Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 lis 2018, 10:32


Strefa czasowa UTC+1godz.


Regulamin forum


Kliknij, aby zapoznać się z regulaminem



Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: wtorek 23 lut 2016, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8726
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Gimbal też udźwignie, ale kosztem czasu lotu. I nie będzie miał takiego "powera" ;-)
Tylko, rób od razu na 4s.
To będzie dobry zestaw na początek. Później sam ocenisz, czy potrzebujesz więcej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1875
Wybierz najpierw zasilanie a w tym przypadku to min 4s i do tego silniki które przy 4s nie pobieraja więcej niż 20A (taki zapas dla regli)
Lepsze jest 6s ale to podraża sporo koszt całego coptera.
Smigła dobiera się do silników.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 lut 2016, 22:43 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 438
Kolejny problem ramy S500 to ile PCB amperów zniesie.
Czy jesteś pewien, że przeniesie powyżej 15A na ścieżkach? x3508s może wchłaniać nawet 24A i ja nie ryzykowałbym podpinania przez PCB. Mimo, że mam wersję ze ścieżkami to zrezygnowałem z nich i porobiłem kable dłuższe które dopiero zbiegają się w okolicach wtyku... docelowo XT90. Próbowałem zrobić po pcb i wspierać kablem ale robi się dziwnie - stąd ocynowane miejsca.

Płytka na tej ramie ma pola lutownicze na XT60 - czyżby producent sugerował 15A na silnik?
Jeśli upierasz się przy PCB to zostaje 6s:
x3508s 380kv - moim zdaniem grubo za niskie kv na quada nie mówiac już o zejściu na 11"
x4108s 480kv - przy 6s z grubsza odpowiada 700kv na 4s tylko znów cena do góry. Tu powinieneś mieścić się w 15A przy 12".

Regle dałem Hobbywing Platinum 30A OPTO. Zapas na 6s jakby odbiło na coś większego.

Latawiec jeszcze nie skończony:
http://imgur.com/a/muCyT
Pix specjalnie tak ustawiony. Czujniki ma w przedniej części i te pokrywają środek ciężkości i symetrii quada.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 10:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
Witajcie,
Odkopuję trochę temat, ponieważ pozbierałem trochę gratów i ulotniłem swojego drona.
Aktualna konfiguracja:
-Aparatura Turnigy 9XR z linkiem FRSKY DJT + V8FR II (chętnie zamieniłbym na 8DR II plus)
-ładowarka Icharger 106b+
-Rama s500
-Kontroler APM 2.8 z GPS m8n
-power module do APM
-silniki Emax 2216 śmigła 10x45
-regle RaceStar z BlHeli 30A
-telemetria 3dr 500mw
-pakiet 4s 5000 zippy

Waga bez pakietu 900g, z pakietem około 1400gr, dron podrywa się przy jakiś 40%.
Zrobiłem 2 loty testowe, i przez własną głupotę uderzyłem w ścianę, co skończyło się złamaniem śmigła, jednej nogi podwozia, urwaniem anteny od telemetrii (scieżka urwana więc raczej nie do naprawienia później wstawię zdjęcia), i uszkodzeniem power module ponieważ po podłączeniu pakietu, odzywają się regle, ale APM i GPS nie migają ( jak podłączę APM kablem z komputerem to wszystko balanga).
Jak mam kupić nowe śmigła to może na te silniki warto założyć jakieś 11", 12 " ? możecie coś sprawdzonego polecić?

Ps: Apm chyba umarł, sprawdzilem power module, na 1i2 pinie mam 5v pozniej sygnal napiecua i sygnal pradu, i ostatnie 2 piny to masa, mimo to APM nie swieci. . Jakies pomysly co sprawdzic ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
jak się nie znasz na elektronice to nic ci nie da, że napiszę, aby sprawdzić diodę przez którą zasilany jest APM z gniazda od PowerModule :P
APMa możesz zasilić z pinów od strony odbiornika RC jeśli działa APM z zailaniem przez USB (i w Mission Planner wszystko bangla) to nie spaliło się wiele.

