyjechał do mojego domu, włamał się w nocy i mnie zabił? /ironicoff.
Wiem że obecnie jest inwigilacja totalna i nawet nie zauważę, gdy mój telefon zacznie wysyłać komuś moje położenie, ale są pewne standardy i pewnych danych się po prostu nie podaje, domyślam się, że Ty też publicznie na forum nie podajesz swojego adresu. Jak będę w polu to niech sobie będą te koordy, nic mi nie będą wtedy przeszkadzać :)
EDIT: Dobra, wydawało mi się, że napisałem "pokazywać gdzie mieszkam" a nie "pokazywać gdzie jestem" mały błąd w komunikacji.


Żeby nie było całkowitego offtopic, bawiłem się dzisiaj z manual mode i za nic nie wiem jak to ma działać, na YT ludzie jakoś robią tym ładne flipy, ale u mnie się nie da, kąty nachylenia wciąż są ograniczone, jedyna opcja to wyłączyć silnik, czekać aż dron gibnie się "do góry nogami" i włączyć je w odpowiednim momencie, ale nie o to chodzi..

@UP Też to zauważyłem, jest niewielka różnica, ale dużo większa jest gdy dron jest nachylony tzn gdy lecimy w niewłaściwą stronę, najlepiej wywalić obie anteny. Tak btw ta od 5G jest na górze drona? bo gdy znajduje się on bezpośrednio nad nami obraz jest bardzo zły. Ja patrzę na napięcie w zawisie, 6,8 i trzeba szybko wracać, przy 6,5 zaczyna przymusowe lądowanie przy 6,4 wyłącza silniki.
Nie wiem co myśleć o tych goglach, niby fajna sprawa, ale raz trochę droga, oczy nie bolą od kiepskiej jakości obrazu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11603
Lokalizacja: Mikoszewo
Antenil pisze:
może podpadnę jakiemuś psychopacie, on by mnie szukał, trafiłby na to zdjęcie, przyjechał do mojego domu, włamał się w nocy i mnie zabił?

I ty jeszcze prosisz o nie wmawianie sobie paranoi? :roll:
Antenil pisze:
Wiem że obecnie jest inwigilacja totalna i nawet nie zauważę, gdy mój telefon zacznie wysyłać komuś moje położenie

Ale mimo to uparcie zamazujesz kordy. I nie przeszkadza ci to że chwilę wcześniej bardzo dokładnie opisałeś w tekście gdzie cię szukać. I jeszcze byłeś na tyle nieroztropny by napisać że mogę cię szukać gdzie indziej w necie pod tym samym nickiem żeby sobie posprawdzać twoje aktywności, upodobania, zainteresowania itp? No gratuluję, po prostu anonimowiec pełną gębą. Może następnym razem, zamiast się wydurniać z zamazywaniem kordów, nie kłapać dziobem gdzie cyknąłeś screena? Wtedy nawet najdokładniejsze pozycjonowanie będzie bezużyteczne bo mogłeś sobie odlecieć kilometr od obory kumpla dwie wioski dalej i te dane nie byłyby w żaden sposób korelowalne ani z tobą ani z twoim miejscem zamieszkania. Myśleć a nie tylko pozować bo póki co żenadą pachnie...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 maja 2018, 22:23 
Offline

Rejestracja: piątek 03 lut 2017, 20:23
Posty: 13
Cześć
Mam taki problem: W sterowniku standard do H501S mam lipo. Ładowałem go raz po zakupie drona w grudniu 2017. Dron przeleżał kilka miesięcy i w zasadzie zacząłem nim latać może miesiąc temu. W związku ze słabą jakością FPV (po ok 60m już zero obrazu) za radą kolegów postanowiłem zmienić częstotliwość. Niestety coś nie za bardzo mi to wyszło bo obraz całkiem zaniknął. Czy po zmianie należy ponownie bindować nadajnik z dronem ? Czy trzeba wykonać jakiś restart czy zmianę częstotliwości można dokonywać jakby "na gorąco" ? Czy dron potrzebuje jakiegoś czasu aby dostroić częstotliwość FPV za nadajnikiem ?

Sprawa druga: W czasie bindowania gdy zniknął mi obraz po pierwszej zmianie częstotliwości wyłączył mi się nadajnik, padła akumulator. Podłączyłem go do ładowarki SKYRC E3 i migają mi wszystkie diody na czerwono czy oznacza to ,że aku jest uszkodzony ? Akumulator z drona po podłączeniu do tej ładowarki ładuje się prawidłowo.

Pozdr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 04:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11603
Lokalizacja: Mikoszewo
macskup pisze:
Ładowałem go raz po zakupie drona w grudniu 2017. Dron przeleżał kilka miesięcy i w zasadzie zacząłem nim latać może miesiąc temu.

Przechowywanie naładowanego lipo przez kilka miesięcy jest dla niego bardzo niezdrowe. Szczególnie jeżeli trzymany był w cieple. Sprawdź multimetrem jak tam napięcie na pakiecie bo skoro ładowarka się buntuje to być może zarżnąłeś baterię i ładowarka ze względów bezpieczeństwa odmawia współpracy.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 06:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2016, 23:30
Posty: 42
Lokalizacja: Polska
Kod:
BlitzWolf® BW-VR3 3D VR i Galaxy S8 ale jakość też nie jest za rewelacyjna,

Bo to wina obrazu który już nadaje Hubsan. Odbiornik i monitor w aparaturze w zasadzie w tym przypadku jest OK. Wystarczy podlączyć dobre HD google, obraz jest nie lepszy jak w aparaturze. Oczywiscie nie rozumiem po co w trybie stabilizacja i GPS latać w googlach, ale to już kto jak lubi.
Zasięg FPV bardzo dużo zależy również od tego ile obok jest nadajników 5,8.
Prosty przykład lataliśmy obok firmy co rozdaje internet po WiFI i maja nadajniki jak i 2,4 tak i na 5,8 i zasięg FPV był ok 300 metrów.
W polu na lące zasięg FPV na tej samej konfiguracji około 1000 metrów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 08:52 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 29
Lokalizacja: Gdańsk
Dokładnie, [code]lataliśmy obok firmy co rozdaje internet po WiFI i maja nadajniki jak i 2,4 tak i na 5,8 i zasięg FPV był ok 300 metrów[code] w mieście zasieg może drastycznie spaść, własnie z powodu ...smogu elektromagnetycznego.
[code]Oczywiscie nie rozumiem po co w trybie stabilizacja i GPS latać w googlach[code] , dla mnie gdy quad jest już bardzo daleko i wygląda jak kropka lub wrecz wcale go nie widze(w dodatku jestem raczej krootkowidzem), gogle są niezbedne do ogarniecia sprawy.
Przechowywanie naładowanego lipo przez kilka miesięcy jest dla niego bardzo niezdrowe, o tak, w ten sposób zdegradowałem accu od symy, z ok. 8 min. Latania zrobiło się 30 s...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.