Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 sie 2018, 12:27


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 10:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 kwie 2018, 08:30
Posty: 13
Lokalizacja: Zamość
Verid pisze:
I ty jeszcze prosisz o nie wmawianie sobie paranoi?

Ironia w internecie jest trudna...
Verid pisze:
Antenil pisze:
Wiem że obecnie jest inwigilacja totalna i nawet nie zauważę, gdy mój telefon zacznie wysyłać komuś moje położenie

Ale mimo to uparcie zamazujesz kordy.

A nie widzisz pewnej subtelnej różnicy między byciem inwigilowanym przez firmę/kogoś wirusem, a publicznym ujawnianiem?
Faktycznie bardzo dokładnie opisałem, istnieje tylko kilkaset tysięcy takich miejsc. Ależ mam świadomość, że używając tego samego nicku w wielu miejscach można bardzo łatwo mnie prześwietlić i znaleźć o mnie sporo informacji, ale dopóki nie można na ich podstawie mnie dokładnie zidentyfikować są one bezużyteczne. Można nie kłapać, prawdopodobnie i tak nikt tego nie sprawdzi, można też w 5s zamazać i mieć pewność. Pozycja drona, nie będzie powiązana ze mną, ale tam przecież jest też moja pozycja, a nikt nie pomyśli "aa pewnie włamał się do kogoś na podwórze bo z drogi drzewo mu zasłaniało" tylko skojarzy "tu mieszka on/znajomy/rodzina". Twierdzisz że zmazywanie by chronić swoją miejscówkę jeszcze ujdzie, ale zmazywanie swojego adresu (który btw. w Polsce jest prawnie chronioną daną osobową) to już paranoja i żenada?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 maja 2018, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11715
Lokalizacja: Mikoszewo
Antenil pisze:
Ironia w internecie jest trudna...

Tak, widać że ci nie idzie. Podpowiem że do ironii bardzo przydaje się inteligencja a biorąc pod uwagę twoje dotychczasowe tłumaczenia w temacie bezpieczeństwa danych w sieci to na sukces w ironizowaniu nie masz szans...
Antenil pisze:
A nie widzisz pewnej subtelnej różnicy między byciem inwigilowanym przez firmę/kogoś wirusem, a publicznym ujawnianiem?

Wróć jak do ciebie w końcu trafi że te kordy były całkowicie bezużyteczne dopóki sam ich nie przypisałeś do swojego miejsca zamieszkania. Mogły wskazywać COKOLWIEK. Ale nie - teraz wszyscy wiedzą jaki widok masz znad chałupy. I nie, do inwigilacji nie potrzebuję ani firmy ani wirusa. W twoim przypadku nie potrzebowałem nawet jakichkolwiek mniej czy bardziej wysublimowanych socjotechnik żebyś zaczął spowiedź. Wystarczyła krótka szydera. Strach pomyśleć co by było jakby mi rzeczywiście zależało żeby cię dopaść. Prawdopodobnie wystarczyło by jedno PW z alternatywnego konta żeby się umówić na polatanie bo też mam Hubsana a jestem z okolic Zamościa i słuch by o tobie zaginął.
Antenil pisze:
ale dopóki nie można na ich podstawie mnie dokładnie zidentyfikować są one bezużyteczne.

No właśnie - dopóki ty osobiście i własną ręką nie napisałeś że te kordy były znad twojego podwórka to właśnie taka była ich użyteczność. Żadna.
Antenil pisze:
ale tam przecież jest też moja pozycja, a nikt nie pomyśli "aa pewnie włamał się do kogoś na podwórze bo z drogi drzewo mu zasłaniało" tylko skojarzy "tu mieszka on/znajomy/rodzina".

Jeżeli dalej próbujesz z ironią to śpieszę poinformować że nadal nie poczyniłeś postępów a dodatkowo swoje miejsce zamieszkania "z dokładnością od centymetra" (swoja drogą warto by było żebyś się zapoznał jaka jest rzeczywista dokładność twojego dżipsa - unikniesz rozczarowań) rozmydliłeś na sąsiada, znajomego i bliżej niezidentyfikowaną rodzinę.
Antenil pisze:
Twierdzisz że zmazywanie by chronić swoją miejscówkę jeszcze ujdzie, ale zmazywanie swojego adresu (który btw. w Polsce jest prawnie chronioną daną osobową) to już paranoja i żenada?