Czemu nie chcesz już śmigieł 10x4,5 ?
- dla 4S raczej takie powinieneś mieć - ja na S500 latałem na 3S i najlepiej mi się latało ze śmigłami 11" - ale przy 4S to może być za dużo i mogą się Tobie grzać silniki - trzeba by było sprawdzić na ecalc.ch
ps - jeśli dron podrywa się na 40% to oznacza, że źle skonfigurowałeś drona - jak poszukasz to znajdziesz opis gdzie bada się poziom PWM przy zawisie i ustawia tak, aby był na 50% - latając w trybach utrzymujących wysokość poprzez barometr - drążek gazu ustawia się na środek, aby dron nie leciał ani wyżej ani niżej.. - jak będziesz "celował" w 40% to tak trochę może być dziwnie.

PS - NIE LATAJ W POKOJU - Ja swoją S-500 niestety też kilka razy tak latałem i potem tylko człowiek się denerwuje, że znów coś połamane - ale połamany dron to najlepsze co może ciebie spotkać... - to bardzo niebezpieczne.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 maja 2018, 21:12 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
pomierzyłem sobie i wyszło że spaliłem diodę D1 zaraz przy zwroce JP1, jak podłączyłem power module i zrobiłem zworkę na d1 to zaczęło wszystko świecić. Mamy jakiegoś szpeca na forum co mi to wymieni ? niestety nie mam stacji z tak cieniutkim grotem.


Komentarz: Dioda d1
20180512_221458 (Medium).jpg
20180512_221458 (Medium).jpg [ 181.78 KiB | Przeglądany 461 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 21 maja 2018, 21:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
Snafu, mogę ci wymienić, ale... - opłaca się przesyłka w dwie strony ?
Ta dioda ma za zadanie tylko odseparować jedną stronę (piny ESC od drugiej strony - piny Wejściowe radia) - więc jak zasilasz tylko z jednej strony, to właściwie nic nie tracisz - trzeba tylko pamiętać, aby nie podłączać innych napięć 5V bo przypadkowo przy róznicy tych żródeł (a tego nie unikniesz) może niepotrzebnie płynąć między nimi prąd..

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 cze 2018, 20:31 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
Dzisiaj zaliczyłem kreta z 15m, podczas autotune......
Dzień wcześniej niziutko latałem na STABILIZE, i poza tym ze trochę bujało go na boki wszystko wyglądało ok.
Dzisiaj naładowałem pakiet, poczytałem o autotune, wszystko sprawdziłem, poczekałem na pogodę no i w górę.
Start na STABILIZE, na wysokości 15-17m włączyłem autotune. Dronem zaczęło bujać jak na filmikach z youtuba, z racji ze już mi lekko odszedł podprowadziłem go do siebie, Autotune znowu się aktywował, i po kilku sekundach runą na ziemię.
nie ma pojęcia co się stało...

https://megawrzuta.pl/download/c462ad453fb6398d4624bb6469aa4ac2.html
Logi

Dzięuję


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 05:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1726
Lokalizacja: Gdynia
Snafu, ale w tych logach nic nie ma - ani danych z IMU ani wibracji... chyba za mało "ptaszków" zaznaczyłeś.

Autotune nie robi się czasami w trybie AltHold (utrzymywanie wysokości przez barometr)?
inna kwestia była taka, że nie każde regle dobrze współpracowały przy autotunie... jakie straty?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 cze 2018, 12:05 
Offline

Rejestracja: czwartek 21 maja 2015, 16:17
Posty: 42
Straty na pierwszy rzut oka nie sa duze, jedna noga polamana, mam w zapasie, polamal sie maszt od gps przy podstawie wiec jest ok, zlamala sie gorna plytka, nigdzie nie widze jej do kupienia, trzeba bedzie cos pokombinowac. Smigla ramiona i silniki wygladaja ok
Jak usune uszkodzenia to sie do Ciebie Kuczy odezwe w sprawie konfiguracji.
Nie mialem fail safe ustawionych, a odbiornik po utracie sygnalu ustawia throtle na sygnal mniejszy niz ninimalny gaz. Wiec podejrzewam zerwanie linku rc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Dzakub63 i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.