Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 kwie 2018, 16:12


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 07 sty 2018, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 sie 2016, 18:33
Posty: 53
Lokalizacja: Paris
Przede wszystkim to poczytaj chwile czy na forum czy na google o jakimkolwiek ladowaniu pakietow i o ladowarkach i o pakietach, znajdziesz wszystko. Szybciej to bedzie ladowac lepsza ladowarka, o wiekszym pradzie :D ta ktora podales ma prad ladowania max 5A, wiec jesli twoj pakiet ma np 2200mahA x3 (bo tyle pakietow chcesz docelowo ladowac)= 6.6A co przekracza prad ladowania twojej ladowarki. Nie kombinuj z pakietami bo one nie kosztuja 2zl tylko delikatnie wiecej i jak przekombinujesz to pozniej wyjdzie ci ze jeden pakiet wystarcza na kilka lotow i beda pozniej pytania czemu tak sie dzieje ze spadla wydajnosc, ze na poczatku latalem np. 20min na jendym a teraz wystarcza mi na 10min


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 sty 2018, 22:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 25
Lokalizacja: Lubuskie
tomaszallprint pisze:
Przede wszystkim to poczytaj chwile czy na forum czy na google o jakimkolwiek ladowaniu pakietow i o ladowarkach i o pakietach, znajdziesz wszystko. Szybciej to bedzie ladowac lepsza ladowarka, o wiekszym pradzie :D ta ktora podales ma prad ladowania max 5A, wiec jesli twoj pakiet ma np 2200mahA x3 (bo tyle pakietow chcesz docelowo ladowac)= 6.6A co przekracza prad ladowania twojej ladowarki. Nie kombinuj z pakietami bo one nie kosztuja 2zl tylko delikatnie wiecej i jak przekombinujesz to pozniej wyjdzie ci ze jeden pakiet wystarcza na kilka lotow i beda pozniej pytania czemu tak sie dzieje ze spadla wydajnosc, ze na poczatku latalem np. 20min na jendym a teraz wystarcza mi na 10min

OK rozumiem dzięki za podpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 01:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 96
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
tomaszallprint pisze:
No nie do konca dobrze myslisz, potrzebna ci jeszcze taka plytka http://allegro.pl/profi-rozgaleziacz-la ... 08357.html
oczywiscie z wtyczkami pasujacymi do twoich pakietow


Tak tylko informacyjnie - ta płytka jest sporo taniej do wzięcia u naszych skośnookich "frendów":

Gearbest 37zł: https://www.gearbest.com/rc-parts/pp_109471.html
albo Ali - ok. 27 zł: https://pl.aliexpress.com/item/New-2S-6S-Lipo-Battery-Parallel-Charging-Board-Charger-Plate-TX60-Plug-for-Imax-B6-B6AC/32803171255.html

Samego Imax B6 z kodem "imaxb6" można kupić na Gearbest za ok 100 zł. https://www.gearbest.com/multi-rotor-parts/pp_176503.html
Choć ten zestaw od kolegi Krugera wychodzi z tego wszystkiego chyba najtaniej, szczególnie, jeśli nie masz w domu starego zasilacza, którego mógłbyś do tego imaxa użyć.

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 sty 2018, 07:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 25
Lokalizacja: Lubuskie
woyd pisze:
Tak tylko informacyjnie - ta płytka jest sporo taniej do wzięcia u naszych skośnookich "frendów":

u nas też można tanio znaleźć:
https://abc-rc.pl/B6-Balance-Plate-XT60


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 lut 2018, 23:11 
Offline

Rejestracja: środa 17 sty 2018, 14:37
Posty: 4
Lokalizacja: Mysłowice
Hej
Na samym początku prośba do modernizatorów jeśli w złym miejscu piszę to przerzućcie mój temat we właściwe miejsce ;-)
Kupiłem pierwszego drona jak w temacie i mam pewne pytania do osób które się nim bawiły :)
1. czy jest szansa, go tak ustawić żeby latał w domu tak do nauki jak zła pogoda za oknem. Pytam bo cały czas pika ze nie ma GPS i nie da się go w ogóle uruchomić
2. Czy trzeba go jakoś ustawiać żeby do mnie wracał podczas lotu bo jak narazie gdy załączę to zamiast lecieć do mnie to się unosi do góry i stoi w miejscu?
3. co trzeba zrobić żeby podążał za mną ? Bo z moich obserwacji w ogóle nie reaguje na taką komendę

Z góry dziękuje za pomoc :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 00:23 
Offline

Rejestracja: środa 13 gru 2017, 19:58
Posty: 23
siemanko,

1. w opcjach radia powinienes znalezc cos w rodzaju 'fly without gps' i to aktywowac - to pozwoli na uzbrojenie silnikow bez locka gps, chociaz ja nie wiem czy on sie nadaje do latania po mieszkaniu ;p troche duzy, 7 calowe smigla... chyba ze masz duza chate :P (pamietaj ze na powietrzu musisz poczekac na nazbieranie conajmniej kilku satelit, bo odleci i nie wroci!)

