Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 16 paź 2018, 20:12


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 296 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 30 kwie 2018, 11:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 37
Lokalizacja: Lubuskie
Ja tam też z Chin zprowadziłem ale cła nie płaciłem zależy jaką pocztą wysłane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 kwie 2018, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 103
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
bogdanor pisze:
Sam nie wiem, na Banggood masz za 940 zl,(minus 8 %, patrz kupon do wykorzystania na stronie)


[...] wersja SS (dochodzi "point of interest"



Szkoda, że nie poczytałeś, bo na Gearbest, płacąc 30 zł Priotity Line masz (niemal) gwarancję, że nic nie zapłacisz. Ja tak kupiłem.

Co do "point of interest" to jest to opcja dostępna bodajże w wersji H501A, gdzie masz fpv na smartfonie i tam możesz też właśnie te POI ustawiać. W H501S(s) nie ma za bardzo jak - ekran fpv w obu kontrolerach nie jest dotykowy.

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 kwie 2018, 16:02 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Cytuj:
W H501S(s) nie ma za bardzo jak - ekran fpv w obu kontrolerach nie jest dotykowy
, ależ jest ta funkcjonalność:
Cytuj:
1. Add the feature to set the orbiting point when the orbit mode feature is engaged. In normal orbit mode the drones point of focus is on transmitter by long pressing the “video” button on the standard transmitter or “down arrow” button on the advanced transmitter. With this new feature, you can change the orbiting location and diameter.
To do this first hover the drone in desired location (new focus point), long press the “up” button on the advanced transmitter or “photo” button on the standard transmitter. The distance value displayed on the transmitter will change from green to red, the distance value will reset to “0”. The drones position is now the orbiting focus point. Use the elevator stick “up or down only” to set the orbit diameter. Don’t move the elevator stick left and right or it will exit the orbiting mode feature. After distance is set, long press the "down" button on the advanced transmitter or “video” button on standard transmitter to engage your custom orbit location and diameter. While in this orbit mode you can adjust wider or smaller diameters and change your altitude during flight
i nawet działa. :-)
Tylko znika w tedy z ekranu cała telemetria, wysokość, szybkość...idt. i nie wraca, nawet po wyjściu z tego krążenia :shock: , pewnie bug. Dopiero off/on pomaga..ktoś tak ma czy tylko ja ?
ps. Faktycznie z Gearbest, wyszło by taniej, jeśli bez vatu...no i tam nie piszą czy to ulepszona wersja ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 maja 2018, 10:52 
Offline

Rejestracja: piątek 03 lut 2017, 20:23
Posty: 15
Cześć
Jaki polecacie zestaw do wzmocnienia sygnału w H501S ? Wiem , że jest tego masa ale może któryś jest preferowany.
Na fabrycznym tracę FPV po ok 60 m.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 maja 2018, 11:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 103
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
bogdanor pisze:
i nawet działa. :-)


Nie chce się kłócić, ale to jest funkcja "circle" o ile dobrze kojarzę i faktycznie jest zaimplementowana w H501s i ss już od jakiegoś czasu. POI to innego rodzaju funkcja - że wskazujesz na mapie kilka miejsc, przez które chcesz, żeby dron przeleciał. I on wtedy powinien wykonać lot przez wyznaczone punkty automatycznie, bez udziału operatora. W tym sensie pisałem o braku dotykowego ekranu w kontrolerze.

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 maja 2018, 13:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2016, 23:30
Posty: 44
Lokalizacja: Polska
"Na fabrycznym tracę FPV po ok 60 m."
Zmień częstotliwość, jest taka możliwośc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 maja 2018, 17:30 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Woyd, masz na myśli waypoints...tego nie ma, point of interets to zwykłe kółkowanie wokół wyznaczonego przez ciebie punktu..macskup, a jak to nie pomoże majac standartowy kontroler, pokombinuj z domontowaniem antenek, Chińczyk ma mnóstwo takich zestawów za niewielkie pieniądze...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 maja 2018, 20:04 
Offline

Rejestracja: piątek 03 lut 2017, 20:23
Posty: 15
Czyli wybranie innej częstotliwości może byś lepszym rozwiązaniem niż domontowanie dodatkowych antenek ? Dobrze rozumiem ? Ew antenki kupić dowolne do H501 czy są jakieś "lepsze" (takie było moje pierwotne pytanie :mrgreen: )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 maja 2018, 20:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 103
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
kruger pisze:
...