Twierdzę że żenadą jest mazanie kordów które nie są adresem zamieszkania dopóki jakiś idiota nie wykłapie co pod nimi jest, by chwilę później, nie pytanym, zafundować całą stertę daleko ciekawszych i bardziej użytecznych informacji na swój temat. Tekścik o prawnej ochronie adresu zamieszkania mający niby nadać wątpliwą powagę twoim wynurzeniom tylko tą żenadę pogłębia.
Jak tak dbasz o swoje bezpieczeństwo w sieci jak przed chwilą zademonstrowałeś to te kordy mogłeś nie tylko zostawić ale jeszcze specjalnie wytłuścić i jeszcze przepisać pod fotką przekonwertowane na kilka popularniejszych formatów. Nic by nie zaszkodziło.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 16 maja 2018, 17:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 maja 2018, 16:28
Posty: 6
Lokalizacja: ŻARÓW
Witam Wszystkich, Od wczoraj stałem się miejmy nadzieję szczęśliwym posiadaczem drona Hubsan H501S, a właściwei wersji Hubsan H501 S-S-H. Kiedyś miałem helikopter RC, taki za ok.350-400zł, ale był dość duży i lekki, dlatego ciężko było nim latać w domu a na dworze nawet najmniejszy wiatr powodował, że helikopter znosiło. Dzisiaj po pracy wypróbowałem Hubsana, przed lotem sprawdziłem w programie drone radar, czy można latać, w aurora kp index, wybrałem miejsce płaskie bez ludzi w okolicy, skalibrowałem kompas GPS i wzniosłem się spokojnie w powietrze. Zacząłem od ćwieczeń z lekcji latania opisywanych na YT, czyli powoli lecisz do przodu, i wracasz, później w boki, latasz po kwadracie, latasz po kole itp. wszystko na małych wysokościach. Lata się nim bardzo łatwo, szczególnie w trybie GPS, nawet mimo podmuchu wiatru, dron leciał prosto i również zawisał w powietrzu nieruchomo w jednym miejscu. Sprawdziłem również tryb circle me i działa całkiem dobrze. Przy pierwszym locie wzniosłem się na około 50m i odleciałem jakieś 300m, sterowanie i widok FPV był cały czas bardzo dobry. Dokupiłem 2 baterie i czekam aż dojdą do mnie, ładuje nowy pakiet i jeżeli uda mi się jeszcze dzisiaj 20 minut polatać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 maja 2018, 19:48 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Dokup sobie jeszcze jakieś google fpv, to zabawa będzie przednia, ponieważ daleko będziesz mógł latać ! Ogólnie , masz racje fajna maszynka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 14:16 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 maja 2018, 16:28
Posty: 6
Lokalizacja: ŻARÓW
Wczoraj podczas wieczornego latania (4 pakiet) włączyłem altitude mode, i poszalałem trochę latając bardzo szybko nad dachami, później wróciłem dronem na odległość wzroku i latałem chwilę nad polem rzepaku, aż w pewnym momencie straciłem kontrolę nad dronem, który spadł w pole rzepaku, na szczęście widziałem mniej więcej w którym miejscu, niestety nie zrobiłem sobie sobie zdjęcia współrzędnych GPS i wyłączyłem aparaturę ;(. Pobiegłem szybko, próbowałem włączać i wyłączać aparaturę aby złapała kontakt z dronem, ale bezskutecznie, przez ponad godzinę szukałem go z latarką z telefonu, ale niestety po jakimś czasie zrobiło się ciemno i latarka przestałą działać. Wróciłem do domu z myślą, że jutro rano wrócę poszukać drona, co też zrobiłem. Z rana po ponad 1,5h poszukiwaniach i sprawdzenia obszaru który wyznaczyłem mniej więcej, pamiętając gdzie upadł dron, przeszedłem z 20 m to w jedną, później w drugą stronę, co jakieś 1-2 m aby niczego nie przeoczyć i w końcu go znalazłem, leżał na sztywnych liściach rzepaku. Uradowany wróciłem do domu, wyciągnąłem baterię i poczekałem aż nabierze temperatury domowej, naładowałem pakiet i poszedłem sprawdzić czy wszystko działa i na szczęście