2. opcja powrotu do domu wymaga lock-a gps (wyzbnaczenia dokladnej pozycji), wiec uzbrajasz silniki jak masz conajmniej 8 satelit, im wiecej tym lepiej, wtedy kontroler lotu zapamietuje ta lokacje i do niej wroci.
3. quad ma modul gps i radio ma gps, musisz miec gps lock-a na quadzie i na radiu, wtedy radio wysyla swoje polozenie do quada a on bedzie 'podazal' :P

_________________
Hubsan 501s, XY215 race, Robocat270 gps, T-rex 450 (k-bar), Devil 420 (Bavarian Demon 3SX), JR Forza 700, Futaba 14SG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 12:45 
Offline

Rejestracja: środa 17 sty 2018, 14:37
Posty: 4
Lokalizacja: Mysłowice
dzięki bardzo w domu już próbowałem lata i to nawet fajnie :P
co co reszty jak będzie fajniejsza pogoda to sprawdzę jeszcze raz dziękuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 23:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 25
Lokalizacja: Lubuskie
Jakby ktoś zapomniał wyłączyć nagrywanie video i wyłączył zasilanie to jak wiadomo plik się uszkodzi na karcie SD, wtedy można skorzystać z pomocy na stronie http://www.czarnadziura.net/2015/06/10/ ... -plik-mp4/ . Programem Grau GbR. Sprawdziłem działa :).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 01:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 96
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
Panowie poratujcie lamera... Kupiłem imax b6, dostałem w zestawie taki komplet kabli:

Obrazek

Do niczego tu podpiąć końcówkę EC2 z lipo Hubsana. Rozglądam się za rozgałęźnikami (w Polsce), ale żadne dostępne na allegro nie mają gniazd EC2.
Potrzebuje jeszcze dodatkowych przejściówek tego typu ?

Obrazek

Znalazłem coś takiego, ale tym da się ładować tylko 1 lipo, a 42zł za ten gadżet to trochę skórka za wyprawkę...

Obrazek

Mam 2 lipo, jedna oryginał, druga HRB, te same parametry. Fajnie byłoby zainwestować w rozdzielacz i ładować 2 na raz.


Kolejne pytanie - znalazłem w domu stary zasilacz "wielowyjściowy" obsługujący max. 12V. Będzie ok, czy szukać czegoś z maksymalną mocą - 18V ?

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 06:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11138
Lokalizacja: Mikoszewo
Sprawdź tylko czy ta inwestycja ma sens bo może taniej kupić jedno żeńskie T-Deans, dwa te EC2 jakie potrzebujesz i polutować?
Lutownicę zakładam że umiesz trzymać?

woyd pisze:
Będzie ok, czy szukać czegoś z maksymalną mocą - 18V ?

Volt to nie moc. Napięcie 12V będzie ok (ładowarka sama sobie podbije w razie potrzeby) pod warunkiem że amperaż będzie wystarczający a te "wielowyjściowe" które mi przeszły przez ręce miały zdecydowanie za mały.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 07:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 96
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
Ok, ten ma 800mA. Nie znam się niestety na tym, więc będę wdzięczny za wskazówkę z czy to wystarczy. Używam 2x lipo 2700mAh 10C. Obrazek

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 07:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11138
Lokalizacja: Mikoszewo
Mnóstwo za mało chyba że chcesz te pakiety tygodniami ładować.
Pakiety masz 2700mAh więc przy ładowaniu typowym prądem 1C dobrze żebyś miał te 3A żeby nie żyłować zasilacza.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 08:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 96
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
Ok, dzięki za info.

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 mar 2018, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8093
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Kup oryg z xbox 360 lub one i po sprawie na długi czas.
Trzeba tylko wyprowadzić przewód ze złączem do ładowarki, lub tak jak u mnie, zamontować gniazda tzw krokodylkow.

Resztę przejściówek sam zarób.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 mar 2018, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 sie 2015, 16:02
Posty: 96
Lokalizacja: Dębno, zachodniopomorskie
Zamówiłem zasilacz na allegro - miała go w ofercie ta sama firma, u której kupiłem wtyki EC2 itp do polutowania przejściówek. Kolega Kruger poratował użytecznym linkiem ;-)

Dużo czytam o konsekwencjach złego ustawienia imaxa. Czy ktoś mógłby podesłać zdjęcie ustawień imaxa pod lipo dla H501S (2700mAh, 10c). Rozumiem, że fakt, iż będę ładował 2 lipo (inne firmy, ale identyczne parametry) przez płytkę, nie ma dla ustawień znaczenie?

_________________
Hubsan H501s-s standard
Syma x5c od dwóch lat na sośnie :)
Mnóstwo innego latającego drobiazgu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.