Tom - możesz przypomnieć jaka częstotliwość fpv najlepiej się u Ciebie sprawdzała? Bo mi też czasem potrafi zgubić sygnał video przy jakimś nawrocie tuż nad głową.

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 maja 2018, 21:15 
Offline

Rejestracja: piątek 03 lut 2017, 20:23
Posty: 15
woyd - a Ty stosujesz jakieś dodatkowe anteny do swojego nadajnika ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 maja 2018, 11:26 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2016, 23:30
Posty: 44
Lokalizacja: Polska
Kod:
Czyli wybranie innej częstotliwości może byś lepszym rozwiązaniem niż domontowanie dodatkowych antenek ?

Tak, ale może i masz urawną antenę w nadajniku lub odbiorniku. 60 m to bardzo mało. Producent mówi, że ma być ok 300m.
Na BG z europejskich magazynóm masz zestaw anten do H501S o lepszych parametrach, kosztują ok 15 dolców, czy to pomoże - nie wiem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 07 maja 2018, 07:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 103
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
macskup pisze:
woyd - a Ty stosujesz jakieś dodatkowe anteny do swojego nadajnika ?
Cześć. Nie. Kupiłem wprawdzie, ale czytałem sporo opinii, że czasem działą gorzej niż fabrycze i dałem sobie spokój

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 10 maja 2018, 10:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
Mam drona już ponad 2 tygodnie i kilkanaście wylatanych pakietów za sobą więc myślę, że mogę wyrazić swoją opinię amatora dla amatorów. Kupiłem wersję jedyną słuszną czyli PRO, do tego 3 baterie, co według niektórych sprzedawców daje mi 80 minut lotu :D. Temat ma 16 stron a ciężko znaleźć informacje, które pomagają w wyborze tego modelu więc też wszystko tutaj napiszę.

*Unboxing*
Dostajemy ładne tekturowe pudełko z rączką, od biedy może służyć przez jakiś czas jako "walizka", wszystko wewnątrz jest dobrze opasane styropianem więc raczej jest bezpieczne w czasie transportu
W środku, dron, pilot z antenami, 8 śmigieł, klucz do śmigieł, balanser na 1 baterię, 1 bateria, klapka na wyświetlacz pilota, soczewka przyciemniająca na kamerę i oczywiście instrukcja obsługi.
Dron z wyglądu jak to dron, wygląda trochę jak tanie zabawki przez to sztuczną szybę z przodu, natomiast pilot jest łał, jak ktoś podejdzie z boku to uzna że pilotujemy naprawdę poważny sprzęt.
*lot*
Lata się nim faktycznie łatwo i przyjemnie, dobrze sobie radzi na wietrze i jest żwawy.
Na gps lata 5m/s bez gps 15-17 m/s niestety po kilkunastu sekundach na v-max napięcie na baterii spada poniżej minimum i dostajemy alarm, nie sprawdzałem czy jeśli nie odpuścimy przejdzie do RTH (i z niego wyjdzie bo napięcie wróci do normy), na zagranicznym forum wyczytałem, że są zamienniki baterii 15C, być może na nich nie byłoby tego problemu. Limit wysokości 250m.
Zasięg: Póki co najdalej poleciałem na 1200m i obraz był jeszcze dobry, pojawiały się drobne zakłócenia gdy wiatr bujał dronem, ale nic strasznego, sterowanie też było ok. myślę że jeszcze sporo by poleciał. Oczywiście nie było żadnych przeszkód po drodze. Raz mi się zdarzyło, że gdy dron był lekko schowany za górką 700m ode mnie, obraz był bardzo dobry, ale straciłem sterowanie, na szczęście RTH robi swoje i na 500m złapał sygnał.
Czas lotu: 20 minut bez szaleństw :)
Hold: Działa całkiem nieźle +/- pół metra i bardzo pomaga przy silnym wietrze gdzie bez tego nie dałoby się latać.
Follow me: Działa, aczkolwiek nie perfekcyjnie, czasami dron odwala jakieś dziwne manewry gdy się nagle zatrzymamy.
Headless: Działa bardzo dobrze, kompas się w ogóle nie przestawia, możemy włączyć i wyłączyć w dowolnym momencie lotu :)
RTH/failure : Również działa bardzo dobrze dopóki nie trzeba wylądować, niestety nie jest to miękkie lądowanie może trochę zwalnia nad ziemią ale stanowczo lepiej przejąć kontrolę i samemu go posadzić.
Kołowanie u mnie działa normalnie, tzn wchodzi i wychodzi w tryb bez problemu, ale używałem tego tylko z ciekawości ze 3 razy.