wszystko wróciło do normy, postanowiłem że najpierw nabiorę umiejętności latania w trybie GPS, zanim będę szalał w trybie altitude. Zauważyłem, że przy końcówce baterii po chwili latania nagle dron się całkiem wyłącza, bo dzisiaj podczas lądowania na RTH spadł bezwładny z 4-5 m nad ziemią i nie było żadnego sygnału, wczoraj jak spadł w rzepak to chyba też tak było. Chyba trzeba zacząć liczyć czas latania i po 15 minutach wracać blisko, bo w pewnym momencie przy komunikacie słaba bateria wyłącza się i spada w dół. Pozdrawiam Wszystkich drono-maniaków ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 16:09 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Może walnięta bateria i od pewnego momentu gwałtownie traci pojemność ?...Nie próbował wracać do domu ? Na bank odpalałeś silniki przy 6 satelitach ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 maja 2018, 16:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 maja 2018, 16:28
Posty: 6
Lokalizacja: ŻARÓW
Tak, odpaliłem drona przy więcej niż 6 satelitach, bateria raczej dobra bo na pewno ponad 20 minut latałem, a mam wrażenie że nawet z 25, bo mam nagranych kilka filmików których czas sumuje się do 18 minut a trochę latałem też bez filmowania. więc może za długo latałem, dlatego nagle w pewnym momencie odcina całkowicie zasilanie, bo latałem jeszcze dłuższą chwilę wyskoczył komunikat low battery, następnym razem włączę jakiś stoper. Zamówiłem jeszcze dodatkowe 2 baterie. Jestem pozytywnie zaskoczony czasem działania na baterii na kontrolerze (na 8 akumulatorach varta 2100) wylatałem już 5 pakiet, nie wiem kiedy się rozładują, ale mam zawsze przy sobie dodatkowe 8 baterii GP na wszelki wypadek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 09:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 paź 2017, 12:25
Posty: 36
Lokalizacja: Lubuskie
Czy ktoś może używał albo widział okulary https://www.youtube.com/watch?v=LDuHvn-xSGo Bo jak widać w nich jest telemetria taka jak w nadajniku. Tylko, że podają iż działają na 100 m to trochę chyba za mało :).
A jeszcze mam jedno pytanie. Dzisiaj zamontowałem dwa akumulatory i lot trwał 21 minut. A mam 3 to trzeci sam leciał 17 minut ( przeważnie lecą ok 20-22 min, ale nie dziwię się bo dzisiaj był dość duży wiatr. Dodam że te same akumulatory jak są indywidualnie zamontowane to też lecą ok 20 minut ( zależy jak się lata i od wiatru). Już kiedyś też tak miałem ( z dwoma aku) i przeleciał ok 25 minut, wtedy myślałem że może nie doładowałem akumulatory. Ale dzisiaj wszystkie trzy naładowałem tak samo, ładowarką iMaxB6 (orginał) i wszystkie zbalansowane prawie jednakowo. Pytanie do tych co latali z dwoma aku jakie osiągali czasy? bo przecież powinno być 2 razy dłużej ( no prawie) a tu takie numery. Podłączone dwa przewodem oryginalnie kupione do tego przeznaczone.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 maja 2018, 16:28 przez Irenty, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 20:31 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Nigdy nie będzie
Cytuj:
bo przecież powinno być 2 razy dłużej
, ponieważ ważą dwa razy więcej niż jeden accu...powinno być nieco dłużej..Przy większym ciężarze potrzebuje więcej energii na utrzymanie się w powietrzu, każdy dodatkowy ciężar zmniejsza czas latania.. Zobacz są na allie , accu o nieco większej pojemności , może z nimi będzie lepiej .. Są nieco grubsze, można zmodyfikować tak jak pan Chińczyk radzi albo na tasiemkę, jeśli kupisz koniecznie napisz ! https://pl.aliexpress.com/item/Wysoka-wydajno-Zmodernizowane-LiPo-baterii-7-4-V-3400-mAh-dla-Hubsan-H501A-H501S-H501C-Wi/32841187819.html

Te goggle z telemetrią fajne, tylko tak jak piszesz...100m..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 21:51 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 maja 2018, 16:28
Posty: 6
Lokalizacja: ŻARÓW
Witam, mam pytanie do bardziej zaawansowanych użytkownikow, czy w trybie altitude hold wasze drony też same lecą w jedną ze stron, próbowałem go ustawić Trymerami na aparaturze zaawansowanej, Aby stał w miarę w miejscu, ale cały czas ściągało mi go w prawo. Czy powinienem go skalibrować przez przetrzymanie lewego drążka w lewo i ruszanie prawym drążkiem - prawo-lewo-praw, tak jak na tym filmie https://youtu.be/HYFG9BmYbiWY

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 maja 2018, 23:19 
Offline

Rejestracja: środa 13 gru 2017, 19:58
Posty: 37
altitude hold to tylko automatyczne utrzymywanie wysokosci, wiec dronek bedzie sobie dryfowal gdzie mu sie podoba

_________________
Hubsan 501s, XY215 race, iFlight XL7 gps, T-rex 450 (k-bar), Devil 420 (Bavarian Demon 3SX), JR Forza 700, Futaba 14SG.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 maja 2018, 11:44 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Taak, i powinno się to sprawdzać co najmniej na 2 m (poduszka powietrzna) w dużym pomieszczeniu-bo startuje ładnie pionowo, nie? Nie ściąga go od razu... W instrukcji kalibracja opisana ładnie, zobacz ją może się poprawi...Niewyważone śmigła też mogą to robić (zobacz na innym komplecie, pozamieniaj miejscami a z a, b z b :-) i zobacz czy kierunek dryfu się nie zmieni...po obrócenie quada o 180 stopni dryfuje w te sama stronę?..) Dziś przyszły 3łopatkowe śmigiełka i odnóża -co by nie kosić trawy.:-) , jest cichszy, ale silniki mocniej się grzeją...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 06:00 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 21:49
Posty: 4
Lokalizacja: Krosno
Witam wszystkich!
Zamówiłem w ostatnich dniach Hubsan H501S z standardową aparaturą z promocji na GearBest, z wysyłką z polskiego magazynu. Posiadam 2 pakiety Turnigy 2200mAh 2S 25C https://hobbyking.com/en_us/turnigy-2200mah-2s-25c-lipo-pack.html i chciałem zaczerpnąć waszej opinii czy mogę ich użyć do H501S?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 cze 2018, 19:50 
Offline

Rejestracja: środa 25 kwie 2018, 06:01
Posty: 30
Lokalizacja: Gdańsk
Bez problemu, tylko musisz dokupić odpowienią przelotke z ec2 hubsan na xt60 w tej batce....No i nie domkniesz klapki..to można sam wtyk ec2 dokupic i zamienić...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 19 cze 2018, 21:15 
Offline

Rejestracja: środa 13 cze 2018, 21:49
Posty: 4
Lokalizacja: Krosno
Dziękuję za odpowiedź odnośnie pakietów. Czekam właśnie na konektory EC2 żeby zamienić za XT60. Mam jeszcze dwa pytania.
1. Nie wiem dlaczego ale podczas nagrywania filmu dronem, obraz strasznie klatkuje i szarpie jak widać na załączonym filmie. Karta jakiej używam o SanDisk Ultra 32GB Class 10 HC I.


2. Dron czasem ma opóźnioną rakcję na ruchy drążkami. Na wysokosci 20 m były problemy z obrotem wokół jego osi. Czy to mogło być spowodowane tym, że znajdował się on praktycznie centralnie nad aparaturą czy w czymś innym tkwi problem?

Wersja firmware:
V4.2.28
LCD V1.3.3
501SS V2.1.29
CAM V30.84.4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 292 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Kamillos i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.