W menu pilota można ustawiać czułość, zrobić reverse, zapisać kilka ustawień, włączyć lot bez GPS, jest też expert mode, który nie mam pojęcia co zmienia (jak dla mnie nic) i manual mode, który chyba pozwala tylko na wyłączenie silników w powietrzu, nie wiem na ile to bezpieczne czy nic się nie złamie lub nie odpadnie gdy włączymy je ponownie, teoretycznie szybki sposób na zmniejszenie wysokości :P
Jest jeszcze opcja 3 ustawień ledów na dronie, którą można zmieniać w czasie lotu, miganie/stałe świeceni/wyłączone.
EDIT: Pilot strasznie zjada baterie, bez akumulatorków nie podchodź.

Osobiście jest bardzo zadowolony z zakupu. Zastanawiam się czasami nad dokupieniem gimbala do sporadycznego filmowania. Szkoda tylko, że uchwyt kosztuje tyle co 2 tanie gimbale, na pilocie mamy pokrętła do sterowania, ale czy w kopterze są wyjścia do podłączenia? Raczej w to wątpię, zostawałoby tylko poziomowanie. Nie wiem też co silniki na to w dłuższej perspektywie, podnieść podniosą na pewno, nawet na zwykłych śmigłach, ale czy nie dostaną za mocno w kość?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 maja 2018, 21:41 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Podnieść podniosą ja piszesz, ale faktycznie mogą znacznie szybciej się zużywać...(ok. 50 zł. Sztuka) Znacznie spadnie oczywiście czas lotu..Ja myśle nad zwykłym uchwytem na gumkach..do sporadycznego filmowania, przymocowywawym do kadłuba na paski...plus jakaś sportowa kamerka z stabilizacją obrazu (zamówiłem też google do fpv)..Kontroler faktycznie, głodomór, ja zamówiłem pakiet lipo 3s, na alliexpres, własnie do współpracy z nim...W trakcie tego kołowania nie znika ci telemetria z ekranu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 10:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
Znika tylko odległość, która jest zastępowana odległością od wybranego punktu. Cała procedura wygląda u mnie tak: Przytrzymuję UP i pojawia się circle fly here, odległość zmienia się z zielonej na czerwoną i ustawia na 0, odlatuje na odpowiednią odległość i przytrzymuję down, pojawia się circle fly on. I już dron lata, wszystko pokazuje dobrze, tylko tak jak mówiłem zamiast odległości ode mnie pokazuje odległość od punktu. Natomiast żeby wrócić do normalnego trybu wystarczy przytrzymać up/down, albo po prostu zacząć lecieć samemu. A naciskanie UP (odpowiada właśnie za chowanie i pokazywanie telemetrii) nic u Ciebie nie zmienia? + Ciekawostka przytrzymując od razu down dron będzie kołował w ogół nas.

Ja kupiłem akumulatorki AA z ładowarką, chyba wyszło nawet taniej, choć na początku chciałem z 18650 coś skleić bo mam ich kilka ale są zbyt niewymiarowe do slotu :D

Przy wychyleniach o 20 stopni to żadna stabilizacja nie pomoże :P W temacie jest kilka postów dyskusji gdzie pomysł gimbala został szybko "zjechany", może chłopy wiedzą co piszą i lepiej zostawić jak jest.

EDIT: Jest jakiś schemat nadawania nazw zdjęciom? U mnie wydają się dostawać losowe numery przez co nie są chronologicznie i źle się je przegląda.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 296